Skambinusieji teigė, kad jie buvo stabdomi vos nepuolant po ratais: į kelią būdavo išbėgama staiga, iš isteriško stabdančiųjų elgesio buvo sunku suprasti, kas gi jiems atsitiko.

Nelaimėliai iš neegzistuojančios valstybės

Tarp sustabdytųjų buvo ir viena Kauno policijos pareigūnė, vilkėjusi civiliai ir važiavusi keliu Kaunas-Klaipėda.

Ties Sitkūnais jos automobilį sustabdęs tamsaus gymio vyriškis laužyta rusų kalba ėmė pasakoti keliaujantis su draugais per Lietuvą (jo tamsiai mėlyname opelyje, valstybiniai numeriai 9356 ZL 69, sėdėjo dar keli žmonės). Ir atsitik tu man taip, kad vidury laukų baigtųsi tepalai! Vyriškis teigė net nežinąs, kur arčiausia degalinė.

“Maždaug už dvidešimties kilometrų”, - patikino sustabdyta pareigūnė bei jos draugas, pasisiūlę nutempti “sustreikavusį” opelį iki degalinės. Tačiau vyriškis pasiūlė kitą variantą, teigdamas, kad jis turi tik jugoslaviškų pinigų, kurių niekas Lietuvoje nepripažįsta, tuo pačiu leisdamas suprasti, kad geriau jam būtų gauti kiek nors litų.

Tąkart jo triukas nepavyko: sustabdytieji greitai sumetė, kad tai gali būti eiliniai sukčiai, manipuliuojantys nebeegzistuojančios Jugoslavijos valstybės pinigais. Ši apgaulė pasitvirtino vasario 16-ąją, kai minėtas sukčiavimu bei reketavimu įtariamas ekipažas buvo sulaikytas.

Pasirodžius policijai, “numirėlis” atsigavo

Užduotį sulaikyti pakelių reketininkus gavę Kauno kelių patrulių rinktinės Magistralinių kelių priežiūros būrio pareigūnai žinojo, kad, Vyriausiojo policijos komisariato budėtojų dalies duomenimis, įtariamieji klajoja po visą pakaunę. Vairuotojai buvo stabdomi ir ties Grabuciškėmis, ir ties Kauno bei Kėdainių rajonų riba. Tą rytą jie pastebėti tik įsukus į kelią Panevėžys-Aristava-Sitkūnai.

Prieš pasirodant policijai sukčių iš opelio ekipažas jau buvo sustabdęs kelias automašinas. Vėliau jų vairuotojai pareigūnams pasakojo, kad stabdžiusieji skundėsi blogais tepalais. Teigė, kad nuo jų kažkas atsitiko automobiliui. Pasakojo tą pačią legendą apie turimus tik jugoslaviškus pinigus, prašė padėti sušelpiant litais.

Tačiau vos pamatę atskubančią policijos automašiną, sušoko į opelį, kurio gedimai pasirodė nebūti. Sprunkantį sukčiavimu įtariamą opelio ekipažą policija sustabdė priverstinai. Tada ir paaiškėjo, kad su nebeegzistuojančia Jugoslavija jie neturi nieko bendro: sulaikytieji - trys vyrai ir moteris - pateikė Rumunijos piliečių pasus.

Gailestingumas pirktas už “auksą”

Besiaiškinant, ką ir kaip seniai sulaikytieji veikia Lietuvoje, privažiavo dar vienas automobilis. Paaiškėjo, kad jo vairuotojas, lietuviškai ir angliškai kalbantis užsienio pilietis, - vienintelis iš tą rytą sukčių sustabdytų žmonių, kurį sugraudino jų pasakojimas. Vyriškis atvežė artimiausioje degalinėje nupirktus gana brangius tepalus.

Užsienietis neslėpė, kad vargšai “jugoslavai” siūlę jam net savo auksinį žiedą - tokioje beviltiškoje padėtyje jie buvo atsidūrę. Tačiau pareigūnai netruko įsitikinti, kad tai dar viena apgaulė: siūlytas žiedas - ne auksinis, bet jo imitacija iš prasčiausio geltono metalo.

Sukčiavimu bei reketavimu įtariami Rumunijos piliečiai buvo pristatyti į Žaliakalnio policijos komisariatą, tačiau po apklausos paleisti. Pasak paleidusiųjų, niekas iš apgautųjų, nežinia, ar dėl to, kad gėda, ar dėl to, kad to nesuprato, į juos su pareiškimais nesikreipė, o Rumunijos piliečių dokumentai tvarkingi.

Pareigūnų įsitikinimu, daugiau naudos būtų paskelbus apie spąstus, kuriuos šie apsimetėliai spendžia vairuotojams įvairiose pakaunės vietose. Juolab kad yra duomenų, kad panašiai elgiasi dar dviejų automobilių - “Ford Scorpio” bei “Audi 100” - ekipažai, kurių nariai - taip pat gana tamsaus gymio.