„Kaltinamoji socialiniame tinkle paskelbė melagingą skelbimą apie būrimą kortomis ir į skelbimą atsiliepusiai nukentėjusiajai, gavusi jos pasitikėjimą, pasiūlė išmokyti burti kortomis bei atlikti įvairius ritualus, – sako baudžiamąją bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėjas Vaidas Kazlauskas. – Kaltinamoji už mokymus nurodė iš anksto pervesti pinigus į jos nurodytas kitų asmenų banko sąskaitas.“

2020 m. liepos pabaigoje pirmą kartą nukentėjusioji į kito asmens banko sąskaitą pervedė 55 eurus, vėliau 2020 m. gruodžio pabaigoje – 600 eurų. 2021 m. nuo sausio pradžios iki liepos 20 d. po tris–keturis kartus per mėnesį įvairiomis sumomis vedė pinigus į kitų asmenų sąskaitas.

Kaltinamoji A. J. teisme kaltę prisipažino visiškai, nurodė, kad gailisi dėl savo veiksmų. Per teismo posėdį tvirtino, kad gavo pinigus ir nieko nepadarė, įvyko apgaulė.

Atsižvelgdamas į tai, kad nukentėjusioji gyvena užsienio valstybėje, teismas sudarė galimybes nukentėjusiajai dalyvauti teismo posėdyje per nuotolį, tačiau nukentėjusioji į teisiamąjį posėdį neatvyko, nuotoliniu būdu neprisijungė.

Per ikiteisminį tyrimą nukentėjusioji pareiškė civilinį ieškinį 7 701 eurų turtinei žalai atlyginti ir nurodė, kad pinigai, kuriuos pervedė kaltinamajai A. J., buvo iš jos išvilioti apgaule, paveikiant ją psichologiškai, pasinaudojant jos naivumu ir patiklumu. Ką tuo metu kalbėjo A. J., atrodė rimta, todėl nusprendė priimti siūlymą ir mokytis bei išsivalyti, kad jos nepersekiotų nelaimės.

Policijos pareigūnams nukentėjusioji buvo nurodžiusi, kad būrimas vykdavo internetu, su kaltinamąja susitikusios nebuvo. Kaltinamoji skelbėsi, kad buria kortomis, moko įvairių ritualų, valymų, todėl ir jai pasiūlė mokytis. Nukentėjusioji užsisakė mineralų, kristalų, žvakių, apyrankių ir amuletų, tačiau iš visų minėtų daiktų gavo tik apyrankę ir kelis akmenukus, nors už visas prekes pinigai buvo pervesti iš anksto. Pirmąjį pavedimą atliko už būrimą kortomis, o kitus pavedimus atliko už mokslus. Buvo sutarta, kad mokslai kainuos 3000 eurų ir šiuos pinigus pervedė per kelis kartus, tačiau vėliau kaltinamoji pasakė, kad paskaitų nebus, nes pirmiausia jai reikia atlikti valymą, kad „išvalytų juodą dėmę“. Papildomos apklausos metu nukentėjusioji parodė, kad A. J. jai sakė, kad buria ne tik kortomis, kad ji turi mokyklėlę, kurioje yra dvi grupės, todėl ir ji gali mokytis magijos.

Kaltinamoji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką, todėl baudžiamoji byla buvo išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą. Paskirta 2 700 eurų baudos bausmė sumažintina vienu trečdaliu ir skirta galutinė bausmė – 1 800 eurų dydžio bauda. Kaltinamosios atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Nagrinėjamu atveju A. J. padarė tyčinį nesunkų nusikaltimą, anksčiau neteista, administracine tvarka nebausta, charakterizuojama teigiamai. Kaltinamosios atsakomybę lengvina tai, kad ji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailėjosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją