Vieno skyriaus buvusiai vyr. specialistei Sandrai Krocienei teismas paskyrė 105 MGL dydžio, t. y. 5250 eurų dydžio baudą, o šio skyriaus viršininkui, atliekančiam direktoriaus pavaduotojo pareigas, Rolandui Čiurlauskui skirta 100 MGL dydžio, t. y. 5000 eurų dydžio bauda.

„Tai pirma tokia byla Lietuvoje, kai dėl tarnybinių pareigų neatlikimo kaltais pripažįstami pataisos namų pareigūnai už tai, kad iš įkalinimo įstaigos paleido ten kalintį asmenį. Šis netinkamas, nusikalstamas pareigūnų aplaidumas padarė didelę neturtinę žalą Lietuvos valstybei, nes nevykdomas teismo priimtas nuosprendis dėl kardomosios priemonės - suėmimo - užsieniečiui“, - sako ikiteisminį tyrimą organizavusi ir kontroliavusi, valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 m. balandžio pabaigoje Kauno apygardos prokuratūros prokurorams nustačius nusikalstamos veikos požymius dėl Kolumbijos piliečio Diego Pena Murillo paleidimo iš Marijampolės pataisos namų. Minėtas tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį (Tarnybos pareigų neatlikimas).

Surinkus duomenis išsiaiškinta, kad iš pataisos namų neteisėtai 2019 m. balandžio pabaigoje buvo paleistas nuteistasis D. P. Murillo.

Primintina, kad 2018-ųjų metų sausio mėnesio pabaigoje Kauno apygardos teismo nuosprendžiu D. P. Murillo nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis (Baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d.). Teismas pripažino, kad Nyderlandų pilietybę turintis kolumbietis, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai įgijo bei sandėlyje laikė labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kokaino. Nustatyta, kad buvo disponuojama daugiau nei 71 kg kokaino, turint tikslą jį realizuoti. Aptikto, anglyse paslėpto kokaino, vertė, pasak pareigūnų, yra apie 40 mln. eurų.

Išdavus Europos arešto orderį (EAO) D. P. Murillo 2019 m. birželio 4 d., prieš kelias dienas atšventęs 57-ąjį gimtadienį, sulaikytas savo namuose, Nyderlandų Karalystėje. Sprendimas dėl jo perdavimo Lietuvai pagal EAO dar nėra priimtas, praneša Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą atliko Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė N. Urbonavičienė bendradarbiaudama su Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais.

Šis Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmų nuosprendis gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.