Tiesa, kaip jis pats pripažįsta, ne visi pareigūnai šiam pasiūlymui atsispiria – dideli pinigai daro savo.

Dabar jau buvęs Varėnos užkardos sargybų būrio vyresnysis pasienietis L. Batulevičius neslepia, kad taip pat ryžosi „bendradarbiauti“ su cigarečių kontrabandininkais.

„Tuo metu atsirado finansinių sunkumų, visa tai nutiko dėl asmeninių problemų, tačiau jų nenoriu įvardyti“, – sakė 24 metų vyras.

Varėnos rajone gyvenantis L. Batulevičius ir dar trys Šalčininkų rajono gyventojai stojo prieš teismą – prokuratūra buvusį pasienietį kaltina kyšininkavimu, o cigarečių kontrabandą į Lietuvą iš Baltarusijos gabenusius Juzefą Choniaką, Gžegožą Vanagevičių ir Vaclavą Kizelevičių – kontrabanda ir neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis. V. Kizelevičiui taip pat pateikti kaltinimai dėl pareigūno papirkimo.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Songaila teisme paskelbė, kad nuo 2011-ųjų gegužės pradžios L. Batulevičius teikė informaciją V. Kizelevičiui apie nesaugomą Lietuvos sienos ruožą, taip sudarydamas sąlygas netrukdomai iš Baltarusijos gabenti cigarečių kontrabandą.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad pasienietis su kontrabandos gabentoju sutarė, jog informaciją pareigūnas perduos mobiliuoju telefonu siųsdamas SMS žinutes, už jos suteikimą L. Batulevičiui buvo pažadėtas 1-1,3 tūkst. Lt kyšis.

Nors L. Batulevičius kontrabandininkams informaciją perdavė tris kartus, tačiau ja buvo pasinaudota tik vienintelį kartą. Tada vyrai ir buvo sulaikyti – pas juos buvo rasti 7 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių, kurių vertė buvo daugiau kaip 50 tūkst. Lt.

Pasak prokuroro, iš L. Batulevičiaus telefono išsiųstose žinutėse kontrabandos gabentojams buvo nurodomas konkretus pasienio ruožas, kuriame nebus pasienio sargybą vykdančių pareigūnų.

„Pasiruošk šiandien“, „Važiuok su mašina, bus greičiau“, „Neskubėk, ramiai, be pėdsakų, nes čia ramu“, – L. Batulevičiaus siųstas SMS žinutes citavo valstybinis kaltintojas.

T. Songaila teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog pasienietis apie laisvą pasienio ruožą kontrabandos gabentojams pranešinėjo maždaug tris savaites.

Pasienietis siūlė cigaretes vežti automobiliu, nes „taip greičiau“

Dėl talkininkavimo kontrabandininkams darbo Varėnos rinktinėje netekęs L. Batulevičius teisme pripažino, kad nusižengė įstatymams, tačiau savo elgesį bandė pateisinti sunkia materialine padėtimi. Tiesa, kodėl ji taip pasunkėjo, kad reikėjo imti kyšį, buvęs pareigūnas neatskleidė.

L. Batulevičius teigė, kad po mokslų Visagino pasieniečių mokykloje įsidarbino Varėnos rinktinėje, netrukus buvo paskirtas vyresniuoju pasieniečiu.

Vyras sakė, kad vos įsidarbinęs pasienyje iš V. Kizelevičiaus sulaukė pasiūlymų bendradarbiauti.

„Jis prekiaudavo kontrabandinėmis cigaretėmis, nuo pat pirmų dienų man siūlė teikti informaciją, – sakė buvęs pasienietis. – Sakydavo, padėk, pasakyk, kur nėra pareigūnų. Apie tai, kad jis prekiauja cigaretėmis, pranešiau vadovybei, ji žadėjo imtis priemonių“.

L. Batulevičius prisipažino, kad savo vadovams taip ir nepasakė, kad cigaretes pardavinėjantis V. Kizelevičius jam pasiūlė teikti informaciją.

„Jis manęs paprašė pranešti, kada laisvas pasienio ruožas, – kalbėjo kaltinamasis. – Jis pats man pasiūlė atlygį, davė savo telefono numerį. Nusipirkau SIM kortelę ir iš jos pranešdavau. Iš viso – tris kartus“.

Pareigūnas sakė, kad po pirmojo informacijos suteikimo Valkininkuose esančioje degalinėje iš V. Kizelevičiaus gavo tūkstantį litų, nors kontrabanda ir nebuvo pervežta.

„Antrą kartą pranešiau, kai tik atėjęs į darbą sužinojau, kur bus laisvas ruožas – tada jam pasiūliau cigaretes gabenti automobiliu, nes taip bus greičiau“, – L. Batulevičiaus sakė, kad dirbo vyresniuoju pasieniečiu, todėl geriau nei kiti kolegos iš anksto žinodavo naktinės pamainos patruliavimo maršrutus.

Pasienyje dirbęs vyras sakė, kad kontrabandą siūlydavo gabenti tik tuose ruožuose, kuriuose jis tą naktį patruliuodavo.

„Kartais pats tarnybos darbą galėjau koreguoti, todėl žinojau, kad manęs tame ruože nebus“, – kaltę pripažino L. Batulevičius.

Pareigūnas kontrabandininkams apie laisvą pasienio ruožą pranešė ir 2011-ųjų gegužės 23-iąją, kai su bendrininkais buvo sulaikytas. Slapta jo kolegų operacija L. Butelevičiui buvo staigmena, tačiau jis iš karto parašė „atvirą prisipažinimą“, kuriame išdėstė, kaip sulaukė pasiūlymo bendradarbiauti ir kaip SMS žinutėmis siųsdavo slaptą informaciją.

Nuo pareigų nušalintas pareigūnas ikiteisminį tyrimą atliekantiems tyrėjams taip pat grąžino iš V. Kizelevičiaus gautus pinigus.

Neatskleidė, kas į Lietuvą atgabeno cigaretes

„Tai nebuvo pinigai už informaciją – L. Batulevičius pasakė, kad turi asmeninių problemų, todėl šiuos pinigus jam paskolinau“, – kaltės dėl pasieniečio papirkimo teisme nenorėjo prisiimti V. Kizelevičius. Jis, kaip ir J. Choniakas bei G. Vanagevičius bylą nagrinėjančiam teisėjui Stasiui Lemežiui nesugebėjo paaiškinti, kaip ir kodėl gabeno kontrabandines cigaretes.

Ikiteisminio tyrimo metu V. Kizelevičius savo kaltę neigė, tačiau vėliau prasitarė, kad vis dėlto su pasieniečiu buvo susitaręs, kad šis teiktų informaciją.

„Iš pradžių jam daviau blogą telefono numerį – bijojau, kad mane gali priduoti, – sakė kaltinamasis. – Vėliau jis atvažiavo pas mane ir pasakė, kad blogas numeris, tuomet daviau tikrą, veikiantį numerį. Po kiek laiko jis man atsiuntė SMS, nurodydamas, kur galima vežti cigaretes. Už tai jam daviau tūkstantį litų, sakiau, viskas gerai praėjo, nors tada nieko nevežiau“.

V. Kizelevičius sakė, kad ir antrą kartą negalėjo pasinaudoti L. Batulevičiaus informacija, nes tuo metu operaciją vykdė Baltarusijos pasieniečiai. Trečią kartą vyras teigė informacija pasinaudojęs, tačiau vis tiek įkliuvo pasieniečiams, nors sulaikymo metu su bendrais bandė pasprukti nuo pareigūnų.

Nors ir pripažino, kad ikiteisminio tyrimo metu davė teisingus parodymus, teisme V. Kizelevičius neigė, kad pasienietis jam teikė informaciją. „Jis man jokios informacijos neteikė, dėl to mes net nesitarėme“, – sakė kaltinamasis.

Dar keistesnę istoriją papasakojo G. Vanagevičius – esą tądien jis žinojo, kad reikės važiuoti paimti cigarečių krovinį, todėl nuvažiavo prie sienos ir kartu su bendrais girtavo.

„Kai nešiau dvi dėžes, kažkas sušuko „stot“, todėl metęs cigaretes ėmiau bėgti – pasislėpiau miške ir užmigau, o paskui mane surado ir sulaikė“, – sakė jis.

„Nieko neprisimenu, nes buvau girtas ir nesuprantu, ką padariau“, – aiškino kontrabandos gabenimu apkaltintas J. Choniakas.

Jis teigė, kad tądien, kai buvo sulaikytas, girtavo. „Ėjau pas merginą, kai važiavęs V. Kizelevičius pasiūlė važiuoti dar išgerti“, – kaltinamasis sakė, kad tiek prisigėrė, jog apie sulaikymo aplinkybes sužinojo tik iš draugų.

Kaltinamieji taip pat neatskleidė, kas jiems padėjo į Lietuvą atgabenti cigaretes.