Teismas informuoja, kad autoavarija įvyko 2014 m. balandžio 18 d. apie 19.44 val. Šiauliuose, šalia Pročiūnų gatvės. D. Matulaitis, vairuodamas lengvąjį automobilį „VW Vento“, neįsitikinęs, ar sukti į kairę yra saugu, nepraleido priešpriešiais atvažiuojančio motociklo „Cagiva Canyon 500“, kurį vairavo M. K. (gim. 1992 m.). Dėl to įvyko autoavarija, kurios metu sunkiai buvo sužalotas motociklininkas, kuris balandžio 23 d. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje mirė

Per teismo posėdį kaltinamasis teigė, kad nelegaliose automobilių lenktynėse nedalyvavo. Jis ketino pasistatyti automobilį. Iki posūkio važiavo 25-30 km/h greičiu. Prieš sukdamas sustojo, praleido dvi mašinas, kurios judėjo dideliu greičiu. Vėliau, įsitikinęs, kad niekas nevažiuoja, pradėjo suktis.

Kaltinamasis tvirtino, kad motociklo nematė, tik girdėjo aplinkinių šūksnius. Minėtus teiginius patvirtino ir įvykį matę liudininkai.

Teismas nustatė, kad motociklininkas vairavo neturėdamas vairuotojo pažymėjimo, be šalmo, motociklas buvo be techninės apžiūros ir draudimo.

Kaltinamasis pripažino savo kaltę, tik nurodė, kad dėl nelaimės galbūt kaltas ir motociklo vairuotojas.

Teismas nustatė, kad kaltinamojo kaltė įrodyta jo paties paaiškinimais apie įvykusį eismo įvykį. Išsami teisme apklaustų liudytojų parodymų analizė rodo, kad D. Matulaitis galėjo matyti motociklą, tačiau jį pamatė per vėlai, kai į motociklą buvo atkreiptas įvykio vietoje buvusių liudytojų dėmesys, pasigirdo švilpimai ir šūksniai. Teismas konstatavo, kad eismo įvykio metu Kelių eismo taisykles pažeidė abu eismo dalyviai.

Teismas, priimdamas sprendimą, atsižvelgė į tai, kad D. Matulaitis neteistas, administracine tvarka nebaustas, prisipažino, gailėjosi, atsiprašė, 2000 eurų sumokėjo nukentėjusiesiems, dirba. Už jį laidavo teismo pasitikėjimo vertas asmuo. D. Matulaičio atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Šiaulių apylinkės teismas, išklausęs kaltinamojo, liudytojų parodymus, ekspertų išvadas, paskelbė nuosprendį. D. Matulaitis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Jaunuolis perduotas 39 m. tetos E. Š. atsakomybėn pagal laidavimą be užstato dvejiems metams. Teismas pusantrų metų D. Matulaičiui uždraudė vairuoti kelių transporto priemones. Žuvusiojo tėvų pareikštą civilinį ieškinį iš kaltinamojo priteisti po 100 tūkst. Lt (iš viso 57 924 Eur) neturtinės žalos, teismas paliko nenagrinėtą, nes jie per teismo posėdį savo civilinius ieškinius atsiėmė.

Nuosprendis per 20 dienų, nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.