Vilniaus apylinkės prokuratūra baigia tirti Danijos piliečius nusikaltimais šiurpinusio vilniečio Igorio Kobuškos (gimusio 1975 metais) nusikalstamą veiklą. Netrukus baudžiamąją bylą tikimasi perduoti teismui.

Plėšdavo viešnamius

2000 metų rugpjūčio 17-ąją Kobuška ir dar trys jo draugai - Jevgenijus Vurganovas (g. 1969 m.), Valdas Skripskas (g. 1975 m.), Andrejus Ginevičius (g. 1969 m.) - išsiruošė į Daniją pailsėti ir užsidirbti pinigų. Tokia versija buvo pateikta draugams ir artimiesiems.

Tačiau nepraėjus ir mėnesiui, rugsėjo 13-ąją, juos sulaikė Danijos pareigūnai už toje šalyje padarytus nusikaltimus: 5 vagystes, 3 plėšimus ir išžaginimą. Danijos policija nustatė, kad Kobuška ir jo draugai plėšdavo vadinamąsias intymaus masažo klinikas (taip Danijoje vadinami viešnamiai).

"Turistai" iš Lietuvos iš viešnamių darbuotojų atimdavo kredito korteles, pinigus, mobiliojo ryšio telefonus, papuošalus. Paskutiniam apiplėšimui jie irgi buvo gerai pasiruošę. Sužinoję vienos iš intymaus masažo klinikų adresą ir atėję kaip klientai nuo darbuotojų (jos buvo dvi - viena aptarnavo klientus, kita registruodavo užsakymus) slėpė rankas.

Tai merginoms sukėlė įtarimų, mat jos nebuvo pratusios prie vyriškių su odinėmis pirštinėmis. Suvokusios, kad gali būti apiplėštos, danės bandė kviestis pagalbą, tačiau vyrukai iš Lietuvos merginas sumušė, o vieną jų paeiliui išžagino. Tik Skripskas atsisakė tenkinti seksualinius poreikius su danų prostitute.

Iš merginų atėmę kredito korteles, pinigus, papuošalus, jie išvažiavo Kobuškos automobiliu "Volkswagen Golf". Netrukus vyrukai buvo sulaikyti.

Paaiškėjo, kad į Daniją pinigų užsidirbti atvykę Lietuvos piliečiai nuolat keitė gyvenamąją vietą. Vos atvykę, jie išsinuomojo poilsio namelį, tačiau jame ilgai neužsibuvo. Kiek pakeliavę automobiliu, jie apsistodavo tai vienoje, tai kitoje Danijos vietoje. Prieš sulaikymą ketvertukas buvo išsinuomojęs nediduką namelį.

Jame policija ir rado vogtus ar per plėšimą įsigytus daiktus. Dalį jų vyriškiai jau buvo išsiuntę paštu Lietuvon giminėms ir artimiesiems. Tai juos ir išdavė esant Lietuvos piliečiais.

Bėgo pas draugę

Sulaikyti plėšikai buvo uždaryti į skirtingas areštines. Po pusmečio, 2001-ųjų vasario pradžioje, Kobuška sugebėjo pabėgti iš Roskildės miestelio areštinės. Kaltinimai Lietuvos piliečiui dar nebuvo pateikti. Po kelių dienų buvo paskelbta tarptautinė paieška, tačiau vyriškį Lietuvos policija susekė ir sulaikė tik birželio 13-ąją. Iki to laiko jis sėkmingai slapstėsi Vilniuje.

Sulaikytasis ne itin noriai Lietuvos pareigūnams pasakojo apie žygdarbius Danijoje, juo labiau nė žodeliu neužsiminė, kaip grįžo Lietuvon. Pareigūnai įtaria, kad į tėvynę Kobuška grįžo valstybės sieną perėjęs kokiu nors miško keliuku. Pasas buvo likęs Danijos policijoje. Jam pareikštas kaltinimas ir dėl nelegalaus sienos perėjimo.

Vienintelį dalyką prokuratūros darbuotojams vis dėlto pavyko išpešti iš Kobuškos - kodėl pabėgo iš areštinės ir grįžo Lietuvon? Vyriškis tokį elgesį motyvavo tuo, jog kaip tik tuo metu draugė gimdė kūdikį ir jis paprasčiausiai norėjęs būti šalia.

Tuo tarpu jo bendrininkai buvo nuteisti Danijoje: Vurganovas ir Ginevičius - 3 metams laisvės atėmimo (bus deportuoti iš Danijos visam laikui), o Skripskas - 2 metams. Į Daniją jis negalės įvažiuoti 10 metų. Skripskas jau atliko bausmę ir prieš keletą mėnesių grįžo į Vilnių.

Kobuška jau beveik metus teismo laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Jį lanko tik tėvas, o mergina, pas kurią jis teigė sprukęs iš Danijos areštinės, nė sykio net nepasirodė. Už Danijoje padarytus nusikaltimus Kobuška gali būti nuteistas iki 3 metų laisvės atėmimo.