Per slaptą policijos operaciją išlaisvintas paauglys buvo dėkingas pareigūnams, kad šie jį išgelbėjo nuo gresiančios vergovės, tačiau buvo priblokštas, kai netrukus pats sulaukė kaltinimų dėl to, jog kartu su pagrobėjais rūkė marihuaną.

Rūkė ne savo noru – jį pagrobę vyrai norėjo, kad nepilnametis būtų dar labiau pažeidžiamas ir paklustų bet kokiems jų reikalavimams.

Apie tai, kad bus išvežtas į Jungtinę Karalystę, Šilutės rajone esančių vaikų globos namų auklėtinis pats pranešė kriminalistams – atvykęs į policijos komisariatą jis pareigūnų klausė, ką daryti.

Iš baimės drebėdamas paauglys pasakojo, kad kartą vyresni vaikinai jam pasiūlė pardavinėti narkotikus.

„Jie man davė 10 gabalėlių, suvyniotų į foliją – liepė parduoti už 400 Lt ir 100 Lt pasilikti sau, – pasakojo paauglys. – Nesutikau, bet man juos įkišo į kišenę. Paskui narkotikus išmečiau, o po kiek laiko jie man pasakė, jog esu skolingas ir privalau grąžinti skolą. Tada vėl davė narkotikų – kad pardavęs galėčiau grąžinti skolą, bet ir tada juos išmečiau“.

Nepilnametis sakė, kad nenorėjo turėti reikalų su kvaišalų prekeiviais, tačiau Šilutėje nuo jų pasislėpti buvo neįmanoma – už tai, jog nevykdo jų reikalavimų, paauglys ne kartą buvo terorizuojamas ir sumuštas.

„Paskui jie man pasakė, kad turėsiu kartu su jais važiuoti į Angliją vogti iš parduotuvių – taip pagaliau sugrąžinsiu skolą“, – prisiminė maždaug 5 mėnesius nepažįstamųjų terorą kentęs tėvų neturintis nepilnametis.

Su pareigūnais susirašinėjo SMS žinutėmis

Apie tokius vyrų ketinimus jis iš karto pranešė policijos pareigūnams – į komisariatą atėjęs paauglys daugiau neturėjo kam apie tai pasakyti.

Jis teigė, kad kriminalistai jam liepė nesislėpti, o vykti į užsienį – žadėjo sulaikyti jį išvežti planuojančius vyrus.

„Pareigūnai žinojo, kad esu verčiamas rūkyti „žolę“, todėl klausiau, ką man daryti, bet policijoje patikino, jog vykdyčiau jų reikalavimus“, – vėliau prisimins nepilnametis.

Tą patį vakarą jis buvo įsodintas į automobilį – važiuodamas paauglys laisvai galėjo naudotis mobiliuoju telefonu, nes jį į užsienį vežę prekeiviai žmonėmis nė nenutuokė, kad šis SMS žinutėmis susirašinėja su pareigūnais.

Pakeliui kompanija nutarė parūkyti – marihuanos liepė „įtraukti“ ir nepilnamečiui. „Rūkyk ir nekelk įtarimo“, – tokią SMS žinutę jis gavo, kai pareigūnų paklausė, kaip elgtis.

„Rūkiau, nes bijojau vaikinų automobilyje, bijojau, kad man kas nenutiktų“, – sakė nepilnametis. Jis taip pat prisiminė, jog iš pradžių dar bandė vyrams priešintis, tačiau iš karto sulaukė grasinimų, jeigu nerūkys, „gaus per galvą“.

Policija siunčia žinutę aukoms: ateik, bet būsi nubaustas

Pareigūnai savo žodį jam ištesėjo – netrukus per slaptą operaciją sulaikė prekyba žmonėmis įtariamų vyrų, pas kuriuos buvo rastas ir ginklas, automobilį. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtariamieji uždaryti į areštinę, jų bylą iki šiol dar nagrinėja teismas.

Nepilnametis tapo pagrindiniu liudytoju – turėjo dar kartą prisiminti, kaip susipažino su jį į užsienį išvežti ketinusiais vyrais, ką šie jam pasakojo, ką vertė daryti. Tačiau tai tebuvo tik košmaro pradžia – policijoje paauglys taip pat buvo apkaltintas psichotropinių medžiagų vartojimu.

Šilutės policijos pareigūnai jam surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą už tai, kad jis marihuaną rūkė be gydytojo paskyrimo. Ir už tai skyrė baudą.

Toks policijos sprendimas pribloškė nusikaltimo auką ėmusios ginti „Lietuvos Caritas“ atstovus – programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė sakė, jog pareigūnų sprendimas niekaip netelpa į sveikos logikos rėmus.

„Nepilnametis policijoje tikėjosi, kad sulauks paramos, tačiau viskas buvo atvirkščiai, taip pareigūnai nusikaltimo aukoms siunčia dvigubą žinutę: ateik pas mus, bet būsi nubaustas“, – sakė K. Mišinienė.

Pasak jos, Lietuvoje galioja Europos Bendrijos direktyva, kurioje numatyta, kad prekybos žmonėmis aukos neturėtų būti traukiamos atsakomybėn, jei pažeidimus įvykdė dėl prieš juos vykdytų nusikaltimų. Kad šią direktyvą reikia taikyti ir Lietuvoje, yra ne kartą pabrėžę ir Lietuvos teisininkai, tačiau, deja, tai kas parašyta popieriuje, realybėje neegzistuoja.

Policija pažeidžiamo paauglio nepaliko ramybėje

K. Mišinienė pažymėjo, kad vaiką pagrobę asmenys siekė pasinaudoti jo pažeidžiamumu – paauglys tuo metu buvo vaikų globos namų auklėtinis, negaudavo visavertės priežiūros, neturėjo į ką kreiptis pagalbos, nes globą vykdantys asmenys netinkamai vykdė savo pareigas.

„Pagrobimo metu jis buvo įbaugintas ir vykdė visus jį pagrobusių asmenų nurodymus, bijodamas galimo smurto ar kitų sunkesnių pasekmių – įvykdė ir jų reikalavimą vartoti psichotropines medžiagas“, – jos teigimu, visi pagrobėjų veiksmai buvo susiję su prekyba narkotinėmis medžiagomis ir siekiu įgauti kuo didesnės įtakos, padaryti nepilnametį kuo labiau priklausomą ir bei jį valdyti.

Prekeivių žmonėmis auka tapusio nepilnamečio „Caritas“ nepaliko likimo valiai – jis buvo apgyvendintas kitame Lietuvos krašte, o Šilutės policijos nutarimas buvo apskųstas Trakų rajono apylinkės teismui. Čia priimtas nepilnamečiui palankus nutarimas ir byla buvo nutraukta.

Bet policija nepilnamečio ir toliau nepaliko ramybėje – įteikė skundą Vilniaus apygardos teismui, reikalaudami jį nubausti už „žolės“ rūkymą. Bylą išnagrinėjęs teismas patenkino policijos skundą – esą nesvarbu, kad paauglys tapo nusikaltimo auka. Už tai jam buvo skirta 250 litų bauda.

„Ši byla yra labai svarbi visoms nusikaltimo aukoms, todėl negalėjome su tuo susitaikyti“, – su žmonių prekeivių aukomis dirbanti K. Mišinienė pažymėjo, kad organizacija buvo priversta ieškoti užtarimo Lietuvos Aukščiausiajamae Teisme (LAT). Teisėjai sutiko atnaujinti procesą administracinio teisės pažeidimo byloje, nes analogiškų bylų Lietuvos teismų praktikoje dar nėra buvę.

Persekiojo, mušė, terorizavo

Savo skunde kasacinės instancijos teismui organizacijos pasamdytas advokatas dar kartą pakartojo byloje nustatytus faktus, kad nepilnametis pats kreipėsi į policijos pareigūnus, jo pranešimas apie ketinimą išvežti į užsienį tapo vienu iš pagrindų vykdyti ikiteisminį tyrimą.

„Ši aplinkybė reiškia ne tik tai, kad nepilnametis priešinosi verčiamas vykdyti nusikalstamas veikas ar pažeidimus, jo valia buvo nukreipta prieš teisės pažeidimų darymą, bet ir tai, kad tuo metu, kai vartojo narkotines medžiagas, jis suvokė, jog apie tai sužinos policijos pareigūnai, kurie vykdė operatyvinius veiksmus ir sekė jį pagrobusius asmenis“, – advokato teigimu, vaikas SMS žinutėmis buvo pranešęs policijos pareigūnams, kad yra verčiamas vartoti narkotines medžiagas.

Jo teigimu, vaikų globos namai, kuriuose tuo metu oficialiai gyveno nepilnametis, taip prastai atliko savo pareigas, jog penkis mėnesius nepastebėjo, kad jų auklėtinis yra persekiojamas, mušamas, terorizuojamas, verčiamas prekiauti narkotinėmis medžiagomis, be to, šis didelę to laikotarpio dalį buvo priverstas slapstytis, nelankyti mokyklos, kad buvo ruošiamasi jį pagrobti ir išvežti į užsienį vykdyti nusikaltimus.

„Negaudamas jokios pagalbos jis pats kreipėsi į policijos pareigūnus, kuriems talkino atliekant operatyvinius veiksmus“, – teisininko teigimu, šiuo metu paauglį globoja šeima, jis sparčiai socializuojasi, yra pilnavertis visuomenės narys, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje.

Sprendimas leis atsikvėpti nusikaltimų aukoms

LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Aldona Rakauskienė, Dalia Bajerčiūtė ir Alvydas Pikelis priėmė nusikaltimų aukoms palankų sprendimą ir taip atvertė naują puslapį Lietuvos teisinėje praktikoje.

„Nepilnametis buvo persekiojamas kelių asmenų, verčiamas pardavinėti narkotines medžiagas, šie asmenys prieš jį panaudojo fizinį smurtą – iš byloje esančių duomenų matyti, jog inkriminuojamą pažeidimą nepilnametis padarė būtent tuo metu, kai buvo priverstas važiuoti su trimis už jį vyresniais vyrais, ketinant jį išgabenti į užsienį daryti nusikalstamas veikas“, – neskundžiamame nutarime nurodė teisėjai.

Pasak jų, svarbu atsižvelgti ir į tai, kad pažeidimu apkaltintas vaikas pats pranešė policijos pareigūnams apie jį persekiojančius asmenis ir jų ketinimus.

„Ši byla labai svarbi visoms nusikaltimo aukoms – apie tai, kad Lietuva buvo nubaudusi prekybos žmonėmis auką žino ir užsienio organizacijos, – sakė K. Mišinienė. – Tikimės, kad LAT sprendimas padės formuoti ir teisinę praktiką“.