Nors konfliktai tarp paauglių nėra naujiena, tačiau šio incidento liudininke tapusi panevėžietė liko šokiruota nepilnamečių įžūlumo ir žiaurumo – jai situacija buvo panaši į pačią tikriausią egzekuciją.

Moteris pirmadienį, apie 15 val., prie progimnazijos lūkuriavo automobilyje, kai jos dėmesį patraukė už mokyklos tvoros besibūriuojanti maždaug 20-ies vaikų grupė. „Staiga žiūriu, jog susidaro tokia tarsi auditorija, stebėtojų ratas. Nuo jų atsiskiria trys keturi vaikai ir vienas apsupusiųjų rato vidury atsiklaupia“, – susijaudinusi kalbėjo moteris. Nuo pamatyto vaizdo ji iki šiol negali atsigauti. Panevėžietė atkreipė dėmesį į berniuko uniformą, bylojančią, jog jis – šios progimnazijos mokinys.

Kurį laiką moteris paauglius stebėjo sėdėdama automobilyje. Netrukus pamatė, jog vyresnis, ūgiu iš vaikų išsiskiriantis, maždaug 18–19 metų jaunuolis spyrė atsiklaupusiajam į krūtinę. Nieko nelaukusi moteris suskubo gelbėti skriaudžiamo vaiko. „Labai bijojau, nes laukiuosi, jau 7-as nėštumo mėnuo, bet vis tiek šokau iš mašinos. Bėgu jų link ir galvoju: kažką reikia daryti. Esu suaugusi moteris, mama, gal pamatys, kad ateinu, išsigąs“, – sunkiai rinko žodžius liudininkė. Laimė, nėščiajai neteko rizikuoti sveikata. Pro šalį ėjo jaunas vyras, jis pirmasis spėjo įsikišti į paauglių konfliktą. Vyras liepęs klupančiajam keltis ir bėgti, o smurtautoją sudrausminęs griežtu žodžiu. Tai buvo visai pašalinis, bet pilietiškas ir neabejingas asmuo.

Atsitiktinai liudininke tapusi panevėžietė nedrįso nė pagalvoti, kas būtų buvę, jeigu reikiamu metu šalia nebūtų pasitaikę suaugusiųjų. „Nežinojau, ko tikėtis. Tai agresija vidury dienos. Paskui sėdėjau mašinoje ir man nuo streso bei įtampos ašaros riedėjo. Buvo labai liūdna, jog net dieną nesijauti saugus. Smurtautojai leidžia sau labai daug“, – kalbėjo pašnekovė.

Grįžusi namo, moteris su sutuoktiniu svarstė, jog nemaloni situacija taip lengvai neišsispręs – pamokyti vaiką skriaudėjui iki galo juk nepavyko.

Bausmę planavo iš anksto

Vėliau paaiškėjo, jog mokinuko drastiškai paauklėti atėjo kito mokinio vyresnysis brolis – dėl kažko įsižeidęs jaunesnis peštukas pats teptis rankų nedrįso. Jautri mama svarstė, jog apie planuojamą neva prasikaltusio paauglio pamokymą galėjo žinoti nemažai moksleivių, mat pažiūrėti egzekucijos susirinko nemenka grupė smalsuolių.

Kalbos apie kerštauti ketinantį brolį mokykloje pasklido dar nepasibaigus pamokoms. Mokiniai pasakojo girdėję, jog vieną vaiką įžeidė kitas ir šis pasikvietė brolį nubausti tariamai prasikaltusįjį.

Policijos nekvietė

Nors akivaizdus viešosios tvarkos pažeidimas ugdymo įstaigos socialinei pedagogei ir pagalbos skyriaus vedėjai pro akis nepraslydo, ji į įvykio vietą atskubėjo konfliktui jau pasibaigus. Incidentą mačiusiai panevėžietei tokia reakcija atrodo pavėluota. Nukentėjusysis jau buvo pasprukęs iš įvykio vietos, o skriaudikas socialinei darbuotojai nepasirodė vertas ypatingo dėmesio.

Pasak liudininkės, pedagogė tik paprašė smurtautojo nerūkyti ir nerodyti blogo pavyzdžio kitiems bei liepė išeiti iš mokyklos teritorijos. „Supratau, kad su juo iš viso nebus kalbama. Kita vertus, nežinau, ar toks pokalbis turėtų prasmę, nes pati pedagogė įvykio nematė“, – svarstė moteris.

Nors liudininkų buvo nemažai – du suaugusieji ir būrys vaikų – policijos pareigūnai į mokyklą iškviesti nebuvo. „Ar ši situacija bus apsvarstyta? Aš labai abejoju, kad mokykloje bus apie tai kalbama. Mano įsitikinimu, į įvykį nebus kreipiama reikiamo dėmesio“, – abejojo panevėžietė.

Laikosi nuošaly

Dienraščio korespondentei susisiekus su progimnazijos pagalbos skyriaus vedėja, patvirtinta, jog įvykis užfiksuotas, tačiau smulkmenų ji nemačiusi. „Pro langą pastebėjau susibūrusius vaikus, eglės užstojo, kas ten vyksta, kol atėjau, konfliktas jau buvo nutrauktas pašalinio žmogaus. Viskas vyko minutę, dvi“, – tvirtino ji.

Anot pedagogės, tuojau po įvykio sušauktas vaiko gerovės komisijos posėdis. Aiškintasi situacijos aplinkybes, buvo pakviestos abiejų susipykusių mokinių šeimos. Progimnazijos atstovė patvirtino, jog konfliktas tarp dviejų paauglių iš pradžių įsiplieskė mokykloje, o vėliau vienas jų pasišaukė vyresnį brolį, kuris šioje progimnazijoje nesimoko.

Visgi ugdymo įstaiga apie incidentą policijos informuoti neketina. „Kadangi tai yra kitos mokyklos pilnametis mokinys, nemanau, kad galime jam pritaikyti poveikio priemones. Pakalbėjome su šeima, tiek mamai, tiek vaikui dar kartą pakartojome, kaip reikėtų spręsti problemas, kur kreiptis. Šis įvykis skaudus abiem pusėms“, – kalbėjo pedagogė.

Nors nuskriausto vaiko chuliganas atsiprašė, paauglio mama dar svarsto, kaip derėtų elgtis toliau. Apie patirtą fizinę ir moralinę žalą vaiko motina policijai irgi dar nepranešė.