Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad A. Belojenka buvo sumanęs gaminti narkotines medžiagas, tam užsienyje įgijo žinių, tačiau atleidžiamas nuo atsakomybės dėl pagalbos tyrimui.

„Pagal bylos medžiagą, būtent jo idėja buvo gaminti medžiagas, įvežti prekursorius iš užsienio ir čia jau vietoje gaminti psichotropines medžiagas: „kristalą“ ir amfetaminą. Erikas Jankovskis vėliau prie to prisidėjo, bet jis buvo A. Belojenkos šešėlyje“, – žurnalistams po posėdžio sakė teisėjas Audrius Cininas.

Pasak teisėjo, rasta įvairaus kiekio amfetamino – pusės kilogramo ir kitokių kiekių, tačiau narkotikai nebuvo geros kokybės.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad pareigūnams nepavyko įrodyti, jog egzistavo nusikalstamas susivienijimas – egzistavo tik organizuota grupė.

Už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime įstatymas numato itin griežtą laisvės atėmimą – nuo 10 iki 20 metų, arba iki gyvos galvos.

„Nusikalstamo susivienijimo – aukščiausios nusikalstamo bendrininkavimo formos – teisme įrodyti nepavyko. Teismo nuomone, nebuvo šioje grupėje tokio lygio organizuotumo, nebuvo aiškios hierarchijos, aiškių pavaldumo santykių, todėl teismas nusprendė, kad tai yra žemesnio lygio bendrininkavimo forma – organizuota grupė“, – sakė A. Cininas.

Teismas nusprendė, kad E. Jankovskis buvo atsakingas už narkotinių ar psichotropinių medžiagų gavimą per vieną iš kanalų – A. Belojenką. Kilus konfliktui tarp organizuotos grupės narių ir A. Belojenkos, grupės nariai spontaniškai išrinko E. Jankovskį, kad jiems atstovautų.

E. Jankovskis nuosprendžiu nuteistas kalėti devynerius metus. Jam ir dar septyniems vyrams iš viso buvo pateikti 26 kaltinimai, nemaža dalis šių kaltinimų nepasitvirtino.

E. Jankovskiui liko kalėti ne daugiau nei penkeri metai – laukiant nuosprendžio 2012–2016 metais jis buvo suimtas.

2012 metais, sulaikius narkotikų siuntą, įtariamieji spruko į Ispaniją, Angliją, Čekiją, ten slapstėsi nuo teisėsaugos.

Byloje inkriminuotas ir neteisėtas ginklų laikymas. Paaiškėjo, kad tai buvo perdirbti dujiniai pistoletais, ginklai turėjo defektų, didžioji dalis pistoletų ir revolverių nebuvo tinkami šaudyti.

Už narkotikų platinimų Lietuvos įstatymai numato griežtas bausmes – laisvės atėmimą iki 15 metų.

„Jie kabinasi į gyvenimą, dirba, įgijo profesijas, skirti itin ilgas bausmes teismas nematė pagrindo, griežtos bausmės skyrimas prieštarautų teisingumo principui“, – sakė teisėjas A. Cininas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad jauni vyrai jiems pateiktų kaltinimų besąlygiškai nepripažino, o vienas kaltinamųjų – Marekas Valentinovičius – vėl buvo sulaikytas ir pateko už grotų. Išklausyti nuosprendžio jį į teismą atvežė konvojaus pareigūnai.

Aurelijus Ambrizas kalės devynerius metus, Viktoras Zabarauskas ir Arūnas Jurevičius – po aštuonerius metus, M. Valentovičius – septynerius metus, Zenonas Romaška – dvejus metus. Dar vienas asmuo buvo visiškai išteisintas.

Teismas konfiskavo pas kaltinamuosius rastus pinigus ir automobilius.

Skiriant švelnesnes bausmes taip pat atsižvelgta, kad byla truko ilgai, ji pradėta dar 2012 metais.

Anksčiau prieš A. Cininą bylą nagrinėjusi teisėja netikėtai išėjo į pensiją, todėl j vėl teko pradėti iš naujo.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiami Lietuvos apeliaciniam teismui.