Taip pirmadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, iš J. Dambrausko nužudytojo našlei vaikams ir tėvams priteisęs 470 tūkst. Lt.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad bylos duomenimis pasitvirtino, jog 41 metų buvęs garsus boksininkas J. Dambrauskas prieš pustrečių metų Vilniaus centre nudūrė S. Novikovą, tačiau nebuvo surinkta pakankamai duomenų, jog šį sunkų nusikaltimą užsakė 43 metų Vilniaus laidojimo rūmų direktorius ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas V. Gasperovičius.

Nors V. Gasperovičius ir išteisintas dėl žmogžudystės organizavimo, tačiau teismas jį pripažino kaltu dėl svetimo turto pasisavinimo bei dokumento suklastojimo – už tai jam skirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė. Be to, iš jo Vilniaus laidojimo namams priteisti 429 tūkst. Lt.

Šioje byloje kaltinimai dėl turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo taip pat buvo pateikti 51 metų Vladislavui Tomkevičiui ir 60 metų Tatjanai Kulešienei – juos teismas taip pat išteisino.

Teismas J. Dambrauską taip pat išteisino dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo bei sukčiavimo. Kai kuriuose epizoduose dėl sukčiavimo ir turto iššvaistymo išteisintas ir V. Gasperovičius.

Advokatas S. Novikovas buvo nužudytas Vilniuje, šalia banko „Citadelė“, 2011 metų birželio 1 d.

Manoma, kad jo nužudymas susijęs su ritualinių paslaugų verslu – bijota, kad S. Novikovas perims verslą į savo rankas ir, pradėjęs tikrinti finansinius dokumentus, pamatys nusikalstamus finansinius sandorius.

Pirmadienį paskelbtas nuosprendis – dar negalutinis: jį bus galima skųsti apeliacine tvarka. Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas kol kas neatskleidė, ar pasinaudos šia teise – pirmiausiai norėtų susipažinti su nuosprendžio motyvais.

Baigiamojoje kalboje prokuroras S. Novikovo žudiką J. Dambrauską siūlė įkalinti 20, o V. Gasperovičių – 15 metų.

<