Balandžio 24 d. Utenos „Saulės" gimnazijoje Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, bendradarbiaudami su medikais, surengė AMOK pratybas.

Pareigūnai informuoja, kad šių pratybų tikslas - pasitikrinti spec. tarnyboms, kaip jos yra pasirengę užtikrinti žmonių saugumą, iškilus tokiai grėsmei kaip AMOK įvykis.

AMOK įvykis - nusikalstami veiksmai, kai asmuo, veikiamas spontaniškos agresijos protrūkio, be pasirinkimo puola žudyti, žaloti žmones.

Pratybų metu buvo imituojama, kaip į mokyklą įsiveržęs kaukėtas vyriškis šaudo į ten esančius žmones. Atitvėrus teritoriją saugiu atstumu, pareigūnų ekipažas budėjo, laukdamas įkaitų paleidimo ir išvadavimo. Kelis mokinius, kuriems pavyko pabėgti, pareigūnai vedė už automobilio, pridengdami juos iš nugarų, nuo mokyklos pusės. Atvykę Mobiliojo būrio pareigūnai sulaikė grėsmę kėlusį vyriškį, o tuomet į mokyklą atskubėjo medikai, kurie, apžiūrėję sužeistuosius, suteikė jiems būtinąją pagalbą.

Ką reikėtų žinoti apie AMOK?

Išskiriamos keturios pagrindinės AMOK sukeliančios priežastys:

1. Daugiau ar mažiau progresavusi psichosocialinė potencialaus įtariamojo atskirtis.
2. Profesinės integracijos praradimas - dėl nedarbo, pareigų pažeminimo arba perkėlimo į kitą darbą.
3. Dažnėjantys įvairių asmenų priekaištai.
4. Įžeidimas, žeminimas ir konfliktai su aplinkiniais.

Vaikai ir ugdymo įstaigos personalas turi gerai žinoti visus pastate įrengtus pagrindinius ir atsarginius išėjimus.

Evakuacijos metu reikia laikytis drausmės, nepanikuoti, nes gali įvykti ir kitos nelaimės (labai skubėdami vaikai gali pargriūti ir susižeisti į pasitaikiusius daiktus, sužeisti kitus vaikus).

Įvykus AMOK situacijai, jei nebėra galimybės greitai ir saugiai evakuotis iš pastato, pedagogui ar kitam ugdymo įstaigos darbuotojui būtina kuo greičiau surasti saugią patalpą ir tinkamai užsibarikaduoti bei visiems gultis ant žemės.

Atmintinė mokiniui, esant AMOK įvykiui:

1. Jeigu mokykloje girdimi šūviai, sprogimai, pagalbos šauksmai ar pastate pamatai einantį (-čius) asmenį (-is) su šaunamaisiais ginklais ar kitais pavojingais daiktais, tuojau pat bėk iš mokyklos pastato.
2. Nepasiduok panikai ir veik apgalvotai (nestovėk vietoje), o kartu su kitais klasės draugais bėk iš mokyklos pastato. Tačiau jeigu matai, kad to padaryti nepavyks, kuo greičiau bėk į artimiausią saugią patalpą ir joje užsibarikaduok.
3. Saugokis minios, kuri veržiasi prie pagrindinio išėjimo durų, žinok kur yra atsarginiai išėjimai ir pasinaudok jais.
4. Nepergyvenk dėl savo daiktų, palik juos visus ir kuo greičiau bėk iš mokyklos pastato.
5. Jeigu pavyko pasprukti iš mokyklos pastato, bėgdamas garsiai visus informuok apie pavojų (šaudo, vaikšto su ginklais ir pan.).
6. Jeigu bėgdamas koridoriumi užuodei dūmus, bėk užsidengęs veidą drabužiais, pasieniais ir pasilenkęs, taip bus mažesnė tikimybė apsinuodyti dūmais.
7. Išgirdęs šūvius, sprogimus ar pastebėjęs gaisrą, nesislėpk po stalais ar spintose, o kuo skubiau bėk iš mokyklos pastato, tačiau jeigu matai, kad to padaryti nepavyks, kuo greičiau bėk į artimiausią saugią patalpą ir joje tinkamai užsibarikaduok.
8. Jeigu šalia tavęs pargriuvo vaikas, padėk jam pasikelti ir toliau kuo greičiau bėk iš mokyklos pastato arba kuo greičiau bėk į artimiausią saugią patalpą ir joje tinkamai užsibarikaduok.

Paskambinęs telefonu, stenkis kalbėti aiškiai ir pasakyti:

Kas atsitiko (ką matei, kas vyksta mokykloje);
Kada tai atsitiko, ar tai tebevyksta;
Kur tai vyksta (pasakyk mokyklos pavadinimą, adresą);
Kaip elgiasi ginkluoti asmenys (šaudo, žaloja žmones, grasina ar yra paimta įkaitų ir pan.);
Kur dabar esi, kur gali būti kiti vaikai ir mokytojai;
Neišjunk telefono, klausyk tolesnių nurodymų.