Prokuratūra informavo, kad ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2022 metų spalio pabaigoje pasieniečiams Vilniaus oro uoste tikrinant į Paryžių vykstančius asmenis, devyni keleiviai su savimi neturėjo asmens tapatybės dokumentų. Jie prisistatė esą Šri Lankos Respublikos piliečiai. Patikrinus tuo pačiu reisu vykstančio dar vieno Šri Lankos piliečio G. K. mobilųjį telefoną, jame rasti lėktuvo bilietai, kuriais, įtariama, planavo pasinaudoti devyni be tapatybės dokumentų ketinę skristi keleiviai.

Tarp asmeninių G. K. daiktų Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai aptiko ir du Šri Lankos piliečių pasus. Tyrimo metu nustatyta, kad rasti asmens dokumentai gali būti klastotės.

Ikiteisminį tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Apklausiami be dokumentų Paryžių pasiekti bandę asmenys nurodė, kad jų pasai buvo paimti dar Šri Lankoje. Jie patys įvairiomis transporto priemonėmis buvo vežami į Lietuvos Respubliką, iš kurios turėjo vykti į Prancūziją ir ten gauti Prancūzijos Respublikos piliečių dokumentus.

Tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad G. K. iš savanaudiškų paskatų slėpė ir Lietuvos Respublikos teritorijoje gabeno neteisėtai valstybės sieną perėjusius bei nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje neturinčius 9 užsieniečius – Šri Lankos Demokratinės Socialistinės Respublikos piliečius.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas neteisėtai per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje neturintį užsienietį ar neteisėtai valstybės sieną perėjusį užsienietį dėl savanaudiškų paskatų, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už dokumento pagrobimą griežčiausia numatoma bausmė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją