Panevėžio apskr. VPK budėtojai gavo 48-erių moters pranešimą, kad vasario 7-osios vakare, tikslaus laiko neprisimena, nepažįstamas vyriškis, naudodamas jėgą, bandė ją išžaginti. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnams tiriant nusikaltimą, paaiškėjo, kad 1987 m. gimęs panevėžietis apgaule, tačiau nenaudodamas fizinės ar psichinės prievartos, įviliojo 1966 m. gimusią moterį į namo Panevėžyje, Kosmonautų g., liftą, jį sustabdė ir bandė ją išžaginti.

Namo gyventojai išgirdo moters pagalbos šauksmą ir iškvietė policiją. Liftą prižiūrinčios bendrovės darbuotojams atidarius tarp aukštų sustojusį liftą, paaiškėjo, kad moteris išžaginta nebuvo, tačiau jaunas vyras kėsinosi ja pasinaudoti, praneša Panevėžio apskrities policija.

Pareigūnai patikrino įvykio dalyvių blaivumą ir nustatė, kad nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti moteris buvo lengvai apsvaigusi – į alkoholio matuoklį įpūtė 0,92 promilės, o negalią turinčiam vyrui nustatytas sunkus girtumas – 2,72 promilės.

Panevėžio apskr. VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorais, norėdami kuo greičiau išaiškinti nusikaltimą, bylą teismui perdavė pagreitinto proceso tvarka.

„Tokia nusikalstama veika labai retai teismą pasiekia pagreitinto proceso tvarka. Tiriant išžaginimo ar pasikėsinimo išžaginti bylas, reikia atlikti daug būtinų veiksmų – biologinius, kūno sužalojimų sunkumo nustatymo ir kitus tyrimus. Šiuo atveju nukentėjusioji nesužalota, lytinio akto nebuvo, nusikalstamos veikos aplinkybės paaiškėjo ypač greitai, todėl bylą teismui perduoti galėjome itin operatyviai“, – sakė Panevėžio apskr. VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus.

Pareigūnams bylos tyrimą paskubinti trukdė nukentėjusiosios gyvenimo būdas – moteris neturi nuolatinės gyvenamosios vietos, neretai pamiršdavo sutartu laiku atvykti į policiją. Pareigūnai netgi siūlė jai paskolinti mobilųjį telefoną, kuriuo galėtų priminti, kad ji laukiama apklausoje ar teismo posėdyje. Tačiau moteris šio pasiūlymo atsisakė, motyvuodama, kad neturi, kur įkrauti telefono, baiminasi jį pamesti. Stengdamiesi užtikrinti sklandų teismo procesą, pareigūnai pasirūpino, kad paskutinę naktį prieš teismo posėdį nukentėjusi moteris praleistų nakvynės namuose ir į teismą atvyktų laiku.

1987 m. gimęs dirbantis policijai anksčiau kliuvęs už kitas nusikalstamas veikas panevėžietis įvykio aplinkybių dėl sunkaus girtumo beveik neprisiminė. Tik teismo posėdžių metu, išgirdęs visus liudininkų pasakojimus, pripažino, kad, ko gero, viskas vyko taip, kaip ir pasakoja nukentėjusioji.

Kovo 13 d. Panevėžio miesto apylinkės teismas už pasikėsinimą išprievartauti 1966 m. gimusią moterį 27-erių vyrui skyrė 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir priteisė atlyginti neturtinę žalą – 300 eurų.