Nusikaltimo auka iki šiol gydoma

Gegužės pabaigoje kaimo turizmo sodyboje Tauragės r. jaunuoliai šventė mokslo metų pabaigą. Šventės metu, naktį, neblaivus 17-metis Jurbarko politikės sūnus užpuolė 16-metę jurbarkietę. Kovos menus lankantis jaunuolis merginą žiauriai sumušė, seksualiai prievartavo, kėsinosi išžaginti. Merginai buvo sulaužytas žandikaulis, ji neteko vieno danties, dar keli buvo išjudinti iš savo vietų.

Kauno klinikose jai buvo atlikta tris valandas trukusi žandikaulio operacija. Medikai metalo plokštelėmis dviejose vietose sutvirtino lūžusį žandikaulį.

„Apatinis žandikaulis buvo lūžęs dviejose vietose – tai išskirtinis atvejis, nes dvigubas apatinio žandikaulio lūžis yra gana retas atvejis. Kai ji pateko į klinikas, pakliuvo į vaikų reanimaciją. Jos būklė buvo stebima ir atėjus tinkamam laikui atlikta operacija. Ji pavyko labai gerai. Pjūvių veide nebuvo, tai randų veide neliks“, – vėliau teigė merginą klinikose gydęs Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos gydytojas dr. Marijus Leketas.

Sužalojimai buvo įvertinti kaip nesunkūs. Buvo tikimasi, kad tyrimo metu sveikatos sutrikdymo vertinimas galbūt bus pakeistas į sunkesnį. Tačiau sužalojimų kvalifikavimas nepakito. Už nesunkų sveikatos sutrikdymą gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Nukentėjusiosios advokatas M. Vasiliauskas ketvirtadienį DELFI sakė, kad sužalojimų kvalifikavimą patvirtino ekspertai ir nebėra pagrindo ginčytis dėl to, kas nustatyta. Pasak prokurorų, teismo medicinos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs, todėl 17 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Kiti kaltinimai pareikšti dėl sunkių smurtinių nusikaltimų padarymo. Pavyzdžiui, už nepilnamečio asmens seksualinį prievartavimą baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 10 metų.

Pasak M. Vasiliausko, žandikaulis po operacijos sugijo gerai, pasekmių dėl to nebus.

Tačiau gydymas tęsiasi iki šiol – merginai dėl patirto nusikaltimo ir streso teikiamos psichologinės konsultacijos.

Advokatas netiki įtariamojo atgaila

Įtariamasis nuo pat tyrimo pradžios savo kaltę neigė. Tačiau pačioje tyrimo pabaigoje situacija staiga pasikeitė – įtariamasis pakeitė poziciją ir pripažino kaltę. Nusikaltimo auka ir jos tėtis sulaukė atsiprašymo – prievartautojas atsiuntė laišką, kuriame pripažino kaltę, atgailavo ir atsiprašinėjo.

Tačiau advokatas M. Vasiliauskas netiki tyrimo pabaigoje staiga atgailauti ėmusio įtariamojo nuoširdumu: „Tai siekis švelninti savo padėtį, o ne nuoširdi atgaila. Atsiprašė, kai pamatė, kad išsisukti nepavyks.“

Advokato manymu, teismai tokios „atgailos“ neturėtų vertinti kaip atsakomybę švelninančios aplinkybės.

Ikiteisminio tyrimo pabaigoje atsiprašęs įtariamasis atlygino ir dalį padarytos žalos. Ieškinys dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo bus pateiktas teismui. M. Vasiliauskas neįvardijo būsimo ieškinio sumos, tačiau patvirtino, kad atlyginta tik nedidelė dalis.