Sulaikyti du, vienas ne kartą teistas

Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Skrebiškis penktadienio rytą sušauktoje spaudos konferencijoje paskelbė, kad nustatyti 2 įtariamieji. Šią savaitę jie buvo sulaikyti.

Tai yra Panevėžio gyventojai, kurie nusikaltimo padarymo metu buvo nepilnamečiai. Jiems pareikšti įtarimai dėl nužudymo.

Vieną įtariamųjų (18 m.) ketvirtadienį teismas leido suimti 2 mėnesių laikotarpiui. Vos pilnametystės sulaukęs jaunuolis yra ne kartą teistas už vagystes ir plėšimus. Šiuo metu jis niekur nesimoko ir nedirba.

Antrąjam asmeniui, atsižvelgiant į nustatytas aplinkybes, amžių, paskirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jam dar nėra suėję 18-kos.

Abu asmenys sulaikyti trečiadienį, jie nesislapstė.

Policijos atstovai negalėjo atskleisti, ar įtariamieji ir nužudytas gimnazistas buvo pažįstami. Taip pat negalėjo atskleisti, kokie buvo jų kėslai lemtingą gruodžio vakarą.

„Po nužudymo kilo įvairių asociacijų, kad tai – gaujų santykių aiškinimasis, šis nusikaltimas sukėlė didelį visuomenės, žiniasklaidos, politikų susidomėjimą. Aišku, dėl tokio susidomėjimo, kaip ir kitiems nužudymams, mes skyrėme labai didelį dėmėsį. (...)

Galime sakyti, kad šis tyrimas yra sėkmingas“, – sakė Panevėžio policijos viršininkas Egidijus Lapinskas.

Po gimnazisto nužudymo buvo pasigirdę kalbų, kad į Panevėžį grįžta gaujų laikai. Tačiau E. Lapinskas tą kategoriškai paneigė.

„Galiu pasakyti, kad tie laikai negrįžta. Palyginti su tuo, kas vyko anksčiau, visuomenė daug sąmoningesnė, neabejinga nusikaltimams, neabejinga norui gyventi saugiau“, – kalbėjo jis.

Panevėžio policijos vadovas dėkojo gyventojams už informaciją, kuri esą buvo labai naudinga.

Istorija prasidėjo gruodį

DELFI primena, kad gūdų 2017-ųjų gruodžio 10-osios vakarą į policiją skambinę žmonės nurodė, kad daugiabučio kieme rastas jaunuolis su durtine žaizda kakle. Į įvykio vietą atskubėję medikai konstatavo, kad paauglys jau miręs.

Jaunuoliui buvo vos 17-ka, jis mokėsi vienoje Panevėžio gimnazijų.
Nužudytas gimnazijos moksleivis policijai žinomas nebuvo, jis anksčiau nebaustas ir neteistas.

„Įvykio vietoje dirbo kriminalistai, medicinos ekspertas, kol kas mirties priežasties išvadų nėra. Jaunuolio asmenybė nustatyta. Pirminėmis žiniomis, jaunuolis nėra policijai gerai žinomas ar teistas“, – tuomet DELFI sakė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Rasa Galkauskienė.

Apie įtariamuosius teisėsauga neskelbė iki šiol, mat informacija galėjo pakenkti vykdomam tyrimui.

„Kol kas nieko, ką galime viešinti, džiaugtis ir pasakoti. Neseniai kalbėjausi su tyrimui vadovaujančiu prokuroru – vyksta darbas, byla nėra užmiršta. Dirbame, bet kol kas nieko viešinti negalime“, – kovo pradžioje nekonkretizavo prokuratūros atstovė spaudai Rasa Stundžienė.

Nužudymo vietoje kelias dienas po įvykio dirbo pareigūnai, šukavo aplinkines vietoves – ieškojo bet ko, kas padėtų tyrimo eigai. Į paieškas kibo ir panevėžiečiai.

Mirtinai sužalotą paauglį gimnazijos, kurioje jis mokėsi, direktorė apibūdino kaip gerą mokinį, neturėjusį lankomumo ar pažangumo problemų.

„Jam nereikėjo socialinės ar psichologinės pagalbos. Jis buvo doras, geras, sąžiningas. Mokytojai prisiminė, kad dar praėjusią savaitę (2017-ųjų gruodžio pradžioje – aut. past) jie kartu ėjo į globos namus, nešė labdarą. Juk ne kiekvienas paauglys skiria laiką padėti pagyvenusiems seneliams...

Tai buvo vaikas, kuris dalijo save ir kitiems, ir be galo mylėjo gyvenimą pats. Jis labai gerbė aplinkinius – ir suaugusius, ir bendraamžius“, – tik po nužudymo nurodė gimnazijos vadovė.

Ir kovo pradžioje ji tikino, kad miestas ir mokykla dar nepamiršo gimnazisto.

„Kaip mokykla gali pamiršti šį skaudų atsitikimą. Mokiniai dar ir dabar prisideda buvusį klasioką, draugą – tuo labiau, kad jis buvo geras draugas. Bet mes daugiau informacijos neturime“, – sakė direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)