Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) praneša, kad įsiteisėjo baudžiamasis įsakymas, kuriuo šių metų lapkričio 10 d. Kauno apygardos teismas kaltu pripažino buvusį Lazdijų rinktinės vyresnįjį pasienietį A. S.

Teismas, įvertinęs šio dabar jau buvusio pareigūno veiksmus, konstatavo jį piktnaudžiavus tarnyba. Įvertinus visas bylos aplinkybes A. S. paskirta 90 MGL dydžio bauda. Kadangi byla baigta teismo baudžiamuoju įsakymu, bauda sumažinta trečdaliu – galutinė bausmė yra 56 MGL dydžio bauda, t. y. 7280 Lt.

Nemalonumai A. S. užgriuvo po to, kai praėjusių metų gegužės 24 d. VSAT Lazdijų rinktinės Imuniteto poskyrio ir Kriminalinės žvalgybos skyriaus pasieniečiai surengė pasalą. Kybartų mieste, pasienio kontrolės punkto prieigose, jie sustabdė tarnybinį VSAT automobilį „Nissan Patrol“. Juo minėtas pareigūnas, tuo metu būdamas tarnyboje, gabeno Kybartų punkte veikiančioje neapmuitintų prekių (angl. duty-free) parduotuvėje įsigytus 2 tūkst. pakelių cigarečių be akcizo ženklų.

Tokius pasieniečio veiksmus įvertinusi jo darbovietė, Lazdijų rinktinė, konstatavo, kad A. S. pažemino VSAT pareigūno vardą. Todėl 2013 m. birželio 20 d. jis buvo atleistas iš tarnybos.

Su korupcija sienos apsaugos sistemoje kovojančio VSAT Imuniteto skyriaus duomenimis, iš viso 2006 - 2014 m. už korupcines nusikalstamas veikas įtarimai buvo pareikšti 178 VSAT tarnautojams.

Iš jų 101 pripažintas kaltu (nuteistas), dėl 41 tarnautojo ikiteisminiai tyrimai nutraukti, 5 išteisinti, 31 tarnautojo atžvilgiu procesiniai sprendimai dar nepriimti. Iš viso minėtu laikotarpiu iš vidaus tarnybos už su korupcija susijusią veiklą buvo atleisti 133 pasieniečiai.