Keli Vilniaus kelių policijos pareigūnų ekipažai penktadienį apie 22 val. ėmė tikrinti nuo Taurakalnio į sostinės centrą į jį kylančius vairuotojus.

Teisių vairuoti neturintys pamiršta pareigas, bet žino teises

Ilgai laukti pažeidėjų neprireikė. Sustabdyto automobilio „Mazda 626“ vairuotojas neturėjo teisių. Romų kilmės vairuotojas pareigūnui atviravo, kad nemoka nei skaityti, nei rašyti, tai kur jau jam išlaikyti egzaminą, tad niekada vairuotojo pažymėjimo jis ir neturėjo. Be to, ne taip seniai atliko bausmę. Kas toliau vairuos automobilį greit atsirado – taip pat romų tautybės bičiulis, kuris turi vairuotojo pažymėjimą.

Netrukus pareigūnai patiktino motoroleriais važiavusius jaunuolius. Paaiškėjo, kad vienas nepilnamečių neturi teisės vairuoti transporto priemonę. Vaikinams teko kviesti artimųjų pagalbą. O dar ir baudą užsidirbo.

Kol vienas pareigūnų bendravo su paaugliu, kitas jau prie tarnybinio automobilio atsivedė neseniai vairuotojo pažymėjimą gavusį „žalialapį“ „VW Golf“ vairuotoją. Vaikinui koją pakišo noras išgerti. Jam nustatytas nežymus – 0,08 prom. girtumas, tačiau net ir tiek įstatymai neleidžia. Taigi, jam irgi teko ieškoti vairuotojo. Tačiau čia jaunas vairuotojas kone puolė į neviltį – net tėtis nesutiko padėti sūnui. Telefono ilgą laiką iš rankų nepaleidęs vaikinas kažkam su keiksmais guodėsi, kad jei mašiną uždarys, jis neišsimokės. Galiausiai rado išeitį – pamatęs šunį vedžiojusį atsitiktinį praeivį prisiprašė pabūti jo vairuotoju. Žmogus geranoriškai sutiko, vairuotojo pažymėjimą turi, tad nuvairavo „VW Golf“ kur paprašė jaunas vairuotojas.

Vairuotojo pažymėjimo neturėjo ir „Lexus“ vairuotojas. Su dviem draugais ir dviem merginomis važiavęs jaunas vyras puikiai žinojo, kad vairuotojo pažymėjimas atimtas už greičio viršijimą, tačiau iki kol įkliuvo, bičiulio vairuoti neprašė. O bičiulio dokumentai tvarkingi. Tad nuo „Lexus“ vairo jaunas vyras pasitraukė tik įkliuvęs ir gavęs baudą.

Pareigūnus sudomino ir netoli jų kordono staiga sustojęs „BMW X1“. Policininkui, einant link įtarimų sukėlusio automobilio, vairuotojas ir keleivis ramiai laukė. Kai pareigūnas priėjo ir paprašė dokumentų – paaiškėjo, ko išsigando vairuotojas. Prie bičiulio automobilio vairo sėdo neturintis vairuotojo pažymėjimo jaunuolis. Tiesa, jis taip pat puikiai išmanė savo teises, tik štai pareigas, panašu, kad pamiršo.

Dar vienas nepaisęs įstatymų jaunas vairuotojas važiavo su „Mazda“. „Aš tik alaus truputį išgėriau“, – išvydęs alkoholio matuoklyje 0,18 prom. teisinosi vaikinas. Jis puikiai suprato, kad kol nėra dvejų meto stažo, net ir nežymus girtumas kelia problemas. Vaikinas pyko ir dėl žiniasklaidos dėmesio – parodė vidurinį pirštą ir ėmė aiškinti, kad jis žino savo teises, tačiau po to greitai nurimo. Jo automobilyje laukusi keleivė taip pat postringavo apie teises. Mergina tikino, kad kaip tik dabar vyksta teisiniai procesai dėl to nelemto dviejų metų stažo, esą jis jau suėjęs, bet neužskaitytas. Anot merginos, tokių bylų ne viena, o vairuotojas pažadėjo bylinėtis iki Aukščiausiojo Teismo išaiškinimo. Tik šiuo metu jis vis tiek neturi dvejų metų stažo, tad net ir sprendžiama byla teisme šiuo atveju nepadėjo.

Girtumas nustatytas tik moterims

Po kelių valandų automobilių srautas gerokai sumažėjo, tad policijos ekipažai persikėlė į T. Narbuto gatvę. Pareigūnų akį patraukė juodas BMW tamsintais langais. Vairuotojas tikino, esą tokį pirkęs, pats netamsinęs ir neklijavęs plėvelės. Tačiau išgirdęs kokį pasirinkimą turi – nenuplėšus plėvelės anuliuojama techninė apžiūra – tuoj pat sutiko pašalinti plėvelę. Baudos vaikinas vis tiek neišvengė, tačiau ėmė dejuoti, kad jam tai brangu (bauda 28-43 eurų).

Netrukus įkliuvo pirmoji dama su didesniu nei dvejų metų stažu ir lengvu girtumu. „Mercedes“ vairuotojai po patikrinimo alkoholio matuokliu nustatytas 0,54 prom. girtumas. Moteriai teko ieškoti pagalbos, kad automobilis neatsidurtų policijos saugojamoje aikštelėje. Po ilgoko pokalbio telefonu, kol policijos pareigūnai pildė dokumentus, moteris surado, kas vairuos.

Čia įvyko ir gana kuriozinis dviratininko pabėgimas. Sėlių gatve link T. Narbuto gatvės važiavęs dviratininkas, pamatęs policijos ekipažus, staiga sankryžoje pasuko į šaligatvį ir numynė link Saltoniškių gatvės. Pareigūnai tuoj pat nusivijo ir pasidomėjo, kodėl vaikinas staiga akivaizdžiai pakeitė kryptį. „Pripūsiu, – tik pamatęs alkoholio matuoklį prisipažino bėgimo priežastį vaikinas. – Išgėriau tris bokalus alaus. Ne iš karto, bet išgėriau“.

Po patikrinimo dviratininkas pats nustebo, kad neviršijo leistinos normos – 0,34 prom. Jo niekaip nenustojo krėsti nervinis drebulys, nors jau bandė juokauti, kad visai nebandė išvengti patikrinimo, tik staiga važiuodamas sugalvojęs kitą maršrutą. Atsisveikinęs su pareigūnais dviratininkas grįžo į pradinį maršrutą ir numynė į T. Narbuto gatvės kalną.

Apie 2.30 val. per policijos racijas pasigirdo pagalbos prašymas – vyko motociklininko gaudynės, tad reide ekipažų iš karto sumažėjo. Netrukus bėglys ir kartu važiavęs keleivis pričiupti. O reidą tęsę kiti policijos pareigūnai tuo metu persikėlė į Pamėnkalnio gatvę.

Čia pro juos pravažiavusi „Honda Civic“ vairuotoja nė nepastebėjo, kad ją stabdė. Vienas pareigūnų pasivijo merginą. Paaiškėjo, kad vairuotoja neblaivi – jai nustatytas 0,66 prom. girtumas. Merginos nenudžiugino nei policijos, nei žiniasklaidos dėmesys, ji nusprendė, kad yra pažeidžiamos jos teisės, tačiau tiksliai nepaaiškino kaip.

Dar viena bauda už tamsintus langus išrašyta „Hamann“ vairuotojui. Tiesa, užsienyje registruotu automobiliu važiavusiam emigrantui nereikėjo nukrapštyti langų ir techninė apžiūra nebus anuliuojama, tokia tvarka taikoma tik Lietuvoje registruotoms mašinoms. Užsienyje gyvenantis vyras sakė, kad pirkęs tokį Lietuvos keliuose nematytą automobilį, nes norėjęs išskirtinumo – esą dabar tokį turi jis ir jau miręs pop muzikos legenda Maiklas Džeksonas.

Reido metu už smulkius pažeidimus baudos surašytos dar 13-kai vairuotojų.