Dėl milijoninės kontrabandos šiuo metu teisiamo V. Karaliaus laukia neramūs laikai – Generalinėje prokuratūroje atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl cigarečių kontrabandos. Jis buvo išskirtas iš didžiosios bylos, kuri buvo perduota Vilniaus apygardos teismui.

Šiame tyrime pareigūnai aiškinasi kitus cigarečių gabenimo į Lietuvą atvejus – dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo cigaretėmis pareigūnai įtaria ne vieną grupuotės narį. Po ilgo slapstymosi Didžiojoje Britanijoje buvo sulaikytas vienas įtariamasis, kuris galimai dalyvavo organizuojant cigarečių kontrabandą į Lietuvą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Gintaras Jasaitis trečiadienį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kur ikiteisminio tyrimo teisėjas nusprendė įtariamąjį leisti suimti mėnesiui. Pagal Europos arešto orderį iš D. Britanijos pargabentas vyras bus laikomas Kauno tardymo izoliatoriuje.

Įtariamajam inkriminuojami du nusikalstamos veikos epizodai – įtariama, kad jis dalyvavo organizuojant cigarečių kontrabandą į Lietuvą iš Rusijos per Baltarusiją dar 2012 m. gegužės 25-27 d. Rūkalai turėjo būt pristatyti į vieną Kauno bendrovę, tačiau pareigūnai juos sulaikė Raigardo pasienio poste.

Kontrabandą gabenusiame vilkike buvo rasta beveik 320 tūkst. pakelių cigarečių su Baltarusijos ir Rusijos banderolėmis bei be jų.

Įtariama, kad šią kontrabandą organizavo V. Karalius ir su juo susiję asmenys.

Pareigūnai tiria ir daugiau atvejų, kai į Lietuvą buvo pasikėsinta arba įvežta kontrabandinių cigarečių. Tuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje su V. Karaliumi teisiami dar 25 asmenys.

Šioje byloje kaltinimai yra pateikti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojo, šios partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojo V. Kamblevičiaus sūnui Aivarui Kamblevičiui. Jis ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad veikė išvien su kontrabandininkais.

Kartą jau teistas V. Karalius su savo bičiuliu Svajūnu Čebatoriumi yra kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę daugiau nei 2 mln. eurų vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.