Alytiškis kaltintas tuo, kad 2016 m. sausio – vasario mėn., teismo sprendimu nustatytu bendravimo su sūnumi laiku, netinkamai auklėjo savo paauglį sūnų.

Teismas praneša, kad važiuojant automobiliu Alytaus mieste tėvas sugalvojo sūnų pagąsdinti, sudavė kumščiu į veidą, o nusivežęs į garažą garsiai paleido muziką, kad kaimynai neišgirstų kas vyksta, keletą kartų sudavė kumščiu ir įspyrė į įvairias kūno vietas, ir, panaudodamas psichinę prievartą, uždarė į garaže esantį tamsų rūsį, kur jį laikė iki 15 minučių. Tėvas taip pasielgė prisiminęs, kad mama anksčiau skundėsi dėl netinkamo sūnaus elgesio: pamokų nelankymo, atsikalbinėjimo.

2016 m. kovo 20 d., kai sūnus lankėsi tėvo namuose, žodinio konflikto metu, kilusio dėl to, kad tėvas reikalavo prisijungimo duomenų prie sūnaus asmeninio „Facebook“ profilio, kad patikrintų jo draugus, susirašinėjimą su jais ir pan., supykęs tėvas sūnui sudavė kumščiu į smilkinį.

Teismas, patikrinęs ir įvertinęs byloje surinktus įrodymus, padarė išvadą, kad kaltinamojo kaltė padarius jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas visiškai įrodyta. Kaltinamasis du kartus vartojo fizinę ir psichinę prievartą prieš savo nepilnametį sūnų.

Kaltinamojo atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Teismas praneša įvertinęs ir tai, kad kaltinamasis nekritiškas savo nusikalstamų veikų atžvilgiu, turi ydingai suformuotas auklėjimo nuostatas, kurių neketina atsisakyti ir ateityje, bet kokios rūšies smurtinio pobūdžio veiksmus traktuoja kaip tinkamą priemonę siekiant vaiko auklėjimo tikslų, todėl nesijaučia nusikaltęs, o tik pažeidęs šalyje galiojančius įstatymus.

Byloje nustatyta, kad nepilnametis sūnus dėl tėvo panaudoto psichinio ir fizinio smurto kentė fizinį skausmą, patyrė dvasinius išgyvenimus, sukrėtimą, baimę, nes smurtavo artimas šeimos narys ir tai vyko namuose, kur vaikas turi jaustis visiškai saugus. Dėl patirtų išgyvenimų paauglys lanko pedagoginę psichologinę tarnybą, kurioje siekiama normalizuoti vaiko emocinę būseną po patirto streso.

Teismas kaltinamąjį pripažino kaltu ir skyrė laisvės apribojimo bausmę vieneriems metams, įpareigojant per šešis mėnesius neatlygintai išdirbti 100 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Taip pat įpareigojo nuteistąjį dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose asmenims, padariusiems nusikalstamas veikas šeimos nariui. Priteisė iš tėvo sūnui 1000 (vieną tūkstantį) eurų nusikaltimu padarytai neturtinei žalai atlyginti.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, apeliacinį skundą paduodant per Alytaus rajono apylinkės teismą.