Panevėžio apygardos teismas trečiadienį jau planavo skelbti kaltinamąjį aktą byloje dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui vykdyti pareigas ir kitų nusikaltimų.

Tačiau paaiškėjo, kad šios bylos dalį dėl prekybos žmonėmis, kur tiriamas nukentėjusiojo Anatolijaus Greinos galimas sutikimas atlikti bausmę už kitą asmenį dėl narkotikų, advokatai norėtų sujungti su Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama byla dėl neteisėto disponavimo šiais narkotikais.

Tyrimo duomenimis, 2017 metų pavasarį Virgilijaus Valiaus namuose Klaipėdos rajone rastos šešios sandariai uždarytos konservų dėžutės su daugiau nei 1 kilogramu kokaino. Pradėtame ikiteisminiame tyrime minėtas asmuo buvo sulaikytas ir jam įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinės medžiagos kiekiu.

Kaip skelbė prokuratūra, per šį ikiteisminį tyrimą gauta duomenų, kad V. Valius, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už kokaino įsigijimą, su jį gynusiu advokatu Aivaru Surbliu ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą socialiai pažeidžiamą asmenį – A. Greiną – už piniginį atlygį – 30 tūkst. eurų – prisiimti baudžiamąją atsakomybę už V. Valių.

A. Greina pareigūnams prisipažino dėl neva padaryto nusikaltimo ir 14 mėnesių buvo suimtas.

Pasak pareigūnų, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad pagal parengtą planą kaltinamieji A. Surblys ir V. Valius šiam asmeniui turėjo surasti advokatus.

Buvo užverbuotas prisiimti kaltę

Valstybės kaltintojas šioje byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas teismui per posėdį sakė, kad A. Greina buvo užverbuotas už piniginį atlygį prisiimti kaltę, duoti tam tikrus parodymus ir atlikti bausmę.

A. Greinai davus V. Valiui palankius parodymus, jam ėmė atstovauti advokatas M. Navickas, nors, pasak prokuroro A. Kazakovo, iš tikrųjų jis atstovavo V. Valiaus interesams.

Kai A. Greina iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus buvo perkeltas į tuometinį Lukiškių kalėjimą, tuomet į bylą įsijungė Vilniaus advokatai Drąsutis Zagreckas ir Giedrė Cimbolienė. Kaip skelbta, jie nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti nusikaltimus.

Dabar Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama byla dėl neteisėto disponavimo daugiau nei 1 kilogramu kokaino. Joje kaltinimai pareikšti V. Valiui ir dar dviem vyrams. Panevėžio apygardos teismas nagrinėja bylą dėl bandymų G. Greiną neteisėtai įtraukti į narkotikų bylą.

Gyvenamoji vieta Ispanijoje nežinoma

Bylą nagrinėjanti Panevėžio apygardos teismo teisėja Danutė Švitinienė per posėdį trečiadienį paskelbė, kad gautas Eurojusto (tarptautinio teisminio bendradarbiavimo tinklo) atstovo Ispanijoje pranešimas, jog A. Greina Ispanijoje prisistatė kitu asmeniu – Remigijumi Š. Ispanijos policija baigė tirti bylą dėl A. Greinos galimos prekybos narkotikais šioje šalyje, ji perduota teismui. Tačiau paties A. Greinos jo gyvenamojoje vietoje pareigūnams surasti nepavyko.

Panevėžyje nagrinėjamojoje byloje kaltinamųjų advokatai piktinosi, kad pats A. Greina neišsakė jokių skundų, nukentėjusiuoju jis tapo pareigūnų iniciatyva.

Gynėjai kėlė versiją, jog jei Šiaulių apygardos teismas narkotikų byloje priimtų apkaltinamąjį nuosprendį, o Panevėžio apygardos teismo byloje apklausiant A. Greiną būtų nustatytos kitos aplinkybes, nei Šiaulių apygardos teisme, būtų pažeista teisė į teisingą teismą.

Proceso dalyviai kėlė klausimą, ar išnaudotos visos galimybės užtikrinti A. Greinos dalyvavimą procese Panevėžyje.

„ A. Greina turi nukentėjusiojo statusą, anksčiau jis buvo atėjęs į policiją ir pareiškęs, kad narkotinės medžiagos V. Valiaus garaže, priklausė jam, jis buvo suimtas, turėjo įtariamojo statusą. Po kurio laiko jis pasislėpė, vyko paieška, tačiau vėliau surinkome duomenų, kad narkotikai jam nepriklauso“, – per posėdį yra sakęs prokuroras A. Kazakovas.

Dėl bylų sujungimo lapkričio pradžioje pasisakys Lietuvos apeliacinis teismas.

1 kg kokaino turėjo keliauti į Skandinaviją

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamos neteisėto disponavimo narkotikais bylos duomenimis, nusikaltimas padarytas 2017 metais.

Kovo–balandžio mėnesį V. Valius, įtariama vienoje degalinės kavinėje susitiko su dar keliais asmenimis ir susitarė už 50 tūkstančių eurų nupirkti daugiau nei 1 kilogramą kokaino. Jis turėjo būti platinamas Skandinavijoje.

Įtariama, kad buvo sutarta, kad 10 tūkstančių eurų bus sumokėta perduodant narkotikus, likusius 40 tūkstančių eurų – po kokaino realizavimo.

Bylos duomenimis, įtariama, kad 2017 metų V. Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susitiko su kitu asmeniu ir už 10 tūkstančių eurų iš pastarojo nupirko šešias uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptu kokainu.

Krovinį V. Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą. Juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)