Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad palieka galioti Šiaulių apygardos teismo nuosprendį, kuriuo šaltakraujės žudikės nuteistos kalėti po 20 metų laisvės atėmimo.

Taip trijų teisėjų kolegija atmetė nužudytosios septyniolikmetės merginos tėvų apeliacinį skundą, kuriuo jie siekė V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę įkalinti iki gyvos galvos. Tokiam tėvų prašymui teisme nepritarė ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusi prokuratūra.

Išklausyti teismo nutarties nuteistosios nebuvo atvežtos iš įkalinimo įstaigos – toks buvo jų noras. Jos taip pat skundė pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir prašė skirti ne tokį ilgą įkalinimo laiką.

Be to, nuteistosios prašė sumažinti nužudytosios tėvams priteistą neturtinės žalos atlyginimą – nuo 500 iki 100 tūkst. Lt.

Jos tikino, kad nebuvo jokio žiaurumo, kai į gabalus supjaustė nužudytosios kūną ar kai išėmusios aukos širdį ją kelis kartus perrėžė peiliu. Pasak nuteistųjų, jos savo bendramokslę supjaustė į smulkius gabalus, nes norėjo išnešti iš buto ir paslėpti, o ne tam,kad sukelti ypatingas kančias nukentėjusiajai.

Maža to, „kanibalės“ teigė, kad būtina atsižvelgti į jų humaniškumą – esą bendramokslei gerklė buvo perpjauta tik dėl to, jog jos nenorėjo, kad ši patirtų dideles kančias.

Nėra pagrindo nei švelninti, nei griežtinti bausmę

Teisėjų kolegijai vadovaujantis teisėjas Valdimaras Bavėjanas pažymėjo, kad nėra pagrindo nuteistosioms inkriminuoti chuliganiškų paskatų, todėl ir skirti griežčiausios bausmės.

„Yra duomenų, kad V. Vaitiekaitytė su nužudytąja pykosi, jų santykiai buvo blogiai, ši jas vadino narkomanėmis, savižudėmis, pijokėmis, todėl negalima paneigti, kad nužudymo paskata buvo pyktis, noras atkešyti, nors, žinoma, tai nepateisinama“, – teisėjų kolegijos pirmininkas pabrėžė, jog vadovaujantis teismų praktika nėra pagrindo nuteistosiosm griežtinti bausmę.

Tuo pačiu, pasak teismo, nėra pagrindo ir ją švelninti – nužudytosios „galvos atidalijimas padarytas aukai esant gyvai padarytas, nustatyta 18 pjovimo judesių, tai rodo ypatingą gyvybės atėmimo žiaurumą“. Jį, pasak teismo, nuteistosios suvokė, tai patvirtino ir V. Lietuvininkaitė, aiškinusi, kad kaklą nupjovė, jog abiturientė nesikankintų.

Teismo teigimu, abiturientės kūnas buvo išniekintas „ne tik siekiant palengvinti jo išnešimą, bet ir dėl pasimėgavimo pačiu žudymo procesu“.

„Kitaip vertinti lūpų, nosies nupjovimą, atskirų dalių palikimą šaldytuve, paprasčiausiai negalima“, – skelbdamas nuosprendį pažymėjo teisėjas V. Bavėjanas.

Pasak teismo, neatrodo, kad nuteistosios gailisi, jos atrodė pakankamai linksmai nusiteikusios.

Teisėjų kolegijos pirmininkas taip pat pažymėjo, kad pasitarimų kambaryje tarp trijų teisėjų nebuvo bendro sutarimo dėl griežčiausios bausmės skyrimo nuteistosioms.

Po nužudymo ketino puotauti

„Teisiamosios mūsų vaiką nuteisė iki gyvos galvos, mus, galima sakyti, irgi, nežinau, kodėl jos turėtų atsipirkti 20 metų ar kaip prašo dar mažiau“, – teigė nužudytos abiturientės motina Dalia Račkauskienė.

Pasak jos, V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvininkaitė iki šiol taip ir nepaaiškino, kodėl taip žiauriai nužudė savo bendramokslę.

„Motyvas yra visiškai menkavertis arba visai neaiškus, kiekvieną kartą vis kitą nurodo – jos sako, kad nebuvo kūno išniekinimo, bet jeigu jos norėjo paslėpti kūną, tai slėpti buvo galima tik kišenėse, nemanau, jog šaldytuvo kamera yra ta vieta, kur gali būti slepiamas. Be to, byloje yra informacija, kad jos pasidėjo raumens gabalą, kurį ketino valgyti“, – anksčiau teigė motina.

Tuo metu nukentėjusiesiems atstovaujanti advokatė Eugenija Povilaitienė atkreipė dėmesį, kad gimnazistę nužudžiusios bendramokslės iš anksto ruošėsi nusikaltimui – pas vieną žudikių kompiuteryje buvo rastas siaubo filmas, kuriame veiksmas vyksta morge.

„Jos elgėsi šaltai, apgalvotai, jos svajojo sukelti kuo daugiau kančių“, – advokatė sakė, kad savo aukos kūną žudikės susmulkino į maždaug po 300-400 g, dalį kūno įdėjo šaldiklio kamerą, o vėliau planavo „atšvęsti ir išsikepti“.

Pasak advokatės, kai viena merginų aukai pjovė koją, kita tuo metu tyrinėjo šios žarnyną.

„Nuteistosios kūną susmulkino į smulkias dalis, buvo pašalinti plaučiai, V. Lietuvininkaitė išpjovė širdį, sakė V. Vaitiekaitytei, žiūrėk, o paskui bandė išimti akį“, – nukentėjusiųjų atstovė taip pat pabrėžė, kad mergina buvo nužudyta iš pasimėgavimo.

„Ji nužudyta dėl paties žudymo“, – kalbėjo E. Povilaitienė.

V. Vaitiekaitytė: įkalinimas iki gyvos galvos nesumažins tėvų skausmo

Tuo metu bylą nagrinėjant teisme V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvininkaitė bandė sumenkinti savo vaidmenį protu nesuvokiamo nusikaltimo padaryme. „Labai atsiprašau“, – teismo salėje ištarė V. Vaitiekaitytė, kai išklausė nužudytosios tėvų ir jiems atstovaujančios advokatės pasisakymus.

„Labai sunku tokioje situacijoje kažką pasakyti, kai visų toks požiūris į mus, bet aš tai suprantu – noriu, jog mane suprastų nuoširdžiai“, – sakė ji.

„Jeigu galėtume, mes viską atgal sudėtume ir padarytume, kaip buvę“, – dėl didžiausios ir neatstatomos klaidos gailėjosi nuteistoji, pabrėžusi, jog tai, ką ji padarė su V. Lietuvininkaite, pakeitė ne tik jos, bet ir visos šeimos gyvenimą.

„Dėl to tik mes esame kaltos“, – pabrėžė ji. Nuteistoji prašė žurnalistų palikti ramybėje jos šeimą ir daugiau nebepersekioti.

Kalbėdama apie jai ir kartu tame pačiame teisiamųjų suole sėdinčiai V. Lietuvininkaitei skirtą bausmę, V. Vaitiekaitytė sakė: „20 metų bet kokio amžiaus žmogui yra labai daug – kai kam atrodo, kad mes jau po 15 metų išeisime į laisvę, tačiau nemanau, jog taip bus. Grįžusios į laisvę nerasime jau nei savo artimųjų, nei draugų, negalėsime gyventi pilnaverčio gyvenimo, net šeimų negalėsime sukurti. Suprantu tėvų norą skirti mums griežčiausią bausmę, manau, įkalinimas iki gyvos galvos nesumažintų tėvų skausmo, o mus visiškai sužlugdytų. Sužlugdytų ir mūsų artimuosius“.

V. Lietuvininkaitė: jaučiuosi tokia kalta, kad nesinori gyventi

Nužudytosios tėvų teisme atsiprašė ir V. Lietuvininkaitė, tačiau ji vis tiek bandė sumenkinti savo vaidmenį ir guodėsi, jog gyveno smurtą kenčiančioje šeimoje.

„Turėjo praeiti nemažai laiko, kad suprasčiau, kas įvyko, dėl to labai nekenčiu savęs, nesu tikra, jog tuo metu supratau, kas vyksta“, – sakė ji.

Mergina atsiprašė visų šią bylą tyrusių pareigūnų ir teisėjų – esą nenorėjo trukdyti bei piktybiškai klaidinti nužudymą tyrusių tyrėjų.

„Buvau pasimetusi, bet nesiekiau klaidinti pareigūnų, net tada, kai atsidūriau policijoje, nesuvokiau, kaip tai rimta, kad tai tikra“, – kalbėjo V. Lietuvininkaitė.

Ji pasakojo, kad dėl savo nenusisekusio gyvenimo ne kartą norėjo nusižudyti. „Nuoširdžiai gailiuosi, bet ne dėl to, kad visą gyvenimą praleisiu už grotų – jaučiuosi tokia kalta, jog nesinori gyventi“, – sakė V. Lietuvininkaitė.

Mergina pasakojo, kad nuo mažens gyveno šeimoje, kurioje smurtas buvo kasdienybė: „Tėvas mušdavo mano mamą, ji smurtą kentė net tuomet, kai manęs laukėsi, darželyje visi bendraamžiai iš manęs tyčiojosi – nuo pat mažų dienų manyje kaupėsi pyktis“.

„Visą gyvenimą jaučiau tik panieką, niekas nebegalėjo man padėti – kai nežinojau, kas man dedasi, mano kelyje atsirado V. Vaitiekaitytė, ji užsimindavo, kad galima pyktį, nuoskaudas realizuoti, savo draugę laikiau sau pavyzdžiu“, – V. Lietuvininkaitė apgailestavo, kad savo pyktį nukreipė ne ten, kur reikia.

Kūnas supjaustytas dalimis

17-metė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė buvo nužudyta 2011-ųjų liepos 14-ąją.

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas V. Vaitiekaitytės močiutės bute. Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvininkaitė bendramokslę daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvininkaite dviračiais išvežė ir, kaip pačios teigė, išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.

Pareigūnai rado tik dalį kūno dalių, kurios buvo išmėtytos laukymėje netoli nužudytosios namų. Dalis kūno buvo rasta ir žudikės šaldytuve.

V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvininkaitei buvo paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Ekspertai konstatavo, kad abi įtariamosios yra pakaltinamos, suvokė savo veiksmus ir gali atsakyti už juos.