Įtariamasis, kuris itin žiauriai suknežino galvas savo tėvams Karužiškių viensėdyje, atvykus policininkams, buvo visiškai neadekvatus - šoko ir dainavo, susikalbėti su juo buvo neįmanoma. Todėl tiesiai iš žmogžudystės vietos jis buvo išvežtas į psichiatrijos ligoninę. Ten jį nuolat saugo du policininkai.

Antradienį, priėmus teismo nutartį dėl suėmimo, jis turėjo pereiti Kalėjimų departamento žinion. Kadangi akivaizdžiai sutrikusios psichikos asmens negalima laikyti tardymo izoliatoriuje, šis įtariamasis turėjo būti išvežtas į kalėjimų ligoninę. Tačiau tada paaiškėjo, kad to padaryti negalima, nes LAVL prieš kelias dienas neteko licencijos, suteikiančios teisę gydyti psichikos ligonius.

Policija susidūrė su netikėta problema - kur šį suimtąjį dėti? Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis: „LAVL nepriima tokių ligonių. Bandome spręsti tą problemą. Bet dabar suimtąjį tenka saugoti mums. Tai nenormali situacija: policininkai turi dirbti savo darbą - patruliuoti gatvėse, o ne ligoninėje saugoti suimtąjį. Kalėjimų departamento vadovybė žadėjo jo apsaugą perimti trečiadienį ryte, bet taip ir neperėmė“.

Kalėjimų departamento Bendrojo skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Čepelevskis DELFI paaiškino, kad Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus įsakymu gegužės 3 d. LAVL pusei metų sustabdyta teisė teikti stacionarines psichiatrijos paslaugas.

Norėdama pratęsti licencijos galiojimą, LAVL privalo gauti Higienos pasą, kurį išduoda Visuomenės sveikatos centras. Ligoninė turi atitikti daugybę higienos ir kitų specialių reikalavimų.

„Vienas iš reikalavimų įstaigai, norinčiai teikti stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, yra paslaugos teikimo užtikrinimas 24 val. per parą. LAVL šiuo metu negali to užtikrinti, nes įstaigoje trūksta psichiatrų. Tokia LAVL situacija yra todėl, kad šiuo metu jaučiamas didelis psichiatrijos specialistų trūkumas visoje Lietuvoje. Gydytojai nenoriai renkasi darbą pataisos įstaigoje dėl jos specifikos ir siūlomų palyginus nedidelių atlyginimų“, - sako Kalėjimų departamento atstovas.

Papildyta. Trečiadienį policijos pareigūnai visą dieną ieškojo problemos sprendimo būdo. Galų gale ją išspręsti pavyko. Apie 17 val. suimtasis greitosios pagalbos automobiliu, saugomas policininkų, buvo išvežtas iš Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės.

A. Mikulskis trečiadienio pavakarę DELFI sakė: „Policijai pavyko išspręsti problemą. Suimtasis išvežtas į vieną iš šalyje esančių psichiatrijos ligoninių, kur yra sąlygos laikyti suimtus ligonius“.