Tačiau tokie viename Žemaitijos kaime (tikslus adresas, kaip ir motinos tapatybė negali būti atskleista – taip siekiama apsaugoti nepilnamečio vaiko interesus) gyvenančios moters neįtikino teisėsaugos pareigūnų. Kaip ir berniuko tėvo, kuris prisipažino žinojęs, jog motina ir anksčiau smurtavo prieš sūnų, o labiausiai į atmintį įstrigo atvejis, kai vaiką ji sumušė tada, kai šiam tebuvo vos pusantrų metukų.

„Kai sūnui buvo maždaug pusantrų metų, vasaros metu būdamas lauke išgirdau sūnaus verksmą – įėjęs į kambarį pamačiau, kad žmona rankoje laikė rykštę, o sūnus gulėjo lovoje ant pilvo ir verkė, – per apklausą prisipažino vyras. – Žmona prisipažino, kad sūnui su rykšte kartą sudavė per užpakaliuką. Ji teisinosi, kad vaikas prisišlapino į kelnes.“

Tačiau tada vyras į policiją apie sutuoktinės smurtą prieš vaiką nepranešė, o teisėsaugos pagalbos paprašė tik po skyrybų – kai vieną dieną jo namuose svečiavęsis dabar jau keturmetis sūnus papasakojo, kad išvakarėse mama vėl jį mušė su rykšte.

Kai policija pradėjo tyrimą, paaiškėjo dar labiau šokiruojantys faktai – vaikas prisipažino, kad mama rykšte jį mušė ne vienerius metus.

Per apklausą vaiko apklausos kambaryje mažametis berniukas psichologei papasakojo ir net nupiešė, į kokią kūno vietą jam mama suduodavo rykšte.

Berniukas sakė, kad paskutinį kartą, kai mama jam sudavė su rykšte per užpakaliuką, jis buvo su drabužiais.

„Aš verkiau, nes man skaudėjo, mama daug dienų ir daug sykių mane mušė, nes aš jos neklausau, – berniuko apklausos protokole nurodyti jo psichologei pasakyti žodžiai. – Kai aš neklausau, tai mama mane muša su diržu arba rykšte. Diržas būna pakabintas kambaryje, o rykštė būna padėta ant šaldytuvo.“

Kad rykštė yra laikoma ant šaldytuvo, vaikas nemelavo – kai policijos pareigūnai atvyko į jo namus, iš tikrųjų nulaužtą medžio šakelę rado berniuko nurodytoje vietoje. Taip pat buvo rastas ir diržas su metaline sagtimi.

Vaiko motina kratėsi jai pateiktų kaltinimų, tačiau pripažino, kad ant šaldytuvo buvo rasta rykštelė. Tačiau, kaip pažymėjo motina, tai ne ji, o sūnus parsinešė rykštę iš pasivaikščiojimo lauke.

„Tą vakarą, kai esu kaltinama dėl smurto, vaiko nemušiau – jis tiesiog nėjo miegoti, nereagavo į mano pastabas, todėl atsinešiau į kambarį sūnaus parsineštą rykštelę, – sakė keturmečio motina. – Suduoti rykštele neketinau, su ja net nieko nedariau, tik laikiau rankose. Sūnus užsiklojo antklodę ir nuėjo miegoti.“

Motina pažymėjo, kad tapo sūnaus apkalbų auka, o esą prie to prisideda buvęs jo sutuoktinis: „Jis mėgsta išsigalvoti įvairiausių nebūtų dalykų, manau, kad vaikas fantazuoja ir jam daro įtaką tėvas.“

Daugiau apie kaltinimus moteris nebuvo linkusi kalbėti ir kai prokurorai nutarė jai pateikti galutinius kaltinimus, ji išvis atsisakė atsakinėti į klausimus.

Tuo metu Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertai konstatavo, kad motinos smurtą kentėjęs berniukas galėjo suprasti jo atžvilgiu atliekamų veiksmų pobūdį, tačiau negali suprasti tokių veiksmų reikšmės.

„Jam konstatuojamas praeinantis psichikos sutrikimas – kitos reakcijos į stiprų stresą, kuris tiesioginiu priežastiniu ryšiu yra susijęs su patirtu smurtu ir yra nežymaus sveikatos sutrikdymo masto atitikties“, – ekspertai pabrėžė, kad vaikui nenustatytas padidintas polinkis į įtaigumą ar polinkis fantazuoti, tačiau pareigūnams siūlė daugiau niekada berniuko neapklausinėti apie įvykius namuose, nes taip gali būti pažeista emocinė būsena.

Nors vaikas namuose ne vienerius metus kentė smurtą, Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai apie tai neturėjo jokios informacijos, o kai pareigūnų prašymu apsilankė jo motinos namuose, konstatavo, kad vaikui sudarytos tinkamos gyvenimo ir auklėjimo sąlygos.

Tuo metu prieš mažametį smurtavusios motinos baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad vaikas buvo mušamas net ketverius metus, todėl berniukui dėl jo psichikos sutrikimo – reakcijos į stiprų stresą – buvo sukeltas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Bylą išnagrinėjęs teismas vaiko motinai nutarė skirti ikiteisminio tyrimo metu jai prokurorų pasiūlytą baudą, tačiau kodėl, savo sprendimo taip ir neargumentavo, tik pažymėjo, jog moteris padarė nesunkų nusikaltimą – teismo priimtame baudžiamajame įsakyme nurodoma, kad motina per pusę metų į valstybės biudžetą turi sumokėti 20 MGL (753 eurų) baudą.