Įrašė nelicencijuotas programas

Abu tyrimus atliko Šiaulių miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) pareigūnai.

Vasario pabaigoje jie apsilankė Vilniaus gatvėje esančiame naujajame prekybos centre "IKI" ir užsuko į čia įsikūrusią parduotuvę "Techasas".

Dvidešimtmetis pardavėjas Marius teisėsaugininkams pardavė kompiuterį "AMD Athlon" ir pasisiūlė už šimtą litų įrašyti nelicencijuotų programų.

Vaikinas iškart kibo į darbą ir netrukus gavo žadėtą atlygį. Pareigūnų teigimu, Marius darbavosi be parduotuvės vadovų žinios, gautus pinigus pasiėmė.

Vėliau nustatyta, kad pardavėjas instaliavo operacinę programą "Windows XP Professional" bei kitas programas, pavyzdžiui, "Microsoft Office 2003".

Apmovė klientus

Teisėsaugininkai apskaičiavo, kad analogiškų legalių programų mažmeninė kaina siektų daugiau kaip 12 tūkstančių litų.

Vėliau ENTS darbuotojai išsiaiškino, kad Marius ne tik įrašo nelicencijuotas programas, bet dar ir apgaudinėja pirkėjus. Vietoj programos "AutoCAD" į pareigūnų pirktą kompiuterį įdiegta tik bandomoji šios programos versija.

Tai reiškia, kad programa nevisiškai nefunkcionuoja ir galioja vos trisdešimt dienų. ENTS pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų kopijų platinimo. Baudžiamajame kodekse numatyta, jog už tokią veiklą asmeniui gresia viešieji darbai arba bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

"Nulauždavo" programų kodus

Dar vienas ENTS tyrimas pradėtas gavus bendrovės "Infoera" pareiškimą dėl programos, į kurią teises turi ši bendrovė, platinimo internete.

Nustatyta, kad programos "Geomap" kopijas internete pardavinėja Vilniuje gyvenantis dvidešimt septynerių metų kompiuterių specialistas.

Įtariama, kad jis panaikindavo programos technines apsaugos priemones: kitaip tariant, "nulauždavo" programų kodus.

Teisėsaugininkai nustatė, kad įtariamasis turi pravardę Artisa. Pareigūnų teigimu, "nulaužęs" kodus, jis skelbdavo internete programų pavadinimus bei jų kainas.

Su klientais Artisa bendraudavo elektroniniu paštu. Jo adresas būdavo nurodomas šalia skelbimų.

"Krekeris" įkūrė savo svetainę

ENTS pareigūnai išsiaiškino, kad Artisa įkūrė savo interneto pokalbių svetainę, kurios adresas - www.ucol.lt. Išvertus iš anglų kalbos tai reiškia "Lietuvos krekerių sąjunga". "Krekeriais" šalyje vadinami kompiuterinių programų kodus "nulaužinėjantys" asmenys.