DELFI primena, kad skaudi tragedija Degučių kaimą (Pakruojo r.) sukretė pirmadienį. Kol tėvai gėrė, vaikai išbėgo į lauką pažaisti. Deja, vienas iš jų – šešerių berniukas – jau niekada į namus nebegrįš.

Berniukas nuskendo maždaug už kilometro nuo namų esančioje Kruojos upėje. Kartu su žuvusiuoju buvęs dvylikametis teigė, kad jaunesnis draugas važiuodamas dviračiu nepataikė per gana platų – pustrečio metro pločio - tiltą.

Pasislėpė

Dabar apie įvykį gali papasakoti tik likęs gyvas vaikas. Dvylikametis pasakoja, kad bevažiuojant link tilto, mažasis draugas tiesiog nepataikė per tiltelį ir įlėkė į upę. Ties tilteliu srovė gana stipri – ji vaiką nunešė tolyn.

Dvylikametis pareigūnams pasakojo, kad jo draugas vieną kartą iškilo į paviršių ir suriko. Tai buvo paskutinis kartas, kai berniuką vyresnėlis matė gyvą.

Po šio įvykio vaikas nuvažiavo dviračiu į maždaug už poros kilometrų esančius namus. Čia su girta mama pasislėpė palėpėje – apsikrovė įvairiais rakandais ir šiukšlėmis. Pareigūnai žmones aptiko tik panaudoję termovizorių.

Vaikas pasakojo, kad slėptis nusprendė, nes labai išsigando. Girta motina nesugalvojo niekam pranešti apie nutikusią nelaimę.

„Sunku suvokti jos žodžius. Buvo pakankamai neblaivi – mintis dėstė miglotai ir padrikai“, - kalbėjo Šiaulių apskrities VPK viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

Suklaidino

L. Paulauskas prisimena, kad pirmadienio vakarą sulaukė pažįstamų skambučių su prašymu prisijungti prie vaikų paieškos. Vyras net nedvejodamas prisijungė.

„Iš pradžių buvo keltos versijos, kad galbūt vaikai pagrobti“, - pirmadienio popietę tvyrojusias nuotaikas prisimena Liudas.

Beje, vyras vos prisijungęs prie paieškos patraukė prie Kruojos. Tuomet nieko įtartino žmogus nepastebėjo. Jau sutemus kaimo gyventojai apsiginklavę viskuo, kas šviečia, puolė ieškoti vaikų prie dvylikamečio namų, netoliese esančiame Juknaičių kaime. Kad reikia ieškoti prie Kruojos, rodė mobiliųjų telefonų signalai.

„Vieni turėjo prožektorius, kiti švietėsi telefonais. Mano svainis ant mašinos prisimontavo specialius halogenus, kad geriau apšviestų aplinką“, - prisimena Liudas.

Galiausiai apie vidurnaktį namo palėpėje buvo rasti pasislėpę dvylikametis su mama. Vaikas papasakojo savo įvykių versiją. Tuomet paieškos persikėlė į Kruojos pakrantes.

Rado netoliese

Kai paaiškėjo, kad vaikas greičiausiai nuskendo, jo paieškas narai turėjo pradėti išaušus. L. Paulauskas nusprendė apeiti Kruojos pakrantę ties tilteliu. Dėl gausaus lietaus upės srovė buvo gana stipri, nors šioje vietoje ir visiškai negilu. Liudas mūvėjo guminius batus, tad pareigūnai paprašė patikrinti pakrantę.

„Ten, kur prašė patikrinti, nieko neradau. O eidamas atgal netyčia pamačiau...“, - pasakoja Liudas.

Berniuko kūnas rastas apie 30 metrų nuo tiltelio. Vaiko rūbai užsikabino už šakų ir sulaikė kūnelį.

„Pamačiau vaiko siluetą... Ilgai nežiūrėjau. Pamačiau berniuką, kaip lėlė... Iškart pranešiau, kad radau“, - prisimena Liudas.

Vaiko kūnelis rastas skaidriame vandenyje.

Pareigūnai paprašė vyro padėti ištraukti vaiko kūną, tačiau sukrėstas Liudas atsisakė. Tuomet į vandenį be jokių specialiųjų priemonių įbrido V. Urbonavičius ir vaiką išnešė.

„Pasakiau, kad nenoriu košmarų. Pareigūnai padėkojo už pagalbą“, - prisimena Liudas.

Buvo per vėlu

L. Paulauskas apgailestavo, kad vyresnis berniukas iš karto apie nelaimę niekam nepranešė. Vietoj to dvylikametis pasislėpė.

„Jei iš karto būtų pranešęs, gal greičiau būtų suradę ir atgaivinę. Juk ir po kurio laiko skendusius žmones atgaivina. Be to aplinkui pilna namų – iki artimiausio namo vos 100 metrų“, - apgailestavo Liudas.

Policijai sukėlė įtarimų, kad žuvusiojo dviratukas buvo rastas jau pervažiavus upę. Tačiau Liudas nemano, kad dvylikametis galėjo prisidėti prie nelaimės.

„Gal išsigandęs tą dviratį nunešė“, - įsitikinęs Liudas.