Panevėžio apygardos prokuratūra praneša, kad tokią nutartį, apeliacine tvarka išnagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorų perduotą nusikaltimų mirusiojo atminimui baudžiamąją bylą ir pritaręs prokurorės Marinos Jelizarovos siūlymui, kad už vandališkus veiksmus kapinėse nuteistiesiems bausmės yra paskirtos pagrįstai ir nėra per griežtos, palikęs galioti nepakeistą pirmosios instancijos nuosprendį, priėmė apygardos teismas.

Kultūros vertybių registre įrašytos senosios miesto kapinės Apvaizdos take, Šv. Petro ir Povilo bažnyčios ir vienuolyno kaimynystėje, buvo suniokotos prieš dvejus metus – laikotarpiu nuo 2009 metų spalio iki 2010 metų kovo mėnesio. Neblaivūs vaikinai, vandališkai pasielgę su didelės istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčiomis vertybėmis – suspardę ir sulaužę su nukryžiuotojo skulptūrėlėmis ketinius ir medinius kryžius, suardę kapavietes, prisipažino čia buvę ne kartą – jų nepagarbų požiūrį ir vandališkus apsilankymų tikslus rodo jų kompiuteriuose rasti įvairių dienų susirašinėjimai per „Skype“ programą.

„Pamėgę lankytis senosiose kapinėse ant upės skardžio jaunuoliai čia rinkdavosi dažnai, vartodavo alkoholį ir amžino poilsio vietoje elgėsi kaip vandalai – spardydavo kryžius ir paminklus, sulaužydavo medinius kryžius, jie savo veiksmais sugadino didelės istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, tą patvirtino Kultūros paveldo departamento surašytas aktas. Byloje surinkti duomenys rodo, kad tokius vandališkus veiksmus miesto senosiose kapinėse, įrašytose į Kultūros vertybių registrą, laikotarpiu nuo 2009 metų spalio iki 2010 metų kovo mėnesio jie buvo atlikę ne kartą. Už kapų išniekinimą ir vandališkus veiksmus baudžiamosios atsakomybės sulaukę jaunuoliai nubausti pagrįstai, nes mūsų visuomenė ir įstatymai reikalauja gerbti ir saugoti mirusiųjų atminimą ir jų amžino poilsio vietas“,- teigia Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė M. Jelizarova.

Už kapo suardymą ir išniekinimą, paminklo suniokojimą baudžiama viešaisiais darbais, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų, už vandališkus veiksmus kapinėse ar kitose viešosios pagarbos vietose – viešaisiais darbais, bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų.