DELFI šaltiniai atskleidė, kad V. Jonaitis su bendrais įtariamas iš vieno Rokiškio rajono ūkininko per kelis kartus reikalavęs beveik 300 tūkst. Lt, kuriuos jam per 2 metus turėjo sumokėti Nacionalinė mokėjimo agentūra. Dar 40 tūkst. Lt įtariamieji vertė sumokėti už vienam verslininkui laiku negrąžintą skolą.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai tiria nusikalstamas veikas, kurias įtariamieji galėjo įvykdyti nuo 2009-ųjų pabaigos iki 2013-ųjų gegužės.

Bylos duomenimis, organizuotos grupės nariai, neturėdami teisėto pagrindo, savo neteisėtą reikalavimą motyvuodami pareiga mokėti duoklę, atvirai savo ir bendrininkų naudai, siekė užvaldyti pinigus, kuriuos vienas ūkininkas gavo iš NMA.

Įtarimuose, kurie yra pareikšti įtariamam grupuotės lyderiui V. Jonaičiui, teigiama, kad būtent jis parengė nusikalstamos veikos planą. Įtariama, kad jie dar 2009-aisiais vienos įmonės biure Rokiškyje ūkininką vertė sumokėti 40 tūkst. Lt, kuriuos šis buvo skolingas vienam verslininkui.

Neprabėgus nė metams ūkininkas vėl sulaukė nemalonės – esą buvo priverstas pasirašyti tikrovės neatitinkančią Jungtinės veiklos sutartį tarp su organizuotos grupės nariu, Rokiškyje gerai žinomu verslininku Giedriumi Rimkumi. Kai nukentėjusysis šį dokumentą pasirašė, iš jo, įtariama, buvo pareikalauta 124 tūkst. Lt – šiuos pinigus jis turėjo gauti iš NMA už vykdytą žemės ūkio veiklą.

Įbaugintas ūkininkas nebuvo paliktas ramybėje – po metų jis vėl buvo priverstas pasirašyti dar vieną Jungtinės veiklos sutartį. Pagal ją esą iš nukentėjusiojo buvo pareikalauta jau 150 tūkst. Lt, kuriuos taip pat turėjo pervesti NMA.

Be to, pareigūnų duomenimis, įtariama, kad organizuotos grupės nariai dalyvaudavo turto pardavimuose iš varžytinių ir panaudoję psichinę prievartą prieš jose dalyvaujančius asmenis grasindavo, jog tyčia dirbtinai sukels parduodamo turto kainą.

Įtariama, kad V. Jonaičio sūnus Gerhardas Jonaitis dalyvaudavo varžytinėse, rinkdavo informaciją apie iš varžytinių metu parduodamą turtą ir dalyvius. Taip 2010-ųjų gruodžio 10-ąją vienos antstolės kontoroje parduodant žemės ūkio naudmenis organizuotos grupės nariai vieną ūkininką privertė sumokėti 2 tūkst. Lt.

Dar kitas ūkininkas per kitas varžytines jau kito antstolio kontoroje buvo verčiamas sumokėti nuo 700 iki 1 000 Lt Lt. Jam taip pat buvo grasinama, kad priešingu atveju bus dirbtinai užkelta žemės sklypo, kuris buvo parduodamas, kaina.

Pareigūnai taip pat įtaria, kad V. Jonaitis iš varžytinių dalyvių gautų pinigų nusipirko automobilį „BMW X6 xDrive35d“ bei namą, kuriuos įregistravo savo gyvenimo draugės vardu.

Tyrėjai taip pat įtaria, kad iš nusikalstamu būdu gautų lėšų butą įsigijo ir kitas grupuotės narys Kęstutis Koplunas. Tiesa, ir jis, ir V. Jonaitis tokius įtarimus neigia.

Šiuo metu visi įtariamieji, išskyrus G. Rimkų, yra suimti.

Panevėžio pareigūnai yra skelbę, kad tyrimas dėl turto prievartavimo buvo pradėtas dar 2012-ųjų rudenį, gavus informacijos, kad grupė asmenų iš vieno šio krašto gyventojo reikalauja sumokėti 150 tūkst. Lt ir grasina susidorojimu.

Įtariama, kad galbūt už nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius tam, kad pinigai ar kitas turtas būtų įteisinti. Prokuroro prašymu laikinai apribotos ir nuosavybės teisės į sulaikytų įtariamųjų bei jų artimųjų turtą – namus, butus, žemės sklypus, automobilius.

Baudžiamasis kodeksas už turto prievartavimą numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų, už nusikalstamu būdų įgyto turto legalizavimą – iki 7 metų.