Akumuliatorių eksporto deklaracija muitinei buvo pateikta šių metų gegužės pradžioje nurodant, kad jų siuntėjas – Prancūzijos įmonė, gaminanti akumuliatorius lėktuvams, o gavėjas – karinių ir civilinių lėktuvų gamyba užsiimant įmonė Rusijoje, praneša Muitinės departamentas.

Atsižvelgiant į šiuos duomenis bei įvertinus tam tikrus rizikos veiksnius, muitinės pareigūnams kilo įtarimų, jog šios prekės gali būti priskiriamos strateginės paskirties prekėms, kurioms taikomi griežtesni reikalavimai. Juolab, kad juos gaminanti Prancūzijos įmonė savo interneto svetainėje informuoja, kad akumuliatoriai skirti tiek civiliniams, tiek kariniams orlaiviams. Detaliau išanalizavus informaciją apie šiuos akumuliatorius nustatyta, jog jiems išgabenti iš Europos Sąjungos būtinas eksporto leidimas, kurio kartu su deklaracija vežėjas, net ir papildomai pareikalavus, nepateikė. Tuokart prekių nebuvo leista eksportuoti ir jas siuntėjas atsiėmė.

Praėjusią savaitę tų pačių prekių eksporto deklaracija vėl buvo pateikta, tik jau kitame Lietuvos muitinės poste. Ją pateikė kitas deklarantas, o dokumentuose buvo nurodytas ir kitas vežėjas, tačiau tiek siuntėjas, tiek gavėjas dokumentuose buvo nurodyti tie patys kaip ir gegužės pradžioje.

Lietuvos muitinė įtardama, kad prekes bandoma eksportuoti pažeidžiant Europos Tarybos reglamentą dėl dvejopos paskirties prekių eksporto, t. y. neturint licencijos, bei atsižvelgdama į Europos Sąjungos taikomas sankcijas Rusijos Federacijai, nusprendė minėtas prekes sulaikyti. Dėl šio atvejo pradėtas tyrimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)