Pirminiais duomenimis, M. Jonkus į ligoninę šeštadienį buvo atvežtas iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, esančios greta Lukiškių kalėjimo. Ligoninėje jis buvo saugomas, tačiau kažkokiu būdu sugebėjo pabėgti. Kalėjimų departamento pareigūnai, saugoję kalinį, nenukentėjo.

Policija praneša, kad sekmadienio rytą apie 4.20 val. gautas pranešimas, kad iš Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės pabėgo už nužudymą nuteistas M. Jonkus (gimęs 1988 m.). Nuteistąjį ligoninėje saugojo Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos pareigūnai.

Nedelsiant buvo įvestas specialus policijos planas „Sulaikymas“, dirbo gausios Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos, į pagalbą pasitelktas Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis. Buvo blokuojami visi išvažiavimai iš Vilniaus. Gavus papildomos informacijos, kad bėglys gali judėti link Kauno, sutelktos Kauno apskr. vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos, blokuotas įvažiavimas į Kauno miestą. Į pagalbą pasitelkti kinologai su tarnybiniais šunimis, kuriems pavyko užuosti bėglio kvapą ir pagal pėdsakus nukreipti pareigūnus reikiama paieškos kryptimi.

Didžiausios policijos pajėgos buvo sutelktos Lazdynų mikrorajone, kur vėliau, apie 8 val. ryto, Lūkesčių gatvės privataus namo kieme, bėglys ir buvo sulaikytas. Pamatęs pareigūnus, jis dar bandė bėgti, tačiau netrukus buvo sučiuptas. Per sulaikymo operaciją žmonės nenukentėjo, sulaikytas asmuo pristatytas į Vilniaus apskr. vyriausiąjį policijos komisariatą.

Dėl pabėgimo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 241 str. 1 d., už tai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas dėkoja visiems operacijoje dalyvavusiems pareigūnams. „Policijos pareigūnai dar kartą įrodė, kad sugeba operatyviai susitelkti ir atlikti jiems pavestą darbą. Taip pat puikiai suveikė tarpžinybinis bendradarbiavimas, operatyviai gavome informaciją iš Kalėjimų departamento, nedelsiant pasitelkėme Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus“, – sako policijos vadovas.

Praėjusių metų vasario 10 d. Klaipėdos centre 27 metų M. Jonkus atvyko į butą, kuriame gyveno verslininkas Vilmantas Dundulis (jis buvo paskelbęs internete, kad parduoda savo legalų ginklą). Vyrai buvo susitarę pasikalbėti dėl šaunamojo ginklo pardavimo. Nuteistasis, apžiūrinėdamas verslininko pistoletą, siekė jį pagrobti, todėl šiuo ginklu šovė į kambaryje buvusį V. Dundulį. Nuo patirto sužalojimo verslininkas mirė vietoje. Po to M. Jonkus pagrobė pistoletą, taip pat 13 vnt. šovinių, dvi pistoleto dėtuves bei ginklo priežiūros priemonių dėžutę.

Po dviejų parų ginkluotą M. Jonkų Klaipėdoje sučiupo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Dabar M. Jonkaus vėl ieško daugybė policijos ir Kalėjimų departamento pareigūnų. Vilniaus apskrities policija iškvietė papildomas pajėgas. Bėglio paieškai pasitelktas Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis.

Policija įspėja žmones - nebendraukite, nepadėkite šitam bėgliui. Jis yra itin pavojingas. Išskirtinis požymis - ant kaklo, kairėje pusėje yra tatuiruotė. Pastebėję M. Jonkų, nedelsiant praneškite Vilniaus apskrities policijai tel. 8 5 271 6007, 8 5 271 6008 arba bendruoju pagalbos numeriu 112.

Marius Jonkus