Šįkart 73 metų vyras pareiškė, kad nukentėjo dėl Laisvės atėmimo vietų ligoninės gydytojos kaltės – medikei nuteistasis net neketina atleisti ir prašo iš jos darbovietės priteisti ne tik patirtą turtinę, bet ir neturtinę žalą.

Vilniaus apygardos teismas antradienį pradėjo nagrinėti K. Jonaičio iškeltą civilinę bylą – atsakovu jis patraukė Laisvės atėmimo vietų ligoninę, o trečiuoju asmeniu įtraukta draudimo kompanija, kurios paslaugomis naudojasi gydymo įstaiga.

Lukiškių kalėjime kalintis K. Jonaitis į posėdį nebuvo atvežtas – teismo iniciatyva buvo surengta vaizdo konferencija tiesiai iš įkalinimo įstaigos. Tačiau bylą teisėja Jūra Marija Strumskienė nagrinėja neviešai – to teismo paprašė pakelių maniakui atstovaujantis advokatas, pažymėjęs, jog K. Jonaičio ieškinys yra susijęs su duomenimis apie jo sveikatą. Šiuos duomenis saugo įstatymas.

Į teismą K. Jonaitis kreipėsi dėl to, kad Laisvės atėmimo ligoninės okulistė jam buvo išrašiusi esą netinkamus akinius – juos nusipirkęs už 215 eurų kalinys negalėjo gerai matyti į tolį. Dėl to jam teko įsigyti dar vienus akinius.

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas K. Jonaitis įsitikinęs, kad dėl esą nekokybiškai suteiktų medicinos paslaugų ligoninė privalo jam grąžinti ne tik už akinius sumokėtus pinigus, bet ir atlyginti padarytą neturtinę žalą – 275 Eur.

Laisvės atėmimo vietų ligoninė ir draudimo bendrovė, kurioje gydymo įstaiga yra apsidraudusi, nesutinka su pakelių maniako ieškiniu ir prašo jį atmesti kaip nepagrįstą.

Jau 15 metų Lukiškėse kalintis K. Jonaitis jau ne pirmą kartą kreipiasi į teismą, kuriame bando apginti savo teises. Anksčiau jis piktinosi ne tik esą nežmoniškomis įkalinimo sąlygomis, bet ir aiškino, jog dėl skundų rašymo jam buvo uždrausta susitikti su žmona. Tiesa, K. Jonaitis su ja praėjusiais metais išsiskyrė.

„Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija iš manęs tyčiojasi, siekia mane psichologiškai sugniuždyti, nevykdo savo pareigų“, – apie kerštą dėl rašomų skundų teismams ir Kalėjimų departamentui yra aiškinęs K. Jonaitis.

Per metus po keletą skundų dėl esą neteisėtų įkalinimo įstaigos veiksmų teismui parašantis K. Jonaitis visada pageidauja dalyvauti teismo posėdžiuose ir išsakyti savo poziciją. To pageidauja ir patys teisėjai – nuteistasis skundus rašo ranka, todėl ne viską pavyksta įskaityti jo raštą. Tiesa, dabar jam visada atstovauja valstybės paskirti advokatai.

K. Jonaitis taip pat teismams skundėsi, kad pareigūnai jį esą be pagrindo uždaro į laikino sulaikymo kamerą, atsisako išsiųsti skundus įvairioms instancijoms. Pakelių maniakas įsitikinęs, kad pareigūnai jo skundų įkalinimo įstaigos vadovybei net neregistruoja ir taip esą siekia išvengti atsakomybės už netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą.

Pakelių maniakas prieš keletą metų buvo įtrauktas į linkusių užpulti pareigūnus įskaitą, nes nuvestas pas stomatologą užsipuolė prižiūrėtojus. Kai šie jį sutramdė, nuteistajam buvo nurodyta parašyti pasiaiškinimą. Gavęs rašiklį kalinys bandė vienam prižiūrėtojui durti į krūtinę, o kitam – spyrė koja.
Įkalinimo įstaigos darbuotojai buvo priversti panaudoti specialiąsias priemones – nuteistajam sudavė gumine lazda ir uždėjo antrankius.

Į kamerą nuvestas K. Jonaitis parašė skundą kalėjimo direktoriui – esą jį prižiūrėtojai „žiauriai“ sumušė. Nuteistojo skundas buvo pripažintas nepagrįstu, todėl kalinys skundėsi ir Kalėjimų departamentui. Ir vėl neigiamo atsakymo sulaukęs pakelių maniakas kreipėsi į teismą.

Teisme K. Jonaitis aiškino, kad keršydami už įvairius skundus pareigūnai jam „fabrikuoja“ bylas, tačiau šių teiginių negalėjo patvirtinti. Taip pat jis negalėjo pagrįsti, kodėl jam buvo padaryta neturtinė žala – iš valstybės kalinys prašė priteisti beveik daugiau kaip 12 tūkst. Eur.

K. Jonaitis teisme iš pareigūnų siekė prisiteisti ir už esą prižiūrėtojų sudaužytą laikrodį „Vostok automatic“.

Prižiūrėtojus pakelių maniakas užsipuola ne pirmą kartą – prieš tai jis vienam pareigūnui rašikliu bandė išdurti akį.

„Gerbiamas teisėjau, po prižiūrėtojų vykdomų represijų esu priverstas vartoti vaistus nuo galvos skausmo, – viename teismo posėdyje yra sakęs maniakas. – Mano galvoje dabar ūžia kaip bičių avilyje, dažnai jaučiu adatų dūrius“.

Automobilius tranzuojančias merginas išžagindavo ir nužudydavo

Pakelių maniaku pramintas K. Jonaitis buvo sulaikytas 2001 metais.

Paaiškėjo, kad vienoje sostinės bendrovių vairuotoju įsidarbinęs vyras sustodavo prie pakeleivingas mašinas stabdančių merginų.

2001 m. balandžio 21 d. miške netoli Elektrėnų rasta žiauriai nužudyta 25 metų Vievio gyventoja Eglė V. Maždaug po mėnesio netoli kelio Vilnius–Kaunas aptiktas dingusios jonaviškės dvidešimtmetės Jurgitos Š. Lavonas.

Vėliau tose pačiose apylinkėse rastas 20 metų Gerdos Š. lavonas.

Teismas yra nustatęs, kad jaunas merginas K. Jonaitis sumušdavo, apsvaigindavo smūgiais į galvą ir išžagindavo.

Kai kurios aukos prievartavimo metu jau buvo praradusios sąmonę. Vienai merginai buvo suduota kirvio pentimi į galvą. Nuo kelyje Vilnius–Kaunas siautėjusio maniako pavyko išsigelbėti tik vienai merginai.

K. Jonaitis yra teigęs, kad merginos sutikdavo su juo mylėtis savo noru, tačiau vėliau jį šantažuodavo, reikalaudamos pinigų. Pareigūnai neatmeta versijos, kad K. Jonaitis galėjo nužudyti ir dar vieną merginą, tačiau jos kūnas nėra rastas, todėl kaltinimas dėl šio nusikaltimo vyriškiui nebuvo pareikštas.

Kartu su K. Jonaičiu į teisiamųjų suolą sėdo ir jo žmona, kaltinta vogtų daiktų įsigijimo. Jonaičių namuose buvo rasta nužudytų merginų rankinių, lūpų dažų, veidrodėlių.

K. Jonaitis už nužudymą kartą jau buvo teistas 1986 metais. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu K. Jonaitis už Algimanto P. nužudymą buvo nuteistas kalėti 15 metų, tačiau 1997 metais prezidento vadovaujama Malonės komisija patenkino neigiamai charakterizuoto nuteistojo už nužudymą prašymą, ir jis pirma laiko išėjo į laisvę.