Naktį į trečiadienį ties Kalvarija sulaikytas Rusijos pilietis, automobilio akumuliatoriuje įrengtoje slėptuvėje vežęs 3,6 kg kokaino. O ryte Medininkuose, beišvažiuojant į Baltarusiją, įkliuvo dar du Rusijos piliečiai, automobilio lubose ir kuro bake vežę 38,4 kg hašišo. Bendra tądien sulaikytų kvaišalų vertė juodojoje rinkoje – apie 720 tūkstančių eurų, praneša Muitinės kriminalinė tarnyba.

Iš Lenkijos į Lietuvą įvažiavęs prabangus Rusijos piliečio I. M. vairuojamas automobilis „Mercedes Benz S500“ Lietuvos muitinės mobiliosios grupės pareigūnų buvo sustabdytas spalio 8–osios vakarą, ties buvusiu Kalvarijos pasienio punktu. Rusas pareigūnams sakė užsiimantis verslu ir viso labo grįžtantis iš viešnagės pas draugą Vokietijoje, tačiau labai susinervino muitininkams nusprendus mašiną detaliai patikrinti (tam reikėjo nuvykti į Kybartus).

Patikrinimas užtruko iki vėlyvos nakties. Jau trečiadienio rytą, tikrindami „Mercedes Benz“ Kybartuose mobiliąja rentgeno kontrolės sistema pareigūnai atkreipė dėmesį į vieną iš automobilio akumuliatorių. Netrukus paaiškėjo, jog tai viso labo muliažas: akumuliatoriuje rastas 3,64 kg svorio paketas (ir trys pakeliai druskos, kurie matyt į akumuliatoriaus dėžę sugrūsti kaip savotiški amortizatoriai).

Atlikus pirminį narkotikų kontrolės testą, nustatyta, jog Rusijos pilietis gabeno kokainą, kurio vertė juodojoje rinkoje – apie 360 tūkst. eurų.

I. M. buvo sulaikytas, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotikų kontrabandos, kuriam vadovauja Kauno apygardos prokurorai. Ketvirtadienį Kauno miesto teismo sprendimu Rusijos pilietis suimtas trim mėnesiams.

Tą patį spalio 9-osios rytą, apie 7 val., Vilniaus teritorinės muitinės mobiliųjų grupių ir Medininkų kelio posto pareigūnai detaliam patikrinimui sustabdė automobilį „Volkswagen Passat“, kuriuo į Baltarusiją iš kelionės po Vakarų Europą važiavo du Rusijos piliečiai, giminaičiai M. P. ir V. N.

Patikrinę mašiną rentgeno kontrolės sistema, pareigūnai automobilio stoge aptiko slėptuvę su plastikiniais paketais. Toliau detaliai tikrindami ir ardydami automobilį muitininkai rado dar daugiau paketų. Jie plūduriavo mašinos kuro bake. Iš viso pusbrolis ir pusseserė „Volkswagen Passatu“ vežė 38,44 kg hašišo, kurio vertė juodojoje rinkoje 380 tūkst. eurų.

Abu Rusijos piliečiai buvo sulaikyti, MKT Vilniaus skyriuje dėl kvaišalų kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas, vadovaujamas Vilniaus apygardos prokurorų. Ketvirtadienį Vilniaus miesto teismo sprendimu M. P. buvo suimtas trim, o jo bendrakeleivė V. N. – dviem mėnesiams.

Muitinės kriminalistų nuomone tai buvo tipiška „tranzitinė“ narkotikų kontrabanda. Manoma, kad kvaišalų krovinį abiem atvejais kurjeriai paėmė Nyderlanduose arba Belgijoje ir turėjo nugabenti per Lietuvą į Rusiją ar Baltarusiją.

Tai jau penktas stambus kvaišalų kontrabandos sulaikymas šiemet Lietuvos muitinėje.

2019 m. vasario 1 d. ties Kalvarija sustabdę Rusijos piliečio vairuojamą automobilį, muitininkai mašinoje aptiko beveik 72 kg hašišo.

Vasario 11 d. muitininkų patrulis Juragiuose (Kauno r.) sulaikė ruso vairuojamą automobilį „BMW X6“, kurio dugne įrengtose slėptuvėse aptikta 3,7 kg kokaino ir 25 kg marihuanos kontrabanda.

O vasario 15 d. priešais Garliavą, muitinės pareigūnai sustabdė Rusijos piliečio vairuotą automobilį „Kia Optima“. Iš po automobilio bagažine įrengtos slėptuvės muitininkai ištraukė apie 200 įvairių dydžių paketų, iš viso – daugiau nei 133 kg hašišo.