Tuo tarpu tarnybine padėtimi piktnaudžiavę Vilniaus policijos Patrulių rinktinės patruliai – 30 metų Andrejus Vilkanecas ir 26 metų Miroslavas Volosevičius baudžiamosios atsakomybės išvengė. Teismas patenkino pareigūnų prašymus ir teigiamai charakterizuojamus patrulius atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Teisėja Aiva Survilienė nusprendė, kad už pareigūnus laidavę du Vilniaus advokatai į valstybės biudžetą per 10 dienų turės sumokėti po 3 tūkst. Lt užstatą.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys visiškai pasitvirtino.

Bylos duomenimis, praėjusių metų kovo 21-ąją, apie 13 val. policijos pareigūnai gavo pranešimą apie Grigiškėse sužalotą vyriškį – vėliau paaiškėjo, kad tai buvo Kauno policijoje dirbantis A. Kairys.

Kai pareigūnai atvyko į įvykio vietą, A. Kairys, nuo kurio sklido alkoholio kvapas, ėmė juos užgaulioti, priešintis. Vyras nenurimo ir tada, kai buvo pristatytas į Vilniaus 2-ąjį policijos komisariatą – čia jis keikėsi necenzūriniais žodžiais, mojavo rankomis, rėkavo ir nevykdė reikalavimų nutraukti neteisėtus veiksmus. Pareigūnai buvo priversti triukšmadariui uždėti antrankius.

Apie incidentą M. Volosevičius ir A. Vilkanecas parašė tarnybinius pranešimus, pagal juos A. Kairiui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Praėjus dviems dienoms po incidento A. Kairys paskambino nuo jo nukentėjusiems pareigūnams ir paprašė susitikti. Kadangi Vilniuje dirbantys pareigūnai gyvena Šalčininkuose, Kauno areštinėje dirbantis A. Kairys sutiko atvažiuoti iki Šalčininkų.

Kai trijulė susitiko degalinėje, A. Kairys savo kolegų atsiprašė dėl incidento ir ėmė prašyti, kad šie pakeistų savo poziciją – perrašytų tarnybinius pranešimus. Kaunietis aiškino, kad jeigu jie to nepadarys, tuomet sugriaus jam gyvenimą, jis neteks darbo, nors iki pensijos jam tebuvo likę vieneri metai.

A. Vilkanecas ir M. Volosevičius teigė, kad A. Kairys jiems taip pat pagrasino – esą jeigu šie nesutiks pakeisti tarnybinių pranešimų, tuomet bus atleisti iš darbo.

Išsigandę patruliai sutiko perrašyti pranešimus – surašė viską taip, kaip jiems nurodė A. Kairys.

Teisme Vilniaus patrauliai taip pat sakė, kad jiems pagailo savo kolegos ir tarnybinius pranešimus jie pakeitė „iš žmoniškumo“.

Vėliau pareigūnų tarnybiniai pranešimai policijoje buvo pakeisti, tiesa, kokiomis aplinkybėmis, nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu nepavyko nustatyti.

Pareigūnus užgauliojęs A. Kairys išvengė administracinės atsakomybės. Teisme nagrinėjant Kauno policininko bylą A. Vilkanecas ir M. Volosevičius paneigė, kad A. Kairys juos užgauliojo ir nevykdė jų įrodymų.

Antradienį pareigūnams paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jį galima apskųsti apeliacine tvarka. Beje, nuosprendžio išklausyti atvykę pareigūnai vengė viešumo.