Sostinės centre vakare susirinko nemažai žmonių, nors vairuojančių gatvėse ir nebuvo daug. Kai kuriems linksmybės persikėlė į gatves. Tad, kol kelių policijos pareigūnai tikrino vairuotojus kiek toliau nuo centro, sostinės širdyje ramybę prižiūrėjo Mobilios kuopos pareigūnai.

Iš girto vairuotojo griežtas ne patikrinimui

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus kelių policijos valdybos pareigūnai apie 22 val. ėmė tikrinti važiuojančius nuo Tauro kalno ir į jį. Kylantį į kalną „Volkswagen“ automobilį patikrinę pareigūnai alkoholio kvapą pajuto vos vairuotojui atidarius automobilio langą. Tačiau vairuotojas griežtai atsisakė tikrintis blaivumą.

Vyras nuėjo į policijos tarnybinį automobilį, kur jam surašytas protokolas. Tačiau paprašius pasirašyti protokolą, vėl prasidėjo protestas - jokio parašo. Teko pareigūnams pažymėti ir tai. Dėmesys vairuotoją labai suerzino ir vyrukas ėmė puldinėti fotografus, neieškodamas mandagių žodžių pažėrė toli gražu ne kalėdinius sveikinimus.

Keleivis atrodė irgi ne itin blaivus. Jis daugiau šypsojosi, nei sugebėjo ką pasakyti. Tik išlemeno, kad viskas bus gerai.

Kol pareigūnas surašė protokolą, „Volkswagen“ ekipažas surado, kas toliau vairuos automobilį.

Taksistai demonstravo teisines žinias

Kiek vėliau Olandų gatvėje prie kelių policijos pareigūnų prisijungė ir taksi tikrinantys savivaldybės darbuotojai. Vienas taksi vairuotojas sumanė kiek pakoreguoti keleiviams kainą - vežė juos neįjungęs skaitiklio. Tai iškart išdavė taksi plafonas. Vyras nusprendė, kad net ir būdamas pažeidėjas - nenori viešumo ir ėmė reikalauti leidimo fotografuoti, tik kokio reikia, nežinojo.

Kitas jo kolega iš pradžių nedavė dokumentų, ėmė grasinti tikrintojui teismais, esą jis žino savo teises ir dar aiškino, kad labai gerai išmano įstatymus. Visgi išsikalbėjęs kiek atslūgo ir padavė dokumentus. Paaiškėjo, kad leidimas teikti taksi paslaugas išduotas kitam asmeniui. Baudos neišvengė, tad gresia įstatymų išmanymą demonstruoti teisme.

Nuo porelės barnio skambėjo gatvė

Po geros valandos pareigūnai patikrino J. Tumo-Vaižganto gatvę. Čia vairuotojai pasitaikė kultūringi, tačiau pareigūnų dėmesį patraukė neblaivi keista porelė. Vyras labai norėjo važiuoti su moterimi, kuri nenorėjo kažkur važiuoti su juo.

Aršiai su gatvėje aidinčiais keiksmais porelė aiškinosi santykius. Užvirė skandalas Moteris dar sugebėjo išsipasakoti, kad ji ištekėjusi, tačiau ne už šio vyro, su kuriuo aiškinosi santykius. O vyras atkakliai demonstravo jai simpatiją. Pareigūnai viešai besiriejančius žmones nuvežė į komisariatą, žmonės net patys prašėsi pareigūnų padėti jiems išspręsti jų bėdą.

Demonstracija: man to nereikia

Apie 3 val. nakties kelių policijos ekipažai persikėlė į Geležinio Vilko gatvę, prie pat Lietuvos edukologijos universiteto žiedinės sankryžos.

Čia jau buvo didesnis automobilių srautas. Įkliuvo ir daugiau pažeidėjų. Jau kelis reidus iš eilės ženklas „Stop, kontrolė“ buvo ignoruojamas ne vieno vairuotojo. Šis kartas taip pat nebuvo išimtis. Tik vieni atsiprašinėjo, o vieno BMW keleivis ėmė aiškinti, kad jis, kaip ir vairuotojas, niekada nestoja prie tokių ženklų. Rusakalbis vyras ėmė aiškinti, kad iš viso nereikia paisyti taisyklių, nes visi pareigūnai ima kyšius. Tik, neva, dabar neims, todėl ir nesiūlo.

Vairuotojas buvo mandagesnis. Jis bandė įtikinti, kad net ir pažeidęs ženklą ir gavęs baudą jis nevertas dėmesio, nes nenori viešumo. Nė vienas tokių vairuotojų nepagalvojo, kad nesustodami prie ženklo gali sužaloti kelyje dirbančius pareigūnus.

Nešventiška staigmena tėčiui

Įkliuvo ir dviejų metų stažo neturintis, tačiau klevo lapo ženklo ant automobilio nepriklijavęs vairuotojas. Vaikinas demonstratyviai pasakojo, kad jau jis tai ant automobilio tokio dalyko neklijuos. Jo keleiviai antrino, kad tai nerimtai atrodo, kad esą, nesąmonė už tai bausti.

Policijos pareigūnas nė nespėjo surašyti „žalialapiui“ baudos, kai pro policijos kordoną nestodamas pravažiavo „Ford Focus“. Net keli pareigūnai jam parodė, kad sustotų, tačiau vairuotojas nepaisė ir nuvinguriavo tolyn. Pareigūnai tuoj pat nusivijo įtartiną bėglį ir greit jį pričiupo.

Prie automobilio vairo sėdėjo girtas jaunuolis, neseniai sulaukęs pilnametystės. Paaiškėjo, kad prisišventęs vaikinukas nė nesuprato, kad buvo stabdomas, matyt, todėl ir nespaudė stipriai greičio pedalo.

Patikrinus alkoholio matuokliu, neįgaliojo ženklu pažymėto „Ford Focus“ vairuotojui nustatytas kone pusantro promilės girtumas - 1,45 prom. Vaikinukas dar bandė reikšti savo teises ir reikalavimus jo nefotografuoti, nes vairavo tėčiui priklausantį automobilį. Teisės vairuoti gana aršus vaikinas taip pat neturėjo.

Kartu su juo važiavęs keleivis jau buvo sumanęs sprukti ir palikti vairuotoją su policija aiškintis vieną. Tačiau netrukus persigalvojo ir pasiliko kovoti už draugo tiesas.

Po tokio jaunuolio pasivažinėjimo tėčio laukia nemaloni staigmena - automobilis uždarytas į saugojimo aikštelę.

Per naktį įkliuvusių pažeidėjų skaičius nėra didelis. Ne vieni Kalėdas šventę jaunuoliai panoro fotografuotis ir sveikino visus aplinkinius su šventėmis. Kai kurie tikino, kad didžiuojasi esantys blaivūs ir linksmi vairuotojai.

Policija per šventinį savaitgalį planuoja dar ne vieną reidą. Jų vietos ir laikas iš anksto neskelbiami.