Trečiadienio rytą Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Audrius Cininas atvertė A. Matoniui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą, kurioje jam protokolas surašytas dėl to, kad šis vairavo neblaivus.

Į teismą A. Matonis atvyko kartu su savo advokatu – jo interesams atstovauja Ugnius Pėdnyčia.

Jis dar prieš teismo posėdį pateikė keturis prašymus, kuriuose teismo prašoma vadovautis A. Matonio paaiškinimais, duotais Policijos departamento Imuniteto valdybai, taip pat prašė išreikalauti tarnybinio patikrinimo medžiagą. Be to, administracinėn atsakomybėn patrauktas buvęs pareigūnas prašo bylą nagrinėti neviešai, nes jis kitaip negalėtų atskleisti su kriminaline žvalgyba susijusios medžiagos.

Teismui taip pat pateikta A. Matonį teigiamai charakterizuojanti medžiaga, įvairių apdovanojimų kopijos bei žiniasklaidos straipsniai.

Šiuo metu A. Matonis dirba saugos bendrovėje „Gelsauga“ – darbo sutartį jis sudarė dar balandžio 2 d.

A. Matoniui atstovaujantis advokatas teismui nurodė, kad būtina iš LKPB išreikalauti kriminalinės žvalgybos medžiagą, kuria remiantis bus įrodinėjama, jog buvęs LKPB viršininkas pažeidimą padarė, nes buvo neišvengiama – turėjo susitikti su svarbiu informatoriumi, kuris turėjo pateikti informaciją apie planuojamas padaryti nusikalstamas veikas.

Teismas visus prašymus patenkino, tik kol kas nesiryžo bylos nagrinėti neviešai – nutarta pirmiausiai gauti informaciją iš LKPB. Tik po to bus grįžta prie bylos.

Policijos departamentas yra skelbęs, kad Imuniteto valdyboje atlikto tarnybinio patikinimo metu nustatyta, kad A. Matonis 2014-ųjų kovo 22-ąją neblaivus vairavo tarnybinį automobilį. Pareigūnui medicinos įstaigoje nustatytas 1,71 prom. girtumas.

2014 m. kovo 26 d. medicininės apžiūros neblaivumui nustatyti aktas patvirtina, kad A. Matonio kraujyje rasta 2,19 prom. alkoholio. Kad nuo vairuotojo sklido alkoholio kvapas, o kalba buvo nerišli taip pat patvirtino ir į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai.

Tarnybinio patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad informaciją apie gatvėmis pavojingai manevruojantį automobilį bendruoju pagalbos telefonu 112 perdavė pilietiškas vairuotojas, kuris buvo sujungtas su policija ir tiesiogiai kalbėdamas su pareigūnais nuolat perdavė kurioje vietoje šiuo metu yra įtartinai važiuojantis automobilis.

Patikrinimo metu nenustatyta, kad informaciją perdavęs pilietis būtų turėjęs kažkokių sąsajų su A. Matoniu, jo aplinkos žmonėmis, ar nusikalstamu pasauliu.

Tarnybinio patikrinimo metu konstatuota, kad A. Matonis pažemino pareigūno vardą, todėl vienintelė Vidaus tarnybos statute už tai numatyta atsakomybės rūšis – atleidimas iš vidaus tarnybos.

Generalinis komisaras Saulius Skvernelis aiškino, kad kitų alternatyvių nuobaudos rūšių už pareigūno vardo pažeminimą Vidaus tarnybos statutas nenumato.