Nepajuto, kad smarkiai viršijo greitį

Pareigūnai per reidą aktyviausiai kontroliavo leidžiamą važiavimo greitį viršijančius bei neblaivius ir apsvaigusius vairuotojus.

Pirmoji pareigūnų stotelė buvo Mokyklos gatvės tiltas. Juo galima važiuoti 50 km/h greičiu, tačiau daugelis vairuotojų šio ribojimo nepaiso. Tai pasitvirtino ir per reidą. Vos per pusvalandį buvo nustatyta apie 10 vairuotojų, kurie viršijo leistiną greitį.

Rekordininkas – taksi vairuotojas, vežęs keleivius. Jis važiavo 95 km/h greičiu ir teisinosi, jog nori kuo skubiau pristatyti keleivius į jiems reikiamą vietą.

Pareigūnai taksi vairuotojui leido nuvežti keleivius, bet paėmė dokumentus, kad šis grįžtų, nes jam buvo surašytas protokolas už greičio viršijimą ir skirta solidi bauda.

Ypač nepasisekė tik šiemet vairavimo pažymėjimą gavusiam 1992 metais gimusiam BMW vairuotojui. Jis važiavo 91 km/h greičiu ir leistiną greitį viršijo daugiau nei 40 kilometrų. Kadangi vairuotojas yra „žalialapis“, jam iškart buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas. Nepatyrusiems vairuotojams vairuotojo pažymėjimas nuo 3 iki 6 mėnesių atimamas, jei jie greitį viršija daugiau nei 30 km/h.

Šįkart nuspręsta iš vaikino vairuotojo pažymėjimą atimti 3 mėnesiams, jam taip pat gresia ir solidi bauda. Jis vairuoti dar galės 20 dienų, nes toks terminas duotas apskųsti pareigūnų sprendimą.

„Taip kvailai viskas išėjo. Tik šiandien grįžau į Lietuvą, iš Vilniaus skubėjau į Klaipėdą, nes rytoj draugo vestuvės. Va, turėjau apsistoti viešbutyje, kuris yra vos už kilometro nuo tos vietos, kur mane pagavo. Dažai važinėju užsienyje ir tokių reidų nesu matęs, man tai naujiena. Tiesą sakant, net nepajutau, kad tiek viršiju greitį. Iš autostrados įvažiavau į miestą ir kažkaip nepavyko labai sumažinti greičio. Aišku, nusižengimą padariau ir teks atsakyti“, – kalbėjo vaikinas.

Visi kiti pažeidėjai, kurie viršijo greitį, o lėkė jie maždaug 25-35 km/h greičiau nei leistina, savo kaltę pripažino, nesiginčijo, apgailestavo.

Nubaudė ir vyrą, ir žmoną

Kol keli ekipažai Mokyklos gatvėje gaudė greičio mėgėjus, Liepų gatvėje tuo pačiu metu vyko reidas, kurio metu buvo tikrinamas vairuotojų blaivumas. Daugelis vairuotojų buvo blaivūs, kiti „įpūtė“, tačiau neviršijo leistinos normos. Liepų gatvėje labiausiai nepasisekė vairuotojui, kuris „įpūtė“ 0,5 promiles alkoholio, o tai yra lengvas girtumo laipsnis.

Vyras aiškino, kad vakarieniavo su drauge, išgėrė taurę vyro, nesijautė apsvaigęs, todėl ir sėdo prie vairo. Už tai jam gresia mažiausiai metams prarasti vairuotojo pažymėjimą ir dar teks susimokėti baudą.

Po kurio laiko pareigūnai persikėlė į Manto gatvę, prie prekybos centro „Studlendas“, bei į P. Lideikio gatvę, kuria iš pajūrio į miestą grįžinėjo saulę palydėję vairuotojai.

Pareigūnai juokavo, kad žinia apie reidą jau pasklido socialiniuose tinkluose, todėl vairuotojai buvo labai atsargūs.

Vis dėlto Manto gatvėje išaiškintas vairuotojas, kuris važiavo 78 km/h greičiu, kai leistinas greitis yra 50 km/h.

Jo žmona automobilyje negalėjo sulaikyti juoko. „Kas per diena. Šiandien buvome Kaliningrade, iš jo grįžtame į namus Klaipėdoje, mane nubaudė Nidoje, nes nesustojau prie STOP ženklo, o Klaipėdoje įkliuvo vyras. Per vieną dieną esame abu nubauduoti. Matyt, tokia diena“, – per vieną dieną patirtus nuotykius pasakojo moteris.

Toje pat vietoje taip pat įkliuvo ir taksi vairuotojas, vežęs du keleivius. Užfiksuota, kad jis važiavo 77 km/h greičiu, jam taip pat leista nuvežti keleivius į pageidaujamą vietą, o tada grįžti, kad būtų surašytas protokolas.

Žalialapei“ – bėdos dėl alkoholio

Po kurio laiko pareigūnai persikėlė į Pilies, Minijos, Sausio 15-osios gatves, nes jomis iš senamiesčio ir į jį, kur savaitgalį netrūksta veiksmo, važiuoja daugiausia automobilių.

Nors pareigūnai stabdė visus automobilius, pažeidimų beveik nenustatyta. Visi vairuotojai buvo blaivūs, turėjo reikiamus dokumentus.

Šią naktį ir policijos reidą ilgai prisimins vos prieš mėnesį vairuotojo pažymėjimą gavusi mergina. Jai buvo nustatytas 0.09 promilės girtumas. Patyrusiam vairuotojui tai būtų leistina norma, tačiau „žalialapiams“ leistina norma yra 0.00 promilės.

Merginai iškart buvo pasiūlyta ieškoti draugų, kurie galėtų vairuoti automobilį, nes jai pačiai tai daryti neleista. „Žalialapė“, kai išsiblaivys, toliau galės vairuoti automobilį, jai reikės tik susimokėti apie 100 eurų siekiančią baudą ir išlaikyti nusižengusiems vairuotojams skirtus kursus.

Mergina aiškinom kad per pietus išgėrė vos taurė vyno, todėl stebėjosi, kad po beveik 12 valandų jos organizme vis dar buvo alkoholio.

Apie 2 valandą nakties pareigūnai persikėlė į Taikos prospektą, Debreceno gatvę, vėliau pasklido po visą miestą. Numatyta, jos reidas truks iki 6 val. ryto.

„Rugsėjį eismas mieste visada suaktyvėja, nes atvažiuoja studentų, be to, padaugėja ir pėsčiųjų – moksleivių, darželinukų, todėl ir reikalingos tokios prevencinės priemonės, kurios leistų kontroliuoti, kaip vairuotojai laikosi leistino greičio, ar prie vairo sėda blaivūs. Greičio viršijimas yra vienas dažniausių pažeidimų ir tuo dar kartą įsitikinome šią naktį. Galiu pasakyti, jog anksčiau per tokius reidus nustatydavome gerokai daugiau pažeidėjų, o dabar džiugu, kad jų vis mažėja. Žmonės jau žino, kad pareigūnai nuolat patruliuoja, rengia reidus, todėl vairuotojai pasisaugo, kad neįkliūtų. Džiaugiamės, kad mūsų darbas duoda rezultatų“, – teigė reidui vadovavęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos Kelių patrulių kuopos 1-ojo būrio vadas Kęstutis Virbauskas.

Per šį reidą iš viso buvo patikrintos 452 transporto priemonės, nustatyti 36 Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Pareigūnams įkliuvo šeši neblaivūs vairuotojai, kurie „įpūtė“ 0,86; 0.50; 0.45; 0.09; 1.40; 1.69 promilių.

Pričiuptas vienas vairuotojas, kuris vairavo automobilį, nors neturėjo teisės tai daryti, dar trys vairuotojai, kurių automobiliai buvo be techninės apžiūros, vienas vairuotojas vairavo neįregistruotą transporto priemonę.

Pareigūnai taip pat išaiškino 12 greičio viršytojų, nubaudė tris žmones, kurie nesinaudojo saugos diržais, trys vairuotojai neturėjo privalomojo civilinės atsakomybės draudimo.

Ne visi vairuotojai pakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, todėl vieną tokį kelių erelį teko gaudyti.

Prie Taikos prospekto ir Debreceno gatvės sankryžos vienas vairuotojas nepakluso policijos pareigūno reikalavimui sustabdyti transporto priemonę. Vairuotoją vijosi du ekipažai ir pagavo užkelių šimtų metrų esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

Paaiškėjo, jog vairuotojas buvo neblaivus – 1,69 promilės alkoholio. 1976 metas gimęs Genadijus paaiškino, kad gėrė šampaną ir 200 gramų degtinės.