Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas aštuonis vyriškius pripažino kaltais dėl sunkaus nusikaltimo padarymo, tačiau visų pasigailėjo – jie išvengė įkalinimo. Be to, pagrindinis ginklų ir sprogmenų prekeivis į valstybės biudžetą neturės grąžinti daugiau kaip 12 tūkst. litų, kuriuos pirkdamas ginklus jam sumokėjo slaptasis policijos agentas.

Grupę asmenų, užsiėmusią ginklų prekyba, Policijos departamento pareigūnai sulaikė praėjusį rudenį. Pagal nusikalstamos veikos modelį veikę pareigūnai buvo gavę operatyvinės informacijos, kad jau kartą teistas Vilniaus rajono gyventojas Aleksandras Višniakovas laiko ir parduoda sprogstamąsias medžiagas, šaunamuosius ginklus ir šaudmenis. Parengę priemonių planą pareigūnai ėmė stebėti A.Višniakovą, vienas jų su vyriškiu užmezgė artimus ryšius.

A.Višniakovas nė neįtarė, kad pagal nusikalstamos veikos modelį veikęs policijos agentas yra apsimetėlis. Aleksandru prisidengęs pareigūnas dažnai susitikinėjo ir kalbėjosi telefonu su A.Višniakovu. Ne kartą jis nusipirko ginklų, šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų.

A.Višniakovas iš pradžių elgėsi atsargiai – su ginklų prekeiviu apsimetusiu policininku jis dažniausiai susitikdavo prie Vilniaus geležinkelio stoties. Tik gavęs pinigus jis tariamam pirkėjui perduodavo raktą ir kodą nuo stotyje esančios saugojimo kameros, kurioje buvo laikomi sprogmenys bei ginklai.

Sprogmenų A.Višniakovas yra įsigijęs iš kartu nuteistų bendrų. Vienas jų trotilą ir kovinę puolamąją rankinę granatą su degtuvu laikė savo namuose – vieno Visagino daugiabučių rūsyje. Juos nusipirkęs A.Višniakovas į Vilnių vežėsi traukiniu.

A.Višniakovas ginklų įsigijo ir iš karo akademijos kapitono A.Martinkėno. Jis pardavė pistoletą „Walther“ ir Rusijos pramoninės gamybos 7,62 mm kalibro Tokarevo konstrukcijos pistoletą.

Per apklausas slaptieji policijos agentai pasakojo, kad A.Višniakovas jiems girdavosi galįs parūpinti bet kokių sprogmenų bei ginklų. Kartą jis vieno agento klausė, kur jis ketina dėti iš jo perkamą automatą AKS-U. „Jis yra purvinas“, - pareigūnui teigė ginklų prekeivis.

Per kratas pareigūnai rado didelius kiekius sprogmenų, ginklų ir šaudmenų. Dalis jų buvo laikomi ne tik namuose ar garažuose ir rūsiuose, bet ir buvo užkasti po žeme.

Už ginklų laikymą ir prekybą Generalinė prokuratūra teismui perdavė aštuonių asmenų bylą. Teismo jie visi laukė laisvėje, nors kurį laiką jiems teko praleisti už grotų.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas, skirdamas kaltinamiesiems bausmes, atsižvelgė į jų asmenybes, šeimos narių sveikatą. Vienam kaltinamųjų atsakomybės pavyko išvengti todėl, kad jis buvo Žuvininkų sąjungos visuomeninis inspektorius. Švelninančia aplinkybe buvo pripažinta ir tai, kad kaltinamieji gailisi dėl padaryto nusikaltimo, vienas jų net parodė, kur buvo užkasęs šaudmenis.

A.Višniakovui teismas skyrė dviejų metų laisvės apribojimo ir 30 parų arešto bausmę. Jis įpareigotas be pareigūnų žinios nekeisti gyvenamosios vietos, be to, jam uždrausta be leidimo įsigyti ginklų bei bendrauti su ginklų kolekcionieriais ir lankytis ginklų kolekcininkų klube. Panašūs apribojimai skirti ir kitiems kaltinamiesiems.

Karo akademijos kapitonas A.Martinkėnas, kuris nuo fotografų slėpė savo veidą, taip pat atsipirko švelnia bausme. Teismas jam skyrė 3750 litų baudą. Beje, jis teismo prašė nuo atsakomybės atleisti pagal laidavimą.

Baudžiamąją bylą nagrinėjusi teisėja Leonarda Gurevičienė iš ginklus pardavinėjusio A.Višniakovo valstybei nepriteisė daugiau kaip 12 tūkst. litų. Juos ginklų pirkėjais apsimetę policijos agentai sumokėjo A.Višniakovui.

Valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Adas Laurikėnas DELFI teigė, kad gavęs teismo nuosprendį jį ketina apskųsti Apeliaciniam teismui. Prokuroras mano, kad ginklų, sprogmenų ir šaudmenų prekeiviai turėtų būti nubausti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis – iki aštuonerių metų.

A.Laurikėnas stebėjosi ne tik švelniomis bausmėmis, bet ir tuo, kad valstybei nebuvo priteisti pinigai, už ginklus sumokėti nusikaltėliams.