Naktį prie Nemuno, Šilutės rajono Paleičių kaimo ribose, pievoje šalia miško, VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai pastebėjo įtartinų asmenų. Sulaikymo metu vienas jų į pareigūnus, pirminiais duomenimis, pradėjo šaudyti iš pistoleto.

Buvo sužeisti du Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai: 29 metų A. Ž. sužeistas į krūtinę, 33 metų A. G. - į kirkšnį. Jie nugabenti į ligoninę.

VSAT pareigūnams pasipriešinęs vyras miške buvo nušautas sužeistų pasieniečių kolegos iš tarnybinio pistoleto. Pasipriešinusysis prieš tai pasieniečių buvo įspėtas ir žodžiu, ir įspėjamaisiais šūviais į orą. Pirminiais duomenimis, tai - 44-erių Pagėgių savivaldybės gyventojas J. K. Šalia lavono rastas pistoletas "Baikal" su tuščia dėtuve.

Įvykio, kurį tiria Šilutės prokuratūros pareigūnai, vietoje pasienyje su Rusija yra į ten trečiadienio naktį išvykęs VSAT vadas Vainius Butinas.

Lietuva su Rusija iš viso turi 294,4 kilometro ilgio sieną. Trečdalis šios sienos eina Nemunu. Didžiąją dalį sienos su Rusija saugo VSAT Pagėgių rinktinė. Jos saugomas sienos su Rusija ruožas pastaraisiais metais buvo laikomas vienu sudėtingiausių Lietuvos pasienyje dėl nuolatinių bandymų į Lietuvą iš Kaliningrado srities gabenti kontrabandą, ypač tabako gaminių.

Trečiadienį ryte pasieniečių vadas Vainius Butinas ligoninėje Klaipėdoje aplankė du pasienyje su Rusija sužeistus pasieniečius. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovo teigimu, trečiadienio nakties įvykis pasienyje su Rusija parodė, kad peržengtos visos ribos – į savo pareigas atliekančius pasieniečius buvo šaudoma iš kovinio ginklo.

Ligoninėje Klaipėdoje V. Butinas įsitikino, kad nors pasieniečių sužalojimai nėra lengvi, tačiau jų gyvybėms pavojaus nėra. „Šiems pareigūnams suteiksime visą įmanomą pagalbą, nes jie nukentėjo vykdydami tarnybinę užduotį, - sakė V. Butinas. – Šią grėsmingą situaciją būtinai turėsime omenyje toliau organizuodami savo veiklą šiame ruože“.

Pasieniečių vado teigimu, šis pasienyje su Rusija įvykęs incidentas parodė, kad buvo peržengtos sveiku protu suvokiamos ribos – VSAT pareigūnus šiame ruože pažeidėjai jau ne tik bando partrenkti automobiliais, kaip dažnai vyksta iki šiol, jiems grasinti, kėsintis į jų asmeninį turtą. Šįkart pirmąsyk į pareigūnus buvo šauta ir, pirminiais duomenimis, tik per atsitiktinumą pasieniečiai liko gyvi.