Muitinė praneša, kad daugiau nei 656 kg (656 kg 645,4 g) hašišo buvo sudeginta Šiaulių rajone esančios bendrovės pavojingų atliekų deginimo įrenginyje griežtai laikantis tokių atliekų tvarkymą reglamentuojančių Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimų ir prižiūrint muitinės pareigūnams. Daugiau kaip 2 valandas trukusį narkotinių medžiagų deginimą prižiūrėjo Lietuvos muitinės pareigūnų sudaryta komisija.

Narkotikai buvo sulaikyti šių metų gegužės 12-osios naktį kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, kai Muitinės mobiliųjų grupių pareigūnai sustabdė patikrinti krovininį vilkiką, kuris vyko iš Lenkijos į Lietuvą. Mašinos vairuotojas, Lietuvos pilietis, pareigūnams aiškino, kad į Lietuvą iš Ispanijos gabena naudotas medžio apdirbimo stakles.

Muitininkai, įvertinę riziką nusprendė vilkiką papildomai patikrinti rentgeno kontrolės sistema Kybartų kelio poste. Po tikrinimo paaiškėjo, kad prekėmis užverstoje puspriekabėje įrengta „klasikinė“ slėptuvė. Puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą sukrauti narkotikai. Iš viso slėptuvėje pareigūnai surado net 154 vnt. briketų pakuočių, kurių svoris – 676 kg. po atliktų tyrimų ir lyginamųjų pavyzdžių paėmimo nustatyta tvarka, kanapių dervos kiekis yra – 656 kg, 645,4 g, kuris ir buvo sunaikintas.

Preliminari tokio kiekio narkotikų vertė juodojoje rinkoje gali siekti apie 6,7 mln. eurų. Tai didžiausia šiemet Lietuvoje sulaikyta narkotikų kontrabandos siunta. MKT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 199 str. 3 dalį ir 260 str. 3 dalį, kuris vyksta iki šiol.

Kanapių derva yra uždrausta civilinėje apyvartoje ir po nuosprendžio įsiteisėjimo, negalės niekam būti perduota ir grąžinta, todėl siekiant išvengti didelių tyrimo išlaidų Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros nutartimi priimtas sprendimas, minėtą narkotinę medžiagą sunaikinti.

Pastarąjį kartą Lietuvos muitinė hašišą naikino 2013 m., kai daugiau kaip 700 kg kanapių dervos buvo sudeginta didelės kaitros krosnyje Kaune.

2016 m. balandį muitininkai sunaikino vadinamuosius „sunkiuosius“ narkotikus. Tuomet, muitininkai naikinti vežė tokių narkotikų kaip kokainas, heroinas, amfetaminas, metamfetaminas, LSD, sintetinių kanabinoidų dariniai, kanapių derva, sėklos ir lapai, psichotropinė grybiena, smulkinti kokamedžio lapai ir kiti psichotropinių medžiagų turintys preparatai ar jų cheminiai junginiai. Skirtingų rūšių narkotikai tąkart tilpo į 9 maišus ir keturias dėžes (86 kg).

Iš viso per 2017 m. 3 ketvirčius Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė 1533 kg narkotinių ir psichotropinių medžiagų (daugiausia hašišo ir kokaino) jų vertė juodojoje rinkoje gali siekti iki 60 mln. eurų.