Vilniaus apygardos teismas trečiadienį išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje 54 metų V. Orlovskają prokurorai kaltina dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti.

Prieš 14 metų dėl kvaišalų laikymo jau kartą teista romų tautybės moteris teisme vaizdavo vos ne šventąją – gailesčio prašančiu balsu bandė įtikinti, jog yra nekaltai apkaltinta, nes esą tapo tik atsitiktine auka, kai vienas vyras į jos kiemo teritoriją įmetė maišelį su heroinu.

„Na, nebauskite manęs, aš nekalta esu“, – su paskutiniu žodžiu kreipdamasi į baudžiamąją bylą nagrinėjančią teisėją Jurgitą Mačionytę sakė V. Orlovskaja.

Ir vos tik teisėja išėjo iš posėdžių salės, kaltinamoji su posėdį stebėjusiais artimaisiais užpuolė narkotikų platinimu kaltinamą moterį nufotografuoti bandžiusį fotografą. Viena jauna moteris buvo tokia arši, kad net griebdama už aparato vos jo nesudaužė. Netylėjo ir tylioji V. Orlovskaja – iš moters lūpų skriejo įvairiausi prakeiksmai.

Narkotikus pirkdavo platintojai

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas teisme sakė, kad V. Orlovskaja buvo sulaikyta dar praėjusių metų birželio 5-osios vakarą, kai pas ją buvo rasta 150 g miltelių. Juose – beveik 28 g grynojo heroino.

Be to, jos namuose per kratą komodoje po drabužiais pareigūnai aptiko beveik 6 tūkst. Lt – manoma, kad jie gauti iš prekybos narkotinėmis medžiagomis.

Patikrinti V. Orlovskają pareigūnai nusprendė, kai tą pačią birželio 3-osios vakarą gavo operatyvinės informacijos, jog čigonų tabore gyvenanti moteris prekiauja narkotinėmis medžiagomis – jas parduoda ne narkomanams, o platintojams.

Be to, pareigūnai žinojo, kad V. Orlovskaja narkotikų namuose nelaiko – juos slėpdavo kažkur prie jų.

„Tą patį vakarą, apie 21 val., nuvažiavome šios informacijos patikrinti, – pasakojo vienas policijos pareigūnų. – Aš pasislėpiau krūmuose, o mano kolegos namą stebėjo šiek tiek iš atokiau. Po maždaug valandos stebėsenos pamačiau, kaip iš namų išeina V. Orlovskaja – ji ėjo ramiai takeliu, vis apsidairydavo, ar jos niekas nestebi, o paskui netikėtai pritūpė žolėse ir kažką ištraukusi iš po skraistės padėjo, o paskui atsistojusi nuėjo namo. Tuomet priėmėme sprendimą, kad reikia patikrinti, ką ji ten paslėpė“.

Policininko teigimu, V. Orlovskaja narkotines medžiagas slėpė po kelmu, jame buvo paslėptas maišelis, kuriame buvo rastas stiklainis su heroinu. Narkotinės medžiagos buvo supakuotos į maišelius – kiekviename jų buvo po maždaug 10 g kvaišalų. Iš viso buvo rasta 15 maišelių.

Be to, maišelyje buvo rastas šaukštas ir svarstyklės.

Kitas pareigūnas sakė, kad atliekant kratą buvo surasta didelė suma pinigų – jie buvo suvynioti į maišelį ir paslėpti po drabužiais komodoje.

Veronikos versija: nieko nesupratau

Tuo metu V. Orlovskaja kratėsi jai mestų kaltinimų prekyba heroinu ir pateikė savo versiją – esą heroiną jai į kiemą įmetė nepažįstami asmenys.

Moteris pasakojo, kad tą dieną lauke skalbė drabužius, kai pro jos kiemą staiga prabėgo du nepažįstami vyrai ir išmetė maišelį. „Paimk“, – esą dar vienas jų šūktelėjo moteriai.

„Į tai nekreipiau dėmesio, bet vėliau ėjau išpilti vandenį ir pamačiau maišelį – jame buvo dar du maišeliai, viename – pinigai, kitame – stiklainis, – teisme pasakojo V. Orlovskaja. – Aš tuos pinigus paėmiau, o atsukusi stiklainio dangtelį pamačiau, kad jame kažkas balto, bet nesupratau, kas, todėl šiek tiek paėjusi jį su maišeliu išmečiau. O vakare pas mane į namus atvažiavo policija“.

Veroniką Orlovskają teisme nuo fotografo gynė jos giminaitė
Moteris tikino, kad pareigūnai ją iš karto nuvedė prie maišelio, tačiau jos paaiškinimų esą net neklausė. „Jie man sakė, kad galėsi kalbėti teisme“, – mažai įtikinamą versiją dėstė V. Orlovskaja.

Moteris taip pat teigė, kad net nežinojo, kiek iš maišelio paėmė pinigų: „Net neskaičiavau“.

„Gailiuosi, kad taip gavosi, gailiuosi, jog paėmiau tą maišelį“, – sakė ji.

Prokuroras: pasitvirtino kriminalinės žvalgybos metu gauta informacija

Tokia V. Orlovskajos versija nė kiek neįtikino valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro – M. Bliuvas teisme pareiškė, kad stebėdami įtariamosios namus pareigūnai matė, kaip į vidų vis užeina ir išeina romų tautybės asmenys.

„Tai tik patvirtino kriminalinės žvalgybos metu gautą informaciją, kad ji prekiauja narkotinėmis medžiagomis“, – sakė jis.

Prokuroras taip pat pažymėjo, kad tą vakarą iš namų išėjusi V. Orlovskaja nuėjo būtent į tą vietą, kurioje buvo paslėptas maišelis. „Tas pramintas takelis vedė išimtinai iki tos vietos, kur buvo paslėpti narkotikai“, – sakė M. Bliuvas.

Jo teigimu, V. Orlovskaja pragyvena tik iš 300 Lt bedarbio pašalpos, todėl namuose rasti beveik 6 tūkst. Lt tik patvirtina, kad ji gaudavo dideles sumas iš heroino pardavimo. Būtent dėl to prokuroras teismo prašė konfiskuoti per kratą paimtus pinigus – esą jie gauti iš nusikalstamos veikos.

Skiriant bausmę prokuroras taip pat siūlė atsižvelgti, kad V. Orlovskaja anksčiau jau buvo teista dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis – nors teistumas ir išnykęs, bet toks faktas neigiamai charakterizuoja kaltinamąją. Todėl, prokuroro teigimu, kaltinamoji turėtų būti nuteista 12 metų laisvės atėmimo bausme, nors už tokią veiką baudžiamasis įstatymas numato įkalinimą nuo 10 iki 15 metų.

Veronikos advokatė: pas ją vyrai kaip pas našlę ėjo

Tuo metu V. Orlovskajos advokatė Eugenija Liutvinskienė įsitikinusi, kad jos ginamajai ne vieta įkalinimo įstaigoje, todėl teismo ji prašė atsižvelgti į kaltinamosios iškeltą versiją ir dėl to pritaikyti įstatyme numatytą išimtį – neskirti laisvės atėmimo bausmės.

Advokatė teigė, kad, nors į V. Orlovskajos namus vienas paskui kitą ėjo romų tautybės vyrai, tačiau nė vienas jų nebuvo sulaikytas su narkotinėmis medžiagomis.

„Jeigu norite įrodyti, kad ji yra didmenininkė, kodėl nė vienas asmuo nebuvo sulaikytas – gal vyrai pas ją, kaip našlę, ateidavo“, – pareiškė ji.

Gynėja nesutiko ir su tuo argumentu, kad prieš pat sulaikymą V. Orlovskaja ėjo apžiūrėti maišelio – esą čigonų taboro gyventojai neturi tualetų, todėl gamtinius reikalus atlieka prie pat namų...

„Kas gali paneigti, kad tai nebuvo policijos pareigūnų provokacija su numestu maišeliu – V. Orlovskajos nedomino maišelio turinys, ji tik pinigus iš jo pasiėmė ir juos būtų atidavusi, jeigu tie vyrai būtų sugrįžę“, – pareiškė kaltinamosios advokatė.

Ar pavyko įrodyti V. Orlovskajos kaltę ir kokia bausmė jai turėtų būti skirta, jeigu kaltinimai pasitvirtino, teisėja J. Mačionytė žada paskelbti liepos 10-ąją.