„Dėl ko jis [gatvėje, šaltyje gulintis nelaimėlis] jums reikalingas?“, „Pasakykit, kad eitų jisai į namus arba kviečiam policiją. Supratot? Aš atsijungiu, tikrai nesiunčiam greitosios“, – įžūliu tonu pilietiškai moteriai aiškino Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMP) darbuotoja.

Apie tai ketvirtadienį feisbuke paskelbė neabejingas pilietis, informacinių technologijų saugumo ekspertas Marius Pareščius.

Šiuo nutikimu susidomėjo ir Vilniaus GMP vadovas, kuris patikino, kad bus atliekamas patikrinimas. Pasak jo, galimai nusižengusiai dispečerei gresia net atleidimas iš darbo.

Prieš šalčiausią naktį – sukrėtęs dispečerės elgesys

Istorija prasidėjo ketvirtadienio pavakarę, Lentvaryje. M. Pareščiaus žmona pamatė vidury kelio nukritusį žmogų, kuris keliskart bandė atsistoti, bet tuoj vėl nugriūdavo.

Šalia nelaimėlio stovėjo ir neabejinga moteris, todėl feisbuke istoriją paskelbusio vyro žmona su savo mama nusprendė jai padėti.

„Aš sustojau, pastačiau mašiną ir nuėjau su mama padėti patraukti tą vyrą nuo važiuojamosios dalies, nes vyrai sėdintys mašinose tik stebėjo vaizdą, bet subinių nepajudino“, – M. Pareščiui pasakojo sutuoktinė.

Moterys patraukė jį į kelkraštį ir laukė greitosios. Bėdžius tuo metu atsigavo, šiaip ne taip atsistojo ir nukulniavo į netoliese esantį apleistą namą. Moterys tuo metu toliau laukė greitosios.

Tačiau jas nustebino medikų atsakas į pagalbos šauksmą. Iš pradžių moterys skambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), o šis sujungė su sostinės medikais.

Pasak bėdžių gelbėjusių moterų, GMP darbuotoja kalbėjo nepagarbiai, teiravosi, kodėl joms rūpi į nelaimę patekęs benamis. Taip pat įsakmiu, pakeltu tonu susirūpinusiai moteriai buvo liepta pažadinti benamį ir liepti jam eiti namo.

Pokalbio įrašą galite paklausyti žemiau:

„Aš atsijungiu, tikrai nekviečiam greitosios“, – atsainiai į viduryje gatvės gulintį benamį žiūrėjo dispečerė.

Nors pagalba galų gale buvo iškviesta, moterims pasirodė nesuprantamas toks GMP stoties dispečerės tonas, mat tuo metu termometro stulpelis esą buvo nukritęs iki -10-ies, o už kelių valandų žadėjo temti – laukė kol kas šalčiausia metų naktis.

„Ar tikrai čia Lietuvos medikų pozicija, ar tik pavienio operatoriaus prie telefono saviveikla?“ – domisi nepažįstamuoju susirūpinusi moteris.

Pasak benamio gelbėtojos, greitoji pagalba į vietą atvyko po maždaug 20-ies minučių.

Tolesniam medikų darbui moterys priekaištų neturi: esą viskas vyko taip, kaip turėtų. Nelaimėlis buvo pastatytas ant kojų, išvestas iš šiukšlėmis dvokiančio namo ir išvežtas į gydymo įstaigą.

Direktorius: dispečerė kalbėjo neprofesionaliai

Vilniaus GMP stoties direktorius Zdislavas Skvarciany, paklausęs klausimų sukėlusio įrašo, teigia, kad šis jam sukėlė nerimą, todėl tirs darbuotojos elgesį.

„Mane pokalbis pritrenkė. Pokalbis iš tikrųjų buvo grubus, netaktiškas ir, svarbiausiai, neprofesionalus. Yra reglamentuota, kaip turi kalbėti dispečeris, kokius klausimus turi užduoti. Jos kalba neatitinka reikalavimų dispečeriams“, – teigia direktorius.

Pasak Z. Skvarciany, darbuotoja į speige gulintį benamį reagavo neprofesionaliai: liepė jį pakelti ir pasakyti, kad eitų namo.

Jo teigimu, dispečerė apie nelaimę pranešusiai pilietei leido suprasti, kad ant žemės gulintis bėdžius – ne jos reikalas, nors to, teigia direktorius, tiesiogiai ir nepasakė.

Tiesa, jis neturi priekaištų medikų darbui – esą greitoji atvyko po 15 minučių ir benamį operatyviai pristatė į gydymo įstaigą.

Įvykį tirs

Anot Z. Skvarciany, netinkamai kalbėjusios darbuotojos elgesys bus tiriamas.

„Mes vykdysime neplaninį auditą. Dėl šio atvejo bus specialus tarnybinis patikrinimas, mes netoleruosime tokių pokalbių ir bendravimo. Kaip medikas, galėčiau pasakyti, ačiū, kad yra žmonių, kurie rūpinasi žmonėms, kuriems atsitinka tokie dalykai“, – sako direktorius.

Jis teigia, kad, pasitvirtinus informacijai apie nederamą darbuotojos elgesį, bus svarstoma apie tarnybinę nuobaudą. Kraštutiniu atveju tai gali būti ir atleidimas iš darbo, sako Z. Skvarciany.