Nuo 2001-ųjų Lukiškėse kalintis 65 metų vyriškis trečiadienį turėjo puikią galimybę bent trumpam ištrūkti iš kalėjimo vienutės – Vilniaus apygardos administraciniame teisme buvo nagrinėjamas K. Jonaičio skundas dėl įkalinimo įstaigos darbuotojų esą padarytos žalos.

Iš Kalėjimų departamentui pavaldaus Lukiškių kalėjimo „Pakelių maniakas" teismo prašo priteisti 30 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti. Tokią pačią sumą K. Jonaitis trečiadienį paprašė priteisti ir valstybei – esą taip būtų nubausti su juo nepagarbiai besielgiantys įkalinimo įstaigos darbuotojai.

Tačiau skundą nagrinėjantis teisėjas Bronius Januška nusprendė, kad K. Jonaitis negali prašyti žalą priteisti valstybei – tam jis neturįs teisinio pagrindo.

Konfliktas dėl telefoninio skambučio

Į teismą konvojaus pareigūnų pristatytas K. Jonaitis su savimi atsivežė pluoštą popierių – bylos nagrinėjimui jis ruošėsi iš anksto. Susitikti su nuteistuoju atvyko ir jo antroji žmona bei sūnus, tačiau su jais „Pakelių maniakas" net nepasilabino.

Atsiprašęs, kad gerai neišmano teisinių dalykų (yra baigęs vos dvi klases), „Pakelių maniakas" teismui ėmė pasakoti apie praėjusių metų lapkričio 7-8 dienų įvykius. Jis sakė norėjęs lapkričio 7-ąją paskambinti telefonu, tačiau prižiūrėtojas jam nurodė parašyti prašymą, kurį žadėjo patenkini kitą dieną.

Tačiau, pasak K. Jonaičio, kitądien niekas jo prašymo nenorėjo priimti, todėl jis ėmęs grasinti rašyti skundus.

„Kai mane iš kameros nuvedė į kabinetą, iš karto man į galvą knygomis sudavė 26 smūgius, bandžiau galvą užsidengti, - sakė K. Jonaitis. – Manau, kad taip man kerštaujama už rašomus skundus".

Pradėjęs painiotis savo parodymuose K. Jonaitis teisme pripažino, kad tą rytą protestuodamas prieš prižiūrėtojų tariamą savivalę jis ėmęs triukšmauti.

Pareigūnai buvo priversti panaudoti kovinius veiksmus

Lukiškių kalėjimo atstovė teismo prašo K. Jonaičio skundą pripažinti nepagrįstu. Ji nurodė, kad kameroje nuteistasis triukšmavo, ėmė daužyti duris. Nuvestas į korpuso vyresniojo prižiūrėtojo kabinetą parašyti pasiaiškinimą, jis nenurimo: griebęs rašiklį bandė juo prižiūrėtojui išdurti akį.

Laimei, pareigūnas spėjo atsikirsti ranka. Kalėjimo darbuotojai įsisiautėjusiam nuteistajam buvo priversti panaudoti specialiąsias kovines priemones ir jam uždėjo antrankius.

Kitą dieną vienutėje kalintis K. Jonaitis buvo pristatytas pas medikus – protestuodamas nuteistasis įvairiais būdais susižalojo.

„Manome, kad jo skundas turėtų būti atmestas kaip nepagrįstas", - teisme pažymėjo įkalinimo įstaigos atstovė.

K.Jonaitis: noriu nei per daug, nei per mažai

Bandydamas įtikinti, jog jį sužalojo kalėjimo prižiūrėtojai, K. Jonaitis teisme ėmė skųstis nuolatiniais galvos skausmais.

„Gerbiamas teisėjau, po prižiūrėtojų vykdomų represijų esu priverstas vartoti vaistus nuo galvos skausmo, - sakė jis. – Mano galvoje dabar ūžia kaip bičių avilyje, dažnai jaučiu adatų dūrius".

Paklaustas, kodėl tariamai patirtą žalą įvertino būtent 30 tūkst. litų, „Pakelių maniakas" suglumo: „Kaip kodėl? Noriu nei per daug, nei per mažai". „Gerbiamas teisėjau, jūs tik paskaitykite mano raštus, ten viską aiškiai surašiau", - ne kartą bylą nagrinėjančio teisėjo prašė nuteistasis.

Ar K. Jonaičio skundas yra pagrįstas, Vilniaus apygardos administracinis teismas turėtų paskelbti po dviejų savaičių.

Nuteistas už trijų merginų nužudymą

DELFI primena, kad „Pakelių maniaku" pramintas vyriškis buvo sulaikytas 2001 metais. Paaiškėjo, kad vienoje sostinės bendrovių vairuotoju įsidarbinęs vyras sustodavo prie pakeleivingas mašinas stabdančių merginų.

2001 metų balandžio 21 dieną miške netoli Elektrėnų rasta žiauriai nužudyta 25 metų Vievio gyventoja Eglė V. Maždaug po mėnesio netoli kelio Vilnius–Kaunas aptiktas dingusios jonaviškės dvidešimtmetės Jurgitos Š. lavonas. Vėliau tose pačiose apylinkėse rastas 20 metų Gerdos Š. lavonas.

Teismas yra nustatęs, kad jaunas merginas K. Jonaitis sumušdavo, apsvaigindavo smūgiais į galvą ir išžagindavo. Kai kurios aukos prievartavimo metu jau buvo praradusios sąmonę. Vienai merginai buvo suduota kirvio pentimi į galvą.

Nuo kelyje Vilnius-Kaunas siautėjusio maniako pavyko išsigelbėti tik vienai merginai. K. Jonaitis yra teigęs, kad merginos sutikdavo su juo mylėtis savo noru, tačiau vėliau jį šantažuodavo, reikalaudamos pinigų.

Pareigūnai neatmeta versijos, kad K.Jonaitis galėjo nužudyti ir dar vieną merginą, tačiau jos kūnas nėra rastas, todėl kaltinimas dėl šio nusikaltimo vyriškiui nebuvo pareikštas.

Apie gyvenimo vingius – teisėjo knyga

Kartu su K. Jonaičiu į teisiamųjų suolą sėdo ir jo žmona, kaltinta vogtų daiktų įsigijimo. Jonaičių namuose buvo rasta nužudytų merginų rankinių, lūpų dažų, veidrodėlių.

K. Jonaitis už nužudymą kartą jau buvo teistas 1986 metais. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu K. Jonaitis už Algimanto P. nužudymą buvo nuteistas kalėti 15 metų, tačiau 1997 metais prezidento vadovaujama Malonės komisija patenkino neigiamai charakterizuoto nuteistojo už nužudymą prašymą, ir jis pirma laiko išėjo į laisvę.

Apie K. Jonaičio gyvenimo vingius Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo pirmininkas Pavelas Borkovskis yra parašęs knygą „Lizdų ardytojas", kurią praėjusiais metais išleido leidykla „Alma littera". P. Borkovskis yra tyręs ankstesnį nusikaltimą, todėl buvo įgavęs šaltakraujo žudiko pasitikėjimą.

Tiriant „Pakelių maniako" nusikaltimus teisėjas ne kartą aplankė K. Jonaitį, kuris jam ir papasakojo apie merginų žudynes.