Viena neteisėtų migrantų grupė buvo sulaikyta ties prie pat sienos su Baltarusija esančiu Ignalinos rajono Mieleškių kaimu. Čia Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnams įkliuvo 8 asmenys, įtariama, Irako piliečiai. Jie turėjo asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, aišku, be Šengeno vizų ir pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Dar vieną, įtariama, Irako piliečių grupę ties Šalčininkų rajono Girdžiūnų kaimu sulaikė VSAT Varėnos pasienio rinktinės Gintaro Žagunio pasienio užkardos pareigūnai. 6 neteisėti migrantai dokumentų neturėjo.

Vilniaus pasienio rinktinės Švenčionių pasienio užkardos pareigūnai ties Švenčionių rajono Zboniškės kaimu užklupo ką tik iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius 4 asmenis. Dokumentų neturėję užsieniečiai prisistatė Šri Lankos piliečiais ir pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.
Visais atvejais buvo panaudoti tarnybiniai pasieniečių šunys.

Migrantams bus atliekami COVID-19 testai. Dėl pasiprašiusiųjų prieglobsčio pasieniečiai visą informaciją perdavė Migracijos departamentui, nagrinėjančiam tokius prašymus.

Taip pat visais trimis atvejais VSAT pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Antradienį priešpiet neteisėti migrantai buvo užkardose, kurių saugomuose ruožuose ir buvo sulaikyti.

Pastaruoju metu išaugus tokių atvejų skaičiui kontroliuoti sieną su Baltarusija pasieniečiams padeda papildomos pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos ir Šaulių sąjungos. Čia taip pat komandiruoti VSAT pareigūnai iš kitų padalinių bei skiriami papildomi techniniai resursai. VSAT ėmėsi ir kitų priemonių sienos su Baltarusija apsaugai stiprinti.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 291 neteisėtas migrantas. Daugiausiai tarp jų yra Irako piliečių. Šis skaičius yra pusketvirto karto didesnis nei buvo per visus 2020-uosius.

Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. - 104.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)