Antradienį ir trečiadienį Vilniaus miesto antrojo policijos komisariato pareigūnai socialiniuose tinkluose vykdė kontrabandininkų medžioklę. Šį kartą buvo ieškoma ne cigarečių pardavėjų, o šiuo metu madoje esančių kaitinamųjų cigarečių „Heets“ platintojų.

Per socialinį tinklą „Facebook“ buvo ieškoma žmonių, kurie pardavinėja „Heets“ cigaretes. Pareigūnai pamatė, kad yra sukurtos net kelios grupės šiam nusikaltimui vykdyti. Pasirodo, kad žmonės net nesupranta, kad tai yra nusikalstama veika.

Per dvi dienas pareigūnai išaiškino penkis pardavėjus, šie net nesuprato, kodėl sulaukė policijos dėmesio.


Atvežė iš Ukrainos

Pirmoji policijos dėmesio sulaukė Pašilaičių mikrorajone gyvenanti moteris. Ši,prisistačius pareigūnams, labai pasimetė, teigė, kad nieko blogo nedaro, o vėliau pasakojo, kad turi nedaug „Heets“ cigarečių.

Galiausiai paaiškėjo, kad moteris namuose kontrabandos turėjo ne tiek jau mažai, ji slėpė 127 „Heets“ cigarečių pakelius, kurie buvo atvežti iš Ukrainos.

Lietuvos Respublikoje yra draudžiama prekiauti tabako gaminiais, kurie turi skonį. O prijaučiantys šiuo metu madoje esančioms kaitinamosioms cigaretėms asmenys nori pabandyti būtent šių, kurios turi skonį, dėl to paklausa yra labai didelė.

Pareigūnų dėmesio sulaukusi moteris pardavinėjo ir turėjo „Heets“ cigaretes mėlynių skonio bei prekybos vietose Lietuvoje galimas rasti beskones cigaretes.

Antroji pažeidėja pareigūnams pasakojo, kad 20 blokų kaitinamųjų cigarečių jai atvežė savoms reikmėms, visgi, anot jos, jai nepatiko, dėl to nusprendė jas parduoti.

Merginos namuose pareigūnai rado 10 blokų cigarečių, kitas ji spėjo parduoti.

Pirmajai, kaip ir antrajai kontrabandines „Heets“ cigaretes atvežė mylimieji.

Prisidirbo ir banko teisininkas

Antradienį policijos dėmesio sulaukė ir vyriškis, kuris užima aukštas pareigas viename Lietuvoje veikiančių bankų. Pilietis po priedanga esantiems pareigūnams pardavė du blokus „Heets“ cigarečių. Užfiksavus pardavimo faktą buvo nuspręsta patikrinti ar vyras neturi daugiau kontrabandos.

Vilniaus antrojo policijos komisariato pareigūnų duomenimis, minimas vyras yra vieno garsiausių Lietuvos bankų teisininkas. Pasirodo, jis darbo metu išeidavo į lauką susitikti su savo pirkėjais. Vyras nesuprato, kad elgėsi blogai. Teisininkas atviravo, kad šia nelegalia veika užsiiminėja jau nuo 2015 metų.

Piliečio automobilyje buvo rasti du blokai kontrabandinių „Heets“ cigarečių. Namuose aptikta dar cigarečių bei 3,75 l spirito. Iš viso pas vyriškį buvo rasta 6,5 bloko obuolių skonio kontrabandinių cigarečių.

Pareigūnai apsilankė ir vyriškio darbe, tačiau jo kabinete cigarečių nebuvo rasta.

Pardavė vienas, prisidirbo ir kitas

Trečiadienį pareigūnai užfiksavo dar vieną kontrabandinių kaitinamųjų cigarečių platinimo atvejį. Su draugu buvęs vaikinas pareigūnams pardavė du blokus „Heets“ cigarečių, kitas prekes jis laikė automobilyje.

Pareigūnai rašydami protokolą išsiaiškino, kad pardavėjo draugas taip pat užsiiminėja nelegalia veika. Pas jį namuose pareigūnai rado apie 20 blokų cigarečių.

Įtariama, kad abu nubausti vaikinai vienas kitam padeda platinti kaitinamąsias cigaretes atvežtas iš užsienio.

Nesupranta, kad tai nelegalu

Visi policijos dėmesio sulaukę pažeidėjai nesuprato, kad tai ką daro yra blogai. Kaitinamosiose cigaretėse taip pat yra tabako ir jos yra priskiriamos tabako gaminiams.

„Heets“ cigaretes platinusiems asmenims gresia baudos iki 1900 eurų. Tyrimo metu bus nustatytos baudos pagal cigarečių kiekį.

Be viso to, policija perspėjo, kad apie pažeidimus bus informuota Valstybinė mokesčių inspekcija(VMI), kuri papildomai priskaičiuos nesumokėtus valstybei mokesčius.

Internete kaitinamąsias cigaretės pardavinėję asmenys prašydavo ne tiek jau mažai - 35 eurų už bloką. Legaliose prekybos vietose šias cigaretes galima įsigyti už 32 eurus, bet tik be skonio.

Pareigūnai praneša, kad ir toliau vykdys tokių akcizais apmokestintų prekių pardavėjų medžioklę.