Teismas net nuteistiesiems atsisakė nurodyti, kokie operatyviniai duomenys buvo pateikti į baudžiamąją bylą, tik užsiminė, kad jie yra susiję su „alibi kūrimo aplinkybėmis“.

Tokia žinia pribloškė ne tik 9 metams nuteistą sportininką V. Golubovskį ir metais trumpiau kalėti turintį A. Masterbrockį, bet ir juos ginančius tris advokatus.

„Esate apstulbę?“ – advokatų klausė baudžiamosios bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Laureta Ulbienė, pažymėjusi, kad priimdamas nuosprendį teismas teismas vertins, ar remtis pateikta operatyvine informacija.

Tuo tarpu valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Remigijus Matevičius tik užsiminė, kad Vilniaus miesto trečiajam apylinkės teismui jau paskelbus apkaltinamąjį nuosprendį buvo gauta papildoma informacija iš policijos įslaptinto liudytojo Nr. 9. Būtent jo parodymais teismas yra rėmęsis priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį.

Be to, kaip pažymėjo prokuroras, tyrimo metu buvo surinkta duomenų ir dėl kitų asmenų dalyvavimo apiplėšiant „Maximos“ inkasatorius, tačiau nepavyko surinkti kaltės įrodymų, todėl „prokurorams teko susitaikyti“ su jų nepatraukimu baudžiamojon atsakomybėn.
Valentinas Golubovskis

Nuteistuosius ginantys advokatai neslėpė, kad teismui pateikta papildoma informacija juos pribloškė. Gynėjai tikino, kad pareigūnai elgiasi esą nesąžiningai bei aiškino, jog teisėjų kolegija negali prie bylos prijungti operatyvinės informacijos. Be to, jiems kilo pateiktų duomenų patikimumas.

Pasak advokato Zbignevo Jankovskio, rezonansinės bylos tyrėjams „reikėjo suktis“, tačiau jie negalėjo atlikti papildomų operatyvinių veiksmų.

Arūnas Masterbrockis
Kitas gynėjas Vytautas Valašinas pažymėjo, kad tokia operatyvinė informacija teismui pateikta praėjus trims metams po „Maximos“ inkasatorių apiplėšimo, „Esu išmuštas iš vėžių“, - neslėpė gynėjas, stebėjęsis, kad gynyba negali susipažinti su teismui pateiktais operatyviniais duomenimis.

Pasak V. Valašino, nuteistiesiems nereikėjo kurti jokių gynybinių alibi, nes jie teisme neprivalėjo duoti parodymų. Jo teigimu, tokie liudijimai palankūs saugos bendrovei, kurios apsaugininkai įspūdingą sumą vežė „neginkluoti, nešarvuotame automobilyje ir nesilaikydami maršruto“.

Advokatai siekia, kad V. Golubovskio ir A. Masterbrockio apeliacinius skundus nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paskelbtų išteisinamąjį nuosprendį. Jie pabrėžė, kad ekspertai nedavė kategoriškos išvados, kad mikropluošto dalelės sutampa su nuteistųjų drabužiais ir nusikaltimo vietoje palikto automobilio sėdynės užvalkalu.

DELFI primena, kad baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas yra konstatavęs, kad buvo surinkta pakankamai įrodymų, pagrindžiančių kaltinamųjų kaltę. Teismas konstatavo, kad inkasatorių užpuolime dalyvavę kaltinamieji pagrobė 1 mln. 794 tūkst. 646,25 Lt.

Apkaltinamąjį nuosprendį teismas priėmė remdamasis liudytojų parodymais, slapta užfiksuotais telefoniniais pokalbiais.

Saugos tarnybos inkasatoriai buvo apiplėšti 2007-ųjų spalio 14-osios vakarą sostinės pakraštyje, Salininkuose. Netoli parduotuvės „Maxima“ keturi plėšikai įsiveržė į saugos tarnybos inkasatorių automobilį „Volkswagen Transporter“. Apie užpuolimą policijai pranešė vienas iš inkasatorių: jis teigė, kad užpuolikai apšaudė ir pagrobė inkasacinį automobilį kartu su vairuotoju.

Vėliau vairuotojas ir automobilis rasti Vilniuje, Kelmijos sodų 22-ojoje gatvėje. Vyras buvo nesužalotas, iš automobilio pagrobtas maišelis su pinigais. Pagrobėjų automobilis buvo rastas sudegintas kitą dieną.

Pagrobti pinigai buvo apdrausti, tačiau už vertingą informaciją dėl šio apiplėšimo „Falck Security“ buvo pažadėjusi 150 tūkst. litų premiją. Jos taip ir neteko niekam išmokėti.

V. Golubovskis – buvęs garsus sportininkas. Jis po apiplėšimo laimėjo Vilniuje vykusį tarptautinį „Heros“ turnyrą ir atsisveikino su didžiuoju sportu. Anksčiau jis du kartus buvo tapęs Europos pankrationo čempionu, tarptautinių turnyrų „Ringo riteris“ ir „Realios kovos“ nugalėtoju.

Iš inkasatorių pagrobti pinigai iki šiol nėra rasti. V. Golubovskis ir A. Masterbrockis neigė savo kaltę ir dėl pareikštų kaltinimų prašė juos išteisinti.