Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, sistemingo šių medžiagų platinimo bei įvairių kitų nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn patraukti 47 asmenys, praneša Generalinė prokuratūra.

Pasak tyrimui vadovavusių prokurorų, du atskiri nusikalstami susivienijimai Vilniaus mieste pradėjo veikti nuo 2008 metų ir 2010 metų. Vieno jų organizatoriai yra kaltinami tuo, kad atlikdami laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose, duodami laisvėje esantiems bendrininkams nurodymus, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų – heroino, metamfetamino platinimą Vilniaus mieste. Trys šio nusikalstamo susivienijimo nariai teismo laukia suimti, penki atlieka laisvės atėmimo bausmes už ankščiau padarytus nusikaltimus.

Prokuroras Aivaras Alimas sako, kad vos sulaikius vadinamąją Lapino gaują buvo pasiruošta, kad suaktyvės kitos narkotikus platinančios nusikalstamos gaujos ir nuojauta neapgavo.

Apie pusantrų metų vykdomas tyrimas išsiplėtė – sekant vienos gaujos nusikalstamas veikas ir narkotikų platinimo kelius, paaiškėjo, kad dar viena gauja gana glaudžiai bendradarbiauja su stebima grupuote. Dalis asmenų vadovavo iš Vilniaus miesto pataisos namų.

Vienas įtariamųjų - Edgaras Dančenkovas, jau nuteistas su viena narkotikų platintojų gauja, taip pat į teisiamųjų suolą buvo pasodintas ir dėl krepšininko Arvydo Macijausko sumušimo. Kartu su juo įkliuvo ir brolis dvynys Erikas Dančenkovas.

„Žmonės iš pataisos namų iš tikrųjų turi ryšius laivėje su tiekėjai narkotinių medžiagų, žino, kaip tuos nusikaltimus daryti. Tai daugiau techninio pobūdžio problema – žinote, kad pataisos namuose ryšys nėra išjungtas, jie tuo ir naudojasi“, – sakė prokuroras.

Pasak A. Alimo, ilgas ir atkaklus tyrimas davė norimą rezultatą – surinkti medžiagą, kad būtų galima apkaltinti organizatorius.

Rūta Jašinskienė, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 3-iosios valdybos viršininkė teigė nenorinti įvardyti organizacijų pravardėmis, tačiau tinklo ryšiai siekė ir Rusiją, ir kitas užsienio šalis.

Heroinas – vienas iš pagrindinių narkotikų, kuriuos platino ši grupuotė, buvo atsivežamas iš Rusijos, o sintetinės medžiagos buvo atsivežamos iš Vakarų Europos“, – sakė R. Jašinskienė.

Tyrimo duomenimis, į gatves patekęs heroinas buvo gana prastos kokybės, nes jis kelis kartus buvo skiedžiamas. Tyrimo metu paaiškėjo ir kad vienas platintojų, pats vartojęs narkotikus čigonas, nė nesulaukęs pilnametystės mirė. Kol kas, anot prokuroro, atsakymų dėl jo mirties priežasties patikslinti jis negali, tačiau neatmetama, kad jis galėjo mirti perdozavęs.

Kito nusikalstamo susivienijimo organizatoriai ir dalyviai (dvylika jų teismo laukia suimti) kaltinami platinę įvairias narkotines ir psichotropines medžiagas – heroiną, kokainą, metamfetaminą, kanapes, įvairius psichotropinių medžiagų darinius, per specialiai tam tikslui sukurtą platintojų tinklą, taip pat ir per Vilniaus čigonų tabore gyvenančius asmenis.

Šias galimai nusikalstamas veikas darantys asmenys buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse. Tačiau pareigūnų bendro darbo pastangomis po beveik 3 metus trukusio intensyvaus ikiteisminio tyrimo pavyko pasiekti užsibrėžtą tikslą – nustatyti tiriamų nusikalstamų veikų organizatorius, jų artimiausių bendrininkų ratą ir surinkti faktinius duomenis, reikalingus šių asmenų baudžiamajam persekiojimui.

Atliekant šį tyrimą glaudžiai bendradarbiauta su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais, taikyti nusikalstamą veiką imituojantys veiksmai, kiti svarbūs procesiniai veiksmai, atlikta apie 50 kratų, išimti labai dideli narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiai.

Baudžiamąją bylą sudaro 70 tomų dokumentų.