Prieš mėnesį Kaune sulaikytas kaunietis įtariamas 12 nusikalstamos veikos epizodų.

Italijos pareigūnai įtaria, kad G.Gerčius priklausė gaujai, kurios nariai veikė Prancūzijoje, Vokietijoje, Suomijoje bei Ispanijoje.

Gaujos vadeiva esą gyveno Estijoje, čia ir buvo suburta nusikalstama grupuotė.

Jos veiklą pareigūnams pavyko atskleisti tik po daugiau kaip dvejus metus trukusio tyrimo.

Nusikaltėliai galėjo apšvarinti daugiau kaip 100 prabangių juvelyrinių parduotuvių įvairiuose Italijos miestuose. Kaunietis G.Gerčius galėjo dalyvauti 5 apiplėšimuose. Jo pavardė buvo rasta vieno gaujos vadeivų užrašų knygelėje – šalia buvo parašytos sumos, kurias jis esą sumokėjo bendrui už patirtas kelionės išlaidas.

Įtariama, kad G.Gerčius atvykdavo į gaujos narių nurodytas parduotuves ir apsižvalgydavo. Vėliau pateikdavo informaciją savo bendrams, kurie po kelių dienų parduotuvę apiplėšdavo. Apiplėšimai įvydavo žaibiškai – vos per kelias minutes. Kol vieni plėšikai ginklu grasindavo parduotuvės darbuotojams ir pirkėjams, kiti plaktuku sudaužydavo vitrinas ir surinkdavo prabangius juvelyrinius dirbinius. Ginkluotas G.Gerčius savo bendrų laukdavo prie parduotuvės.

Kauniečio dalyvautuose apiplėšimuose pagrobtų juvelyrinių dirbinių ir laikrodžių vertė – daugiau kaip 1 mln. 153 tūkst. eurų (3 mln. 977 tūkst. litų). G.Gerčiui Italija ketina pareikšti įtarimus ne tik dėl dalyvavimo plėšimuose, bet ir ginklų laikymo, vieno žmogaus sužalojimo apiplėšimo metu.

Už nusikaltimus, kuriais G.Gerčius įtariamas, Italijoje gresia įkalinimas iki 20 metų.

„Nedalyvavau jokiuose plėšimuose, - antradienį nagrinėjant ekstradicijos prašymą Vilniaus apygardos teisme sakė G.Gerčius. – Tuo metu, kai buvo įvykdyti plėšimai, dirbau Anglijoje, kurį laiką buvau Lietuvoje. Nežinau, kodėl mane kaltina, aš nė karto Italijoje nesu buvęs. Prieš kelis metus buvo dingęs brolio pasas, tai ir jis buvo apkaltintas penkių prabangių automobilių vagystėmis. Bet jį paskui paleido, pasakė, kad nekaltas".

G.Gerčius sakė, kad Italijos teisėsaugininkai iš pradžių buvo išdavę arešto orderį jo broliui Vytautui, tačiau vėliau jį perrašė kitu vardu. „Ar mes panašūs? – rodydamas į teismo posėdį atvykusį brolį teisėjos Reginos Pocienės klausė dviem mėnesiams suimtas kaunietis. – Jie galvoja, kad mes esame dvynukai, tačiau juk iš tikrųjų nėra jokio panašumo".

Generalinės prokuratūros prokurorė Ina Linevaitė pabrėžė, kad iš Italijos atsiųstuose dokumentuose nurodyta, jog G.Gerčius atpažintas iš liudytojų parodymų, atliktų atpažinimo procedūrų. „Mes nesprendžiame jo kaltės klausimo, tai padarys Italijos pareigūnai, - sakė Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorė. – Prašome G.Gerčių perduoti į Italiją baudžiamajam persekiojimui su ta sąlyga, kad jeigu jį teismas pripažins kaltu ir nuteis, būtų grąžintas į Lietuvą atliktas bausmės, jei to pageidaus".

G.Gerčiaus ekstradicijos procedūra gali užsitęsti, nes Vilniaus apygardos teismo nutartį jį išduotikitai valstybei, kaunietis gali apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Tai jis greičiausiai ir padarys. Išgirdęs jam nepalankų sprendimą G.Gerčius ėmė priekaištauti, kaip esą neobjektyviai dirba Lietuvos teismai ir prokurorai. „Kas aš – Lietuvos ar Italijos pilietis?" – šaukė jis.

DELFI jau skelbė, kad ginkluota gauja iš viso į kišenę galėjo susikrauti dirbinių už maždaug 40 mln. eurų. Kai kurie iš jų buvo aptikti interneto aukcionuose, Suomijos ir Švedijos lombarduose.

Gautus pinigus nusikaltėliai galėjo "investuoti" į hašišo ir kokaino gabenimą iš Ispanijos į Šiaurės šalis bei nekilnojamąjį turtą.

Milano teisėjas buvo išdavęs 35 Europos arešto orderius dėl įtariamųjų suėmimo. Šį tyrimą koordinuoja Europolas, į jį įtrauktos septynių valstybių policijos pajėgos.