Šeštadienio naktį VSAT Kalvarijos užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinimui sustabdė iš Lietuvos į Lenkiją beišvažiuojantį lengvąjį automobilį „Audi A6 Avant“ latviškais registracijos numeriais. Transporto priemonę vairavo 27 metų Latvijos pilietis, vežęs tris Nepalo piliečius.

Paaiškėjo, kad 19, 26 ir 27 metų Nepalo piliečiai yra pasiprašę prieglobsčio Latvijoje ir neturėjo teisės išvykti iš jos, kol šios šalies institucijos nepriėmė sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo ar nesuteikimo, praneša VSAT.

Nepalo piliečius VSAT pareigūnai buvo uždarę į areštinę. Pirmadienį priešpiet jie buvo atgabenti į Kalvarijos užkardą, iš kur pasieniečiai nepaliečius nugabeno iki sienos su Latvija. Pasvalio rajono Saločių kaimo ribose, toje vietoje, kur anksčiau veikė Saločių - Grentstalės punktas, įvyko Kalvarijos pasieniečių susitikimas su kolegomis iš Latvijos sienos apsaugos tarnybos. Jo metu į kaimyninę šalį buvo perduoti šie trys Latvijoje prieglobsčio pasiprašę užsieniečiai.

Migrantus vežusiam Latvijos piliečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų. Vairuotoją teismas leido suimti mėnesiui.