Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) informuoja, kad trečiadienį Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinti stabdė tris keliu Marijampolė–Suvalkai link Lenkijos važiavusius ir šioje šalyje registruotus automobilius – du „Škoda“ ir „BMW 318“.

Visų transporto priemonių vairuotojai ignoravo aiškiai išreikštus uniformuotų pasieniečių reikalavimus sustoti, padidino greitį ir nurūko valstybės sienos link.

Nuo vietos, kur automobilius stabdė VSAT pareigūnai, iki Lenkijos teritorijos – maždaug kilometras.

Bėglius Kalvarijos užkardos pasieniečiai nusivijo tarnybiniu visureigiu su įjungtais šviesos ir garso signalais. Apie tai iškart pranešta kolegoms Lenkijoje. „BMW 318“ VSAT pareigūnai užblokavo likus maždaug 100 metrų iki sienos.

Abi „Škodos“ nemažindamos greičio įvažiavo į kaimyninę valstybę.

Pasieniečių sustabdytą „BMW 318“ vairavo 36 metų Lenkijos pilietis. Jo mašinos salone VSAT pareigūnai iškart pastebėjo du už keleivių sėdynių besislepiančius asmenis.

Dar vieną žmogų pasieniečiai aptiko susirangiusį bagažinėje. Trijulė prisistatė Vietnamo piliečiais, 16, 17 ir 50 metų amžiaus. Jauniausiasis turėjo savo šalies pasą.

Nelegalus ir lenką VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Pastarajam dėl neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. „BMW 318“ saugomas Kalvarijos užkardoje.

Apie sprunkančius bėglius kolegoms Lenkijoje pranešę Kalvarijos pasieniečiai netrukus iš jų gavo žinią, kad Rutka – Tartak užkardos pareigūnai savo teritorijoje abi „Škodas“ sulaikė. Viena jų irgi buvo gabenami trys nelegalai iš Vietnamo.

Šiemet VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 69 asmenis iš šios Azijos valstybės, neteisėtai bandžiusius patekti į Lietuvą.