Antradienį vėlai vakare ties Vilniaus rajono Beržytės kaimu patruliavę VSAT Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečiai miške netoli sienos su Baltarusija pastebėjo automobilį „Toyota Land Cruiser“. Į jį grupė asmenų krovė juoda polietileno plėvele apvyniotus ryšulius.

VSAT pareigūnams tarnybiniu visureigiu „Nissan Patrol“ privažiavus prie įtartinos mašinos, įvykiai ėmė klostytis žaibiškai – krovikai metė ryšulius ir puolė slėptis miške, o prie „Toyota Land Cruiser“ vairo sėdėjęs vyras savo automobilio priekiu taranavo pasieniečių visureigio priekinę dalį. Jo sumanymas nebuvo vykęs – įsibėgėti „Toyota Land Cruiser“ nebuvo vietos, todėl atsitrenkęs į pasieniečių „Nissan Patrol“ priekinį bamperį kontrabandininkas jį tik nesmarkiai apgadino.

Tuo metu VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto į orą paleido įspėjamąjį šūvį, po kurio vairuotojas užsirakino savo visureigyje. Tuomet pasienietis pistoleto rankena išdaužė durelių lango stiklą vairuotojo pusėje ir pamėgino jas atidaryti. „Toyota Land Cruiser“ buvęs vyras tuo metu iššoko per kitas dureles ir tamsoje dingo miške.

Prasidėjo bėglių gaudynės, o į pagalbą suskubo dar trys aplinkinėse vietovėse patruliavę pasieniečių ekipažai. Vienas jų ties Vilniaus rajono Mostiškių kaimu, už maždaug 4 kilometrų nuo incidento su „Toyota Land Cruiser“ vairuotoju vietos, pastebėjo ir sulaikė penkis vyrus.

Pirminiais duomenimis, šie Vilniaus bei Vilniaus rajono gyventojai yra pabėgę cigarečių nešikai. Jų amžius – nuo 20 iki 42 metų.

Visureigyje „Toyota Land Cruiser“ buvo 6 polietileno plėvele aptraukti ryšuliai. Prie mašinos sniege rasti dar 42 tokie ryšuliai. Juose buvo per pusę perpjautos gamyklinės rūkalų dėžės. Iš viso į pasieniečių saugyklas po šio įvykio nukeliavo 12 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Sienos su Baltarusija ruožą ties Beržytės kaimu patikrinę VSAT pareigūnai aptiko kelių asmenų pėdsakus, vedančius iki Lietuvos pusėje įrengtos kontrolinės pėdsakų juostos, bei dėžių įspaudus sniege.

Paaiškėjo, kad valstybės siena pažeista nebuvo. Įtariama, kad neteisėtą krovinį Lietuvos pusėje buvusiems kontrabandininkams jų bendrininkai iš Baltarusijos tiesiog permetė per sienos liniją.

Dėl kontrabandos pradėję ikiteisminį tyrimą sulaikytą penkiukę pasieniečiai buvo dviem paroms uždarę į areštinę. Vėliau Vilniaus bei Vilniaus rajono gyventojai buvo paleisti, skyrus jiems rašytinius pasižadėjimus neišvykti.

Rūkalai ir kontrabandininkų „Toyota Land Cruiser“ saugomi Vilniaus rinktinėje.