Kai nukentėjusieji susiruošdavo apsigyventi išnuomotame bute, Sigito pėdos jau būdavo ataušusios – jis būdavo pakeitęs mobiliojo telefono numerį.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus 28 metų vyro baudžiamąją bylą – teisėjas Ovidijus Ramanauskas viešosios įstaigos vadovą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir skyrė 24 MGL dydžio (3 120 litų) baudą. Ją nuteistasis privalės sumokėti per tris mėnesius.

Be to, teismas patenkino dviejų nukentėjusiųjų pareikštus civilinius ieškinius ir jiems priteisė 2 tūkst. Lt – tiek jie buvo sumokėję už svajonių būsto nuomą.

Pasak teismo, tai, jog Sigitas, veikdamas apgaule įgijo svetimą turtą bei tam tikslui pasiekti pagamino netikrą dokumentą, patvirtina ne tik jo paties parodymai, tačiau ir ikiteisminio tyrimo metu apklaustų nukentėjusiųjų pasakojimai, kiti byloje esantys rašytiniai įrodymai.

„Surinktų ir teismo ištirtų įrodymų visuma patvirtina, kad kaltinamasis, siekdamas apgaule įgyti svetimas pinigine lėšas, vienai parai išsinuomojo jam nepriklausantį butą, gavęs jo raktus ir internetinėje svetainėje patalpinęs skelbimą apie šio buto ilgalaikę nuomą, susitiko su butą panorusiais apžiūrėti nukentėjusiaisiais ir melagingai prisistatęs šio buto savininku, pateikė jiems pasirašyti prieš tai jo pagamintą netikrą dokumentą, buto nuomos sutartį, ir iš nukentėjusiųjų išviliojo bei užvaldė 1550 bei 400 litų“, – apkaltinamajame nuosprendyje pabrėžė teisėjas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Sigitas dar 2013-ųjų spalio 16-ąją vienai parai išsinuomojo Saltoniškių g. esantį butą ir tą pačią dieną nekilnojamojo turto interneto svetainėje patalpino skelbimą apie šio buto nuomą.

Tą pačią dieną būsto atėjo apžiūrėti du žmonės, su jais vyras pasirašė nuomos sutartį. Joje vyras įrašė, jog yra buto savininkas Giedrius Jarutis – dokumentuose nurodė ne tik išgalvotą pavardę, bet ir neegzistuojantį asmens kodą, netikrą adresą bei banko sąskaitą.

Teisme Sigitas pripažino jam pateiktus kaltinimus.

Tuo metu 1,5 tūkst. Lt už nuomą sumokėjęs Aurimas Ž. pasakojo, kad nuomojamas butas jam tiko, todėl iš karto sutiko sumokėti avansą bei pasirašyti sutartį. Būstą nuomavęs vyras raktus jam žadėjo atiduoti po dviejų savaičių – esą tuo metu išsikraustys.

„Po kelių dienų man paskambino draugė ir pranešė, kad tą patį butą internete nuomoja trumpalaikei nuomai – kai paskambinau internete rastu telefono numeriu, atsiliepė moteris, kuri nurodė, jog nieko apie išnuomotą būstą nežino, – sakė nukentėjusysis. – Tuomet paskambinau man butą išnuomavusiam vyrui, bet jo telefonas buvo išjungtas. Supratau, kad esu apgautas – kreipiausi į policiją“.

Kita nukentėjusioji sakė, kad apie tai, jog yra apgauta, sužinojo tik tądien, kai turėjo atsikraustyti gyventi bute.

„Šeimininkas neatsiliepė telefonu, todėl su vyru nuvažiavau į butą, bet ten nieko nebuvo, o iš namo bendrijos pirmininko sužinojome, kad būstas nuomojamas tik trumpam, o jo savininkas gyvena užsienyje“, – sakė ji.

Kad būtent Sigitas nuomojo butus, pareigūnai išsiaiškino patikrinę jo internete įdėtus skelbimus – juos vyras patalpino iš mobiliojo ryšio telefono aparato. Būtent pagal IP prisijungimo adresus ir buvo nustatytas aferistas.